The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Iris

Airfryer of frituurpan

Naast frituren met hete olie in een frituurpan bereid je tegenwoordig ook snacks en frites in een hetelucht friteuse, ook wel bekend als de airfryer, waar weinig tot geen vet aan te pas komt. Wij vergelijken beide voor je want ze hebben allebei hun voor-en nadelen.

In het kort

Airfryer Frituurpan
Gezond frituren met hete lucht Ongezond frituren in vet of olie
Frituren, bakken, grillen Frituren
Makkelijk te reinigen Moeilijk te reinigen
Langere baktijd Kortere baktijd
Weinig baklucht Veel baklucht
Hogere aankoopprijs | Lage gebruikskosten Lagere aankoopprijs | Hogere gebruikskosten

Manier van frituren

Airfryer - Frituren met hete lucht

Met een airfryer frituur je snacks met hete lucht. Dit is te vergelijken met de werking van een heteluchtoven. Dit is een gezonde manier van snacks bakken, aangezien er geen frituurvet of olie aan te pas komt. Friet uit een airfryer is hierdoor vele malen gezonder, maar smaakt niet precies zoals bij de snackbar. Wel komt de friet goudbruin en krokant uit de pan. Er komt nauwelijks baklucht vrij tijdens het bakken, hierdoor zet je de pan gewoon op het aanrecht.

Frituurpan - Frituren in vet of olie

Tijdens het frituren met een frituurpan worden snacks ondergedompeld in olie of vet. Nadat het vet heet genoeg is, gooi je de friet of bitterballen in de pan zodat het dicht schroeit. Snacks die je in een friteuse bakt, zijn knapperig en smaken net zoals bij de snackbar. Dit betekent wel dat de snacks veel vet bevatten en hierdoor ongezond zijn. Frituren geeft een sterke baklucht af, hierdoor zet je de pan liever in de schuur of bijkeuken.

Bereidingen & baktijd

Airfryer – Voor frituren, bakken en grillen

Een airfryer gebruik je niet alleen om te frituren, maar ook om te bakken en grillen. Dus naast snacks maak je nog vele andere gerechten. Denk aan het grillen van een kippenpoot of het bakken van aardappeltjes, groenten, quiches of muffins. De baktijd van een airfryer verschilt per gerecht. Over het bakken van friet doet een airfryer gemiddeld 20 minuten. Het voordeel van een airfryer is dat deze snel opgewarmd is en klaar voor gebruik.

Frituurpan – Voor frituren

Een frituurpan is puur en alleen geschikt voor het frituren van snacks. Zo gebruik je de frituurpan voor het frituren van bijvoorbeeld friet, bitterballen of oliebollen. Een frituurpan bakt friet en snacks binnen 3 tot 5 minuten gaar en krokant. Wel moet de frituurpan eerst nog even opwarmen voordat de olie heet genoeg is en je de snacks erin gooit. Hoelang de frituurpan moet opwarmen verschilt per model.

Kosten

Airfryer – Duurder in aanschaf, goedkoper in gebruik

In eerste instantie lijkt een airfryer duurder. Dit komt omdat de aanschafprijs van een airfryer in de meeste gevallen hoger ligt dan die van een normale frituurpan. Bedenk wel dat dit apparaat zuinig omgaat met energie en dat je geen liters olie hoeft aan te schaffen.

Frituurpan – Goedkoper in aanschaf, duurder in gebruik

De prijzen voor frituurpannen liggen lager dan airfryers. Wel moet je eens in de zoveel tijd de olie of het vet in de pan verversen. Gemiddeld gezien doe je tekens nadat je de frituurpan 10 keer hebt gebruikt. Houd daarom rekening met deze bijkomende gebruikskosten.

Reinigen

Airfryer – Gemakkelijk te reinigen

Het reinigen van een Airfryer is heel gemakkelijk. Na gebruik zet je de losse onderdelen gewoon in de vaatwasser, of je wast ze af met de hand. Daarna is de Airfryer meteen weer klaar voor gebruik.

Frituurpan – Moeilijk te reinigen

Het reinigen van een frituurpan is wat meer werk. Je moet sowieso regelmatig het vet vervangen en dit op de juiste wijze afvoeren. Er zijn demontabele friteuses die het reinigen gemakkelijker maken, maar het schoonmaken van vette, aangekoekte onderdelen is altijd een vervelende klus.

Conclusie

Je kiest voor een airfryer wanneer je gezonder wilt snacken. Maar ook omdat je er diverse gerechten in bakt, grilt of braadt. Je hoeft geen frituurvet te kopen en het schoonmaken van de onderdelen gaat gemakkelijk. Friet en snacks bak je krokant in een airfryer, maar smaken niet zoals bij de snackbar. Vind je dit het meest belangrijk? Dan past een traditionele frituurpan wellicht beter bij je. Houd er wel rekening mee dat zulke snacks een stuk ongezonder zijn en dat je regelmatig nieuw frituurvet aanschaft.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen