The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Leonie

Hoe bereik je het beste grillresultaat op je gas barbecue?

Je had nog wel zo goed opgelet, maar weer zijn je gerechten verbrand en hebben ze de structuur van een rubberen schoenzool. Herken je dit probleem wanneer je op je gas barbecue grilt? Grote kans dat het aan je grillmethode ligt. Het is daarom verstandig om dit artikel door te lezen. Ik vertel je namelijk hoe je op een simpele manier het beste grillresultaat op je gas barbecue bereikt. Iets met indirect en direct grillen.

Direct versus indirect grillen

Direct grillen

Wat is direct grillen?

Wat direct grillen is? Onder hoge temperaturen gerechten snel en fel grillen op een gas barbecue. Je verdeelt vlees- of visgerechten over het hele grillrooster van de barbecue. Je zet de branders vol aan en gerechten liggen direct boven de branders en dus het vuur. Hierdoor zijn de gerechten erg snel gaar. Direct grillen doe je wanneer je:

  • Gaat grillen op temperaturen van 175 tot 230 graden.
  • Binnen 10 minuten vlees, vis of groente wilt eten van de grill.
  • Hamburgers, worsten, garnalen of groentespiezen wilt bereiden.
  • Grote stukken vlees wilt dichtschroeien of afgrillen.
  • Een gas bbq hebt met 1 brander.
Indirect grillen

Wat is indirect grillen?

Indirect grillen is eigenlijk een heteluchtoven maken van de gas bbq. Dit doe je wanneer je gerechten langzaam wilt garen. Door de individuele branders op de barbecue vol aan te zetten of juist niet, maak je warmtezones. Je legt de gerechten op het gedeelte van het grillrooster waar het vuur laag of zelfs uit staat. Indirect grillen doe je wanneer je:

  • Gaat grillen op temperaturen van 120 tot 175 graden.
  • Langer dan 30 minuten nodig hebt voor je bereiding.
  • Rollades, gevogelte of andere grote stukken vlees wilt bereiden.
  • Geen zwartgeblakerde stukken vlees wilt hebben.
  • Een gas bbq hebt met 2 of meer branders.

Hoe moet je direct grillen op een gas bbq?

Barbecueën

Direct grillen op een gas bbq of buitenkeuken is eigenlijk heel erg simpel. Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk. Houd de deksel zoveel als mogelijk dicht: zo blijft de temperatuur in de gas barbecue constant. Laat de gerechten niet te lang op het grillrooster liggen. De bereidingstijd verschilt natuurlijk per gerecht, maar langer dan 20 minuten houd een product het niet vol boven de warme branders.

Hoe moet je indirect grillen op een gas bbq?

Indirect grillen op een gasbarbecue doe je door verschillende warmtezones te maken. Oftewel: je zet het gewenste aantal branders op volle stand aan (direct grillen) en de overige brander(s) vlammen minder hard. Iedere plek op het grillrooster heeft zo een ander soort hitte (direct of indirect) oftewel warmtezone. De manier waarop je de warmtezones maakt is afhankelijk van hoeveel branders je hebt. Hieronder lees je de beste situatie per soort gasbarbecue of buitenkeuken.

Aantal branders Stand branders voor indirect grillen
Gasbarbecue met 2 branders brander 1 aan + brander 2 uit
Gasbarbecue met 3 branders brander 1 hard aan + brander 2 minder hard aan + brander 3 uit
Gasbarbecue met 4 branders brander 1 hard aan + brander 2 minder hard aan + brander 3 en 4 uit
Gasbarbecue met 5 branders brander 1 hard aan + brander 2 hard aan + brander 3 minder hard aan, 4 en 5 uit
Gasbarbecue met 6 branders brander 1 hard aan + brander 2 hard aan + brander 3 minder hard aan, 4 minder hard aan en 5 en 6 uit

Conclusie

Het beste grillresultaat op je gasbarbecue of buitenkeuken bereiken heeft alles te maken met de juiste grilltechniek. Je maakt dus de juiste warmtezones, zorgt voor de juiste hitte op de juiste plek en er kan weinig meer fout gaan. Let wel op dat je de gerechten niet te lang laat liggen op het grillrooster. Een te lang gegrild gerecht komt nooit goed uit de verf (of de barbecue).© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.252 beoordelingen