The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jaimy

Afval scheiden: wat, waarom en hoe?

Steeds meer mensen willen het milieu een handje helpen, hierdoor wordt afval scheiden steeds populairder. Maar waarom is afval scheiden nou zo belangrijk? In dit artikel lees je alles over afval scheiden en welke afvalbakken je het beste daarvoor gebruikt.

Wat is afval scheiden?

Wanneer jij jouw afval scheidt, houdt dit in dat de verschillende soorten afval niet op een grote hoop in de vuilnisbak belanden. Zo stop je plastic afval in een plastic zak, komt gft afval in de groene bak terecht en gooi je het overige afval in de restafvalbak. Je zorgt er dus voor dat de soorten afval die je scheidt, bij elkaar komt.

Welke vuilbakken zijn geschikt voor afval scheiden?

Leuk dat afval scheiden, maar hoe pak je dat thuis aan? Daar is eigenlijk een eenvoudige oplossing voor, namelijk het aanschaffen van een gescheiden afvalbak. Dit is een prullenbak die uit meerdere compartimenten bestaat. Zo verzamel je in de ene emmer restafval en in de andere emmer gft, plastic of papier. Er is een grote diversiteit aan afvalbakken waar je verschillende soorten afval mee kunt scheiden. Zo zijn er duo vuilbakken die bestaan uit 2 compartimenten. Maar er zijn ook trio vuilbakken. Deze bakken hebben 3 compartimenten, hierdoor scheid je meerdere soorten afval. Zo draag jij je steentje bij aan een beter milieu.

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Afval scheiden is belangrijk omdat het beter is voor het milieu en omdat het dan op een juiste manier verwerkt wordt. Het scheiden van afval zorgt ervoor dat recycleerbare materialen opnieuw gebruikt worden bij het maken van nieuwe producten. Dit wordt ook wel recycling genoemd. Van plastic worden nieuwe verpakkingen of kratten gemaakt, van oud papier maken ze nieuw papier en van gft afval worden biogassen gemaakt. Daarnaast is er ook een optie om bepaalde spullen te hergebruiken. Breng oude meubelen bijvoorbeeld naar de kringloop en stop kleding in een container voor het leger des heils.

Welke voordelen heeft afval scheiden?

Afvalscheiding zorgt voor

  • Minder verbranding van restafval
  • Minder CO2 uitstoot
  • Een positieve invloed op het broeikaseffect
  • Besparing van grondstoffen
  • Besparing van geld

Afval scheiden zorgt dus voor minder verbranding van restafval. Hierdoor is de CO2 uitstoot minder, wat weer een positieve invloed heeft op het broeikaseffect. Daarnaast bespaar je op grondstoffen, omdat er sprake is van hergebruik en recycling. Zo worden er minder bomen gekapt voor papier, is er minder aardolie nodig voor het produceren van plastic en hebben we minder (zeldzame) metalen nodig voor het maken van blik en apparaten.

Scheid jij je afval, dan bespaar je geld. Hierbij geldt: hoe minder restafval je aanbiedt, hoe meer geld je bespaart. Je betaalt namelijk voor de grijze bakken langs de weg en voor het inwerpen van afval in een ondergrondse container. Al het afval dat je verder scheidt, zoals plastic, papier, gft, glas en textiel, is gratis.

Hoe scheid ik mijn afval?

Als je meer informatie wilt over de verschillende soorten afval die er zijn en hoe je deze scheidt, bekijk dan het onderstaande artikel.

Jaimy
Artikel van:
Jaimy Vuilbakspecialist.


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen