The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

5 redenen waarom je voor led buitenverlichting moet kiezen

Er is geen type lamp die niet in een led variant te vinden is. Ga je voor led buitenverlichting, dan ben je dus zeker niet beperkt in je keuze op het gebied van stijl of soort lamp. Maar waarom zou je eigenlijk kiezen voor led buitenverlichting? Laat ik die vraag omdraaien: waarom niet? Er zijn namelijk nogal wat voordelen van led ten opzichte van traditionele verlichting als kooldraadlampen, halogeenlampen of zelfs spaarlampen. Ik geef je de 5 belangrijkste redenen om in jouw tuin voor led te gaan.

1. Langere levensduur en hoger rendement

Ledlamp

Vooropgesteld: led gaat lang mee. Heel lang. Maar hoelang is heel lang ten opzichte van andere typen lichtbronnen? Daarvoor kijken we onder andere naar het rendement van een lamp. Dit was vroeger bij kooldraadlampen, de bolletjes en peertjes met de gloeiende draad erin erg laag: slechts 5% tot 10% van het wattage van de lamp werd daadwerkelijk omgezet in licht. De rest ging verloren aan nutteloze warmte (tenzij je een bak met kuikentjes of een schildpadje warm te houden had...). Een gloeilamp ging door dit energieverlies uiteindelijk niet langer dan 1.000 tot 1.500 branduren mee voordat het draadje doorbrandde.

Ledlamp

Bij halogeenlampen is het rendement met zo'n 25% al een stuk hoger, maar nog steeds niet optimaal. Na maximaal 4.000 branduren houden ook deze lichtbronnen het voor gezien. Spaarlampen zijn alweer iets zuiniger met grofweg 10.000 uur. Led lampen - je voelt hem misschien al aankomen - spannen hier de kroon met een rendement van maar liefst 50% en een aantal branduren dat grofweg ligt tussen de 30.000 en 50.000 uur. Staat je led buitenlamp gemiddeld 3 uur per dag aan dan duurt het maar liefst 27 jaar voordat hij aan vervanging toe is. Daar kun je dus even mee vooruit!

2. Het is goedkoper (ook al is het duurder...)

Ledlamp is op lange termijn goedkoper

De gemiddelde aanschafprijs van led verlichting voor buiten ligt iets hoger dan die voor verlichting door spaarlamp of halogeen. Kijken we puur naar lichtbronnen, dan betaal je voor een standaard E27, E14 of GU10 led lamp namelijk een euro of 5 tot 8. De prijs voor een spaarlamp of halogeen ligt lager: 2 tot 6 euro per peer of bol. Pakken we de kennis omtrent levensduur en rendement hierbij, dan is het rekensommetje snel gemaakt: een led lamp is op termijn financieel een stuk interessanter. Als extra lichtpuntje zorgen de relatief lage wattages van led ook nog eens voor een lager stroomverbruik.

3. Je kiest voor een beter milieu

Milieuvriendelijker

De kleur van de meeste lampen mag dan gewoon wit zijn, ga je in jouw tuin voor led, dan kies je wel degelijk voor groen. Een led lamp bevat namelijk in tegenstelling tot een spaarlamp geen milieuvervuilend kwik en gaat, zoals we eerder zagen, stukken langer mee dan welke lichtbron dan ook. Zo verdwijnen er dus aanzienlijk minder lampjes in de grijze container of (in het geval van de spaarlamp) bij het chemisch afval.

4. Het is net zo sfeervol als traditioneel licht

Sfeervol licht

Een veelgehoorde zorg bij LED verlichting voor de tuin is dat het koud of sfeerloos zou aandoen. Waar dit een aantal jaar geleden, toen led verlichting echt nog in de kinderschoenen stond, misschien waar was, zijn er wel degelijk stappen gezet op het gebied van de kleurtemperatuur. Zo vind je tegenwoordig niet enkel meer koelwitte of neutraal witte lichtbronnen. Dankzij stoffen als goud in de fluorescerende laag binnen de lichtbron is het mogelijk om ook bij led verlichting warmwit of extra warmwit licht te verkrijgen. Zo hoef je dus niet bij flets en onflatteus TL licht na te borrelen in je lounge set.

5. Aan gebruiksgemak geen gebrek

Gebruiksgemak

Nog niet helemaal overtuigd? Met deze 3-in-1 reden trek ik je over de streep: de lamp blijft koeler dan andere lichtbronnen waardoor er minder brandgevaar is; erg prettig wanneer je verlichting tussen struiken of in bomen wilt plaatsen. Een led lichtbron kan (in combinatie met een daarvoor geschikt armatuur) dimbaar zijn, zodat je net als bij andere lichtbronnen zelf de lichtintensiteit met een dimmer regelt. Tot slot staat een led lichtbron bij inschakeling meteen aan. Dit in tegenstelling tot een spaar- of halogeenlamp die even nodig heeft om op volle sterkte te komen.

Je ziet het: de enige reden om niet direct voor led te kiezen is de wat hogere aanschafwaarde, maar deze verdient zich zoals je las in een mum van tijd weer terug. Het moment voor led is dan ook nu! Fabrikanten als Philips, Eglo en Lucide staan zeker niet stil in de ontwikkeling van dit type lichtbron, maar zijn wel op een punt aangekomen waar het nagenoeg maximale uit deze techniek wordt gehaald. Ze hebben slim ingespeeld op de wensen van de markt en presenteren momenteel een ruime en aantrekkelijke selectie van lampen en lichtbronnen.


© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.351 beoordelingen