Geschreven door Lisanne

Airfryer versus frituurpan

Naast frituren met hete olie in een frituurpan bereid je tegenwoordig ook snacks en frites in een hetelucht friteuse, ook wel bekend als de airfryer, waar weinig tot geen vet aan te pas komt. Wij vergelijken beide voor je want ze hebben allebei hun voor-en nadelen.

In het kort

Airfryer Frituurpan
Voorverwarmen nodig ja ja
Vet of olie nodig nee ja
Frituurlucht nee ja
Korte baktijd nee ja
Gemakkelijke reiniging ja nee

De technologie

​​​​ Technologie Airfryer

Een hetelucht friteuse zoals de Philips Airfryer werkt op basis van hete lucht die constant circuleert, zodat de ingrediënten rondom knapperig bakken. De werking van de air fryer is vergelijkbaar met die van een hetelucht oven.

Technologie frituurpan

Een frituurpan gebruik je in combinatie met vet of olie. Deze friteuse heeft een warmte element dat de olie verwarmt tot een hoge temperatuur. Zodra je snacks of frites in het vet laat zakken, schroeien deze meteen dicht en na een paar minuten zijn ze klaar voor consumptie.

De bereidingsmogelijkheden

​​​​ Bereidingsmogelijkheden Airfryer

De Airfryer werkt eigenlijk hetzelfde als een oven, je hebt alleen nog veel meer bereidingsmogelijkheden. Zo bak je er ook cake in, of gebruik je hem voor het grillen van groenten en het afbakken van broodjes.

Bereidingsmogelijkheden frituurpan

In een traditionele friteuse heb je maar 1 bereidingsmogelijkheid: je ingrediënten bakken in heet vet. Dat kan variëren van frites tot oliebollen.

Aantal personen

Airfryer - Voor hoeveel personen

De Airfryer van Philips is verkrijgbaar in verschillende maten, waarvan de Airfryer XXL de grootste is. Hierin bak je frites voor 5 à 6 personen. Ben je samen of heb je klein gezin van 3 à 4 personen? Dan is de (Avance) Air fryer XXL erg groot en heb je ook genoeg aan de Viva Plus. Als je een klein huishouden hebt maar wel frites en snacks tegelijkertijd wilt bakken is de Airfryer XXL ook een goede keuze.

Frituurpan - Voor hoeveel personen

Als je alleen of samen bent heb je genoeg aan een kleine friteuse met een inhoud tot 2 liter. Met 3 of 4 personen kies je voor een inhoud tot 4 liter en vanaf 5 personen is een frituurpan met een inhoud tot 8 liter een goede keuze. Er zijn ook traditionele friteuses met 2 pannen, dit is handig als je snacks of frites tegelijkertijd wilt bakken.

De reiniging

Reiniging Airfryer

Het reinigen van een Airfryer is heel gemakkelijk. Na gebruik zet je de losse onderdelen gewoon in de vaatwasser, of je wast ze af met de hand. Daarna is de Airfryer meteen weer klaar voor gebruik.

Reiniging frituurpan

Het reinigen van een frituurpan is wat meer werk. Je moet sowieso regelmatig het vet vervangen en dit op de juiste wijze afvoeren. Er zijn demontabele friteuses die het reinigen gemakkelijker maken, maar het schoonmaken van vette (aangekoekte) onderdelen is altijd een vervelende klus.

De beste voor jou?

De Airfryer is gemakkelijk en veilig in gebruik omdat je geen vet nodig hebt en het reinigen bijna geen moeite kost. Bovendien zijn de mogelijkheden uitgebreid omdat je hem ook als oven gebruikt. Toch zijn er zaken die ondanks alles gewoon uit het frituurvet horen te komen, denk maar eens aan oliebollen of dubbel gebakken, dikke frites. Zoek je 1 apparaat dat je hele week voor allerlei gerechten gebruikt zonder dat het je veel schoonmaakwerk kost? Kies van voor een hetelucht friteuse. Wil je met enige regelmaat een traditionele vette bek en vind je het niet erg om frituurvet te vervangen? Ga dan voor een frituurpan.

Lisanne
Artikel van:
Lisanne
Friteusespecialist.