The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Dewy

Advies over badkamerkachels

Je stapt uit bed. Tijd om te douchen. Wanneer je de badkamer binnenstapt kruipen de rillingen over je lijf. Je badkamer is slecht verwarmd en je meubels voelen kil aan. Zeker in de wintermaanden is dat vervelend. Want koud je ochtend starten, dat wil toch niemand? En dat hoeft ook niet. Er zijn genoeg soorten verwarmingen die jouw badkamer snel op een aangename temperatuur brengen.

Badkamerverwarming vind je in verschillende uitvoeringen. Welke kachel het meest ideaal is om jouw ruimte te verwarmen, is afhankelijk van jouw wensen. Heb je helemaal geen badkamer radiator? Wil je je badkamer langdurig verwarmen of alleen op momenten dat jij de douche instapt? Stoor je je aan het geruis van een kachel en hoe groot is je badkamer? Dat zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je badkamerverwarming aanschaft. Ieder type kachel heeft zo z'n voor- en nadelen. Deze zetten wij voor je op een rijtje, zodat je zeker weet dat de kachel die jij kiest de beste keuze is voor jouw situatie.

Kort of langdurig verwarmen

kort of lang verwarmen

Badkamerverwarming vind je in verschillende uitvoeringen. Welke kachel het meest ideaal is om jouw ruimte te verwarmen, is afhankelijk van jouw wensen. Wil je je kachel alleen verwarmen op momenten dat jij de douche instapt? Dan heb je een kachel nodig met een korte opstarttijd. Wanneer jij de douche uitstapt, is je ruimte al op aangename temperatuur. Wil je je badkamer langdurig verwarmen zodat je badkamermeubels nooit kil aanvoelen? Kies dan voor een meer permanente oplossing zoals een paneelverwarming.

IP-certificering

Let altijd op de IP-certificering van je kachel, ongeacht voor welk type je kiest. Maar welke IP-waarde heb je dan nodig? Het verschilt per plek in je badkamer, maar ga er vanuit dat je minimaal IP-21 nodig hebt. Voor plaatsen waar je echt veel in aanraking komt met water, zoals je douchewand of de wand boven je badkuip, is geen enkele kachel geschikt. Op deze plaatsen heb je IP-67 nodig, wat betekent dat je het product onderdompelt in water zonder dat er iets gebeurt.

IP-21 Op sommige plekken in je badkamer heb je niet direct te maken met warmtestralen, maar wel met condens. IP-21 is hier voldoende.

IP-44 Je hebt plekken in je badkamer waar er een grote kans bestaat dat je af en toe te maken krijgt met waterstralen, zoals de wand naast je douchecabine of de muur bij je wastafel. Op deze plaatsen heb je minimaal IP-44 nodig.

De grootte van je badkamer

grootte badkamer

Er zijn kachels met en zonder ventilator. Het is afhankelijk van de grootte van je badkamer voor welk type je kiest. Voor een kleine badkamer is een ventilator niet per se nodig. Heb je een ruimere badkamer? Dan is een ventilator wel raadzaam. "Maar waarom dan?", vraag je je nu vast af. Een ventilator verspreidt de warme lucht die ontstaat uit je kachel door je hele ruimte. Zonder ventilator blijft de warmte rondom je kachel hangen. Met als gevolg dat het voor je kachel erg warm is, maar in de rest van je ruimte een stuk minder. Het enige nadeel? Een ventilator zorgt voor een constant geruis. Niet altijd ideaal.

Een badkamerkachel met ventilatiefunctie:

  • Je hele badkamer wordt snel warm.
  • De kachel maakt constant geruis.

Vermogen

Hoeveel vermogen je nodig hebt voor je badkamer, is een simpel rekensommetje. De grootte van je ruimte bepaalt hoeveel vermogen je nodig hebt. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de gewenste temperatuur. Laten we uitgaan van 24 °C. Per m3 heb je dan 93 watt nodig. Bereken eerst de inhoud van je ruimte (lengte x breedte x hoogte) in m3. Vervolgens vermenigvuldig je de inhoud van je ruimte met 93 watt. Nu heb je het totale vermogen dat je nodig hebt. Woon je in een vrijstaand huis? Tel er dan nog eens 10% bij op door dit getal keer 1.1 te doen.

Ophangen

Paneelverwarming ophangen

Bedenk bij het kiezen van je kachel ook goed waar je hem wilt ophangen. Wil je je kachel neerzetten of ophangen? Bij sommige modellen heb je deze keuze niet. Paneelverwarming monteer je bijvoorbeeld altijd aan je wand en een convectorkachel is vrijwel altijd vrijstaand. Denk hier dus goed overna. Het grote voordeel van je kachel aan een wand monteren? Het bespaart je ruimte in je badkamer. Is je badkamer klein van stuk? Bedenk dan dus goed of je wel de ruimte heb voor een vrijstaand model.

Conclusie

Ben je op zoek naar een elektrische verwarming om je badkamer te verwarmen? Denk dan eerst goed na welke het meest geschikt is voor jouw ruimte. Vraag je daarbij een aantal dingen af, zoals: de grootte van je ruimte, de manier van monteren, het geluid dat een kachel produceert en voor welke termijn je hem wilt gebruiken. Wanneer je dit voor jezelf in kaart brengt, weet je welk type kachel de beste keuze is om jouw badkamer altijd op aangename temperatuur te brengen. Dan hoef je voortaan niet meer te bibberen als je net onder je warme douche vandaan stapt.

Dewy
Artikel van:
Dewy Verwarmingspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen