The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Kelly-Jane

Hoe onderhoud je een benzine heggenschaar?

Met je benzine heggenschaar houd jij je heg en andere begroeiing netjes. Door je heggenschaar goed te onderhouden heb je er langer plezier van en blijven de messen scherp. In dit artikel lees je stap voor stap hoe jij je benzine heggenschaar in topconditie houdt.

Schoonmaken en invetten

  • Tijdens het snoeien komen er takken en bladeren tussen de messen van je heggenschaar. Daarnaast komt er sap van de plant op de messen. Het sap zorgt ervoor dat de messen sneller roesten. Verwijder na elke snoeibeurt het vuil met een harde nylon borstel en maak de messen schoon met schoonmaakalcohol.
  • Ga je meerdere hagen snoeien en heeft 1 of meerdere haag last van schimmel of rupsen? Desinfecteer de messen dan na elke plant met schoonmaakalcohol, zodat je niet een andere plant besmet. Denk tijdens het schoonmaken aan je eigen veiligheid. Draag daarom altijd werkhandschoenen.
  • Vet de messen na elk gebruik in met smeerspray. Zo voorkom je roestvorming en zorg je meteen dat het sap van de planten niet hecht aan de messen.

Slijpen

Om je heg strak te snoeien, heb je scherpe messen nodig. Daarnaast gaat het snoeien met een scherp mes een stuk soepeler en sneller. Hoe vaak je de messen slijpt, hangt af van de begroeiing die je snoeit. Uiteraard heeft de frequentie van het slijpen ook te maken met de frequentie van het snoeien. Het slijpen van een heggenschaar is een lastig en zeer secuur werkje.

Luchtfilter

Een verstopte of vuile luchtfilter zorgt ervoor dat de motor van de heggenschaar oververhit raakt. Controleer daarom regelmatig of de filter nog schoon is. Er zijn verschillende soorten luchtfilters, die allemaal op een andere manier schoongemaakt moeten worden. In de handleiding van jouw heggenschaar staat welke luchtfilter er in het apparaat zit en hoe je deze schoon moet maken.

Bougie

Een bougie is onderdeel van het ontstekingssysteem. Als de bougie vies of defect is, start de benzine heggenschaar niet. Borstel de bougie regelmatig schoon met een staalborstel en vervang hem na ongeveer 3 tot 4 jaar.

Winterklaar maken

Berg je de heggenschaar voor een langere periode op? Volg dan de volgende stappen:

  • Giet alle benzine uit de heggenschaar.
  • Zet de heggenschaar aan, tot hij stilvalt. Zo zijn alle resten benzine er zeker uit.
  • Maak de messen grondig schoon en vet ze in.
  • Bewaar de heggenschaar op een droge plek.
Kelly-Jane
Artikel van:
Kelly-Jane Tuingereedschapspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.146 beoordelingen