The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Hoe bescherm ik me tijdens het lassen?

Beschermende kleding is onmisbaar tijdens het lassen. De temperatuur van een lasboog kan oplopen tot 14.000 graden en bij sommige lasklussen komen veel vonken, spetters en rook vrij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schadelijke uv- en infraroodstraling die er tijdens het lassen ontstaat. Ga je aan de slag met blote handen, zonder je ogen te beschermen en met een wollen trui aan, dan is het vragen om problemen. Wat je allemaal nodig hebt om veilig te lassen, lees je in dit artikel.

Handschoenen

Lashandschoenen

Tijdens het lassen heb je handschoenen nodig die tegen extreme hitte en vrijkomende vonken bestand zijn. Deze speciale lashandschoenen zijn er in verschillende leersoorten en hebben vaak stiksels van Kevlar garen, die een sterke naad hebben en vlamwerend zijn. Afhankelijk van jouw lasklus kies je voor de meest geschikte handschoen. Zo bestaan er lange handschoenen die ook je polsen en onderarmen beschermen; ideaal als je je arm tijdens detailwerkzaamheden op het werkstuk wil laten rusten. Maar TIG lassen vraagt ook om andere handschoenen dan MIG/MAG lassen. Bij nauwkeurig TIG lassen moet je je vingers soepel kunnen blijven bewegen, terwijl je bij het grovere MIG/MAG lassen een dik gevoerde handschoen nodig hebt.

Lashelm

Lashelm

Een lashelm beschermt niet alleen je gezicht voor spetters en vonken, maar minstens zo belangrijk is het beschermen van je ogen voor het uv-licht dat de lasboog uitstraalt. Een paar seconden in de lasboog kijken kan al lasogen veroorzaken: een beschadiging van je hoornvlies met brandende en tranende ogen tot gevolg. Automatische lashelmen reageren door middel van sensoren op licht en filteren in een fractie van een seconde het uv-licht zodra je begint met lassen. Stop je met lassen, dan verspringt het scherm meteen naar de 'open' stand, zodat je weer normaal kunt zien. Hierdoor heb je altijd 2 handen vrij tijdens het werken. De lichtdoorlaatbaarheid verschilt per type helm. Bij de (goedkopere) standaard lashelmen moet je zelf de kap omhoog of omlaag klappen, voor en na het lassen.

Laskap

Laskap

Een laskap of lasschild is de simpele variant van een lashelm. Je houdt de kap met 1 hand voor je gezicht, zodat je ogen en gezicht beschermd zijn. Laskappen worden veel gebruikt in trainingsruimten om mee te kijken met laswerkzaamheden. Maar zelf lassen met een laskap kan ook, zolang je geen 2 handen nodig hebt. Bij elektrode lassen of MIG/MAG lassen is het ook mogelijk zelf aan de slag te gaan terwijl je een laskap voor je gezicht houdt. Net als lashelmen zijn laskappen verkrijgbaar in verschillende maten.

Lasschort

Lasschort

Om te voorkomen dat er vonken op je kleding terechtkomen, draag je een lasschort. Net als lashandschoenen zijn deze speciale schorten gemaakt van verschillende soorten geïmpregneerd leer en zijn ze vuurdovend. Ook de naden kunnen niet doorbranden, doordat ze gestikt zijn met Kevlar garen. De banden om je nek en heupen verstel je om het schort goed passend te maken en met de gespen maak je de riempjes gemakkelijk los en vast. Zo worden je bovenlichaam- en benen, ongeacht je lengte, altijd goed beschermd tijdens het lassen.

En dan nog dit

Complete lasbescherming

Om veilig te lassen zijn er naast het dragen van bovengenoemde accessoires nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Misschien overbodig om te benoemen, maar draag brandwerende kleding tijdens het lassen. Niet elke doe-het-zelver heeft een overall om in te werken, maar houd in dat geval rekening met de stof die je aantrekt. Een nylon trui aantrekken als je gaat lassen is bijvoorbeeld geen goed idee. Dit geldt ook voor je schoenen. Draag dichte schoenen tijdens het lassen, zodat er geen vonken op je voeten belanden.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen