The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Janneke

4 gevaren die trampoline springen onveilig maken

Een gaatje in de springmat of een te korte trampoline rand die de veren niet overlapt. Het lijken onschuldige gebreken, maar ze hebben grote gevolgen voor de veiligheid tijdens het trampoline springen. We bespreken in dit artikel 4 gevaren die trampoline springen onveilig maken. Hierdoor voorkom je een rit naar de eerste hulp.

Een gat in de springmat of het veiligheidsnet

Een gat in de springmat

Wanneer je een trampoline vaker gebruikt, ontstaat er vanzelf gebruikersschade. Kleine beschadigingen zoals verkleuring of een scheurtje in de trampoline rand zijn nog geen ramp. Een gat in de springmat of het veiligheidsnet wel gevaarlijk omdat deze gaten snel doorscheuren als je kind op de trampoline blijft springen. Een klein gat wordt dan vanzelf groter en groter en het veiligheidsnet en de springmat kunnen dan zelfs uitscheuren. Om dit te voorkomen, raden we aan om deze onderdelen te laten repareren of te laten vervangen. Hoe je dit doet? Lees hiervoor het artikel.

Het onjuist (ver)plaatsen van je trampoline

Poten verbuigen

Je herkent het vast wel: je hebt net na veel gezwoeg je trampoline opgebouwd en wilt hem een mooie plekje geven in je tuin. Als je de trampoline niet of op een verkeerde manier optilt, kunnen de poten verbuigen. Daardoor staat het frame niet meer stabiel en wordt trampoline springen onveilig. Let er dus bij de (ver)plaatsing op dat je met meerdere personen de trampoline op hetzelfde moment optilt. Om de poten steviger te verankeren, raden we een verankeringsset aan. Zo weet je zeker dat je trampoline stabiel staat.

Met meerdere kinderen tegelijkertijd springen

Meerdere kinderen

Het klinkt leuk; met meerdere kinderen tegelijkertijd op de trampoline springen. Totdat je ontdekt dat de trampoline eigenlijk helemaal niet zoveel gewicht aankan. Zodra er meerdere kinderen tegelijkertijd springen, komt er meer druk en kracht te staan op de trampoline onderdelen. Dit zorgt voor eventuele schade aan de onderdelen en kan gevaarlijke situaties opleveren. 1 kind kan deze maximale draagkracht nauwelijks overschrijden. Bovendien blijft de trampoline stabieler staan en gaat deze langer mee.

Onbedekte veren of een ontbrekende trampoline rand

Onbedekte veren

Wist je dat de trampoline rand 1 van de belangrijkste onderdelen is van de trampoline? Deze overlapt namelijk de ijzeren veren en het stalen frame. Hierdoor komen kindervoeten er niet tussen. Een ontbrekende trampoline rand is dus (levens)gevaarlijk. Wanneer de veren niet helemaal bedekt zijn, levert dit ook gevaarlijke situaties op. Je kind hoeft maar 1 keer verkeerd te landen en zijn of haar tenen komen misschien tussen de onbedekte veren. Je moet er toch niet aan denken. Om zeker te weten dat je trampoline rand breed genoeg is, trek je met je meetlint of centimeter een lijn van de buitenste verenhaak tot en met het uiteinde van het buizenframe. Tel hier vervolgens 5 centimeter bij op.

Conclusie

Zoals je leest, zijn er nogal wat gevaren die het trampoline springen onveilig maken. Controleer de trampoline onderdelen dus regelmatig en kijk of er gaten zitten in de springmat of het veiligheidsnet. Mocht je een gat bespeuren, haal je kind dan direct van de trampoline en laat het gat repareren. Zorg er ook voor dat je de trampoline bij verplaatsing altijd met 2 personen optilt voor extra stabiliteit. Laat je kinderen nooit tegelijkertijd op de trampoline springen en check of de trampoline rand de veren en het frame volledig bedekt. Wanneer deze zaken in orde zijn, kijk jij namelijk met een gerust hart toe naar de mooie springkunsten van je kind.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen