The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Robin

Hoe kies je het beste toetsenbord voor jou

Je kunt typen op elk toetsenbord, maar toch bestaan er veel verschillende soorten om uit te kiezen. Wanneer kies je dan voor een draadloos toetsenbord? En in welke situatie is een ergonomisch toetsenbord de beste optie? In dit artikel lees je welk toetsenbord het beste bij jou past.

Waar moet je als eerste op letten?

QWERTY toetsenbord.

QWERTY

Een QWERTY indeling wordt internationaal het meest gebruikt, zo ook in Nederland. Je herkent dit aan de volgorde van de letter toetsen links bovenin. Naast de indeling heb je ook nog de keuze uit een US of UK lay-out. De US lay-out wordt gekenmerkt door een kleine enter toets en grote shift toets zoals te zien op de afbeelding. De UK lay-out herken je aan een grote enter en een kleine shift.

Azerty toetsenbord.

AZERTY

Een AZERTY indeling wordt gebruikt in België, Frankrijk en in franstalige Afrikaanse landen. Bij deze toetsindeling heb je de keuze uit een BE of FR lay-out. Een FR lay-out herken je aan de benaming van de enter en shift toets: Entrée en Maj. Daarnaast zijn nog enkele symbolen anders dan bij de BE lay-out.

Soorten toetsen

Toetsen switches mechanisch optisch actuatiepunt snelheid snel druk gevoelig

Mechanische toetsen

Mechanische toetsen (switches) hoef je niet helemaal in te drukken om een toetsaanslag te registreren. Een lichte toetsaanslag wordt dus al geregistreerd. Hierdoor typ je een stuk gemakkelijker en sneller. Dit type toetsen is dus geschikt om uren mee te werken. Er bestaan verschillende soorten switches: brown, blue, red en black. Blauwe switches zijn het meest geschikt voor typen. Bij een toetsaanslag op blauwe switches hoor je een duidelijk klikgeluid waardoor je hoort dat je een toets aanslaat.

Voordeel van mechanische toetsen

 • Geschikt voor landurig typen.

Nadeel van mechanische toetsen

 • Over het algemeen duurder dan membraantoetsenborden.
Membraan toetsen registreren langzamer goedkoop

Membraan toetsen

Bij membraan toetsen moet de toets volledig ingedrukt worden, voordat het membraan de toetsaanslag kan registreren. De toets ligt namelijk onder een verend stuk rubber. Het rubber zorgt ervoor dat de toets ingedrukt kan worden en vervolgens weer terugveert. Dit type toetsen is dus niet ideaal om heel de dag op te typen. Maar voor het typen van een verslag of e-mail hebben deze toetsen een geschikte toetsaanslag. Hier gebruik je het toetsenbord niet urenlang en aan 1 stuk door.

Voordeel van membraan toetsen

 • De prijs.

Nadeel van langdurig typen

 • Minder geschikt voor langdurig typen.

Bedrade toetsenborden

bedraad toetsenbord

Je kiest voor een bedraad toetsenbord wanneer je geen zin hebt om steeds batterijen te hoeven vervangen. Een bedraad toetsenbord is energiezuiniger dan een draadloos toetsenbord met bluetooth of usb ontvanger. Toch heeft een bedraad toetsenbord ook nadelen. Je hebt een kabel op je bureau die mogelijk in de knoop raakt met de rest van de bedrading. Daarnaast ben je beperkt in de afstand vanaf je beeldscherm en desktop vanwege de lengte van de draad. Wanneer je jouw desktop op de grond plaatst, moet de draad lang genoeg zijn om deze naar jouw wens op een bureau te plaatsen.

Voordelen van bedrade toetsenborden

 • Geen batterijen vervangen.
 • Is energiezuinig.

Nadeel van bedrade toetsenborden

 • Beperkt in ruimte.

Draadloze toetsenborden

Draadloos toetsenbord draadloze toetsenborden

Met een draadloos toetsenbord heb je geen last van een extra draad die zorgt voor chaos van allemaal kabels op je bureau. Bijvoorbeeld met kabels van PC speakers, muis, monitor etc. Je kiest zelf op welke afstand je van je beeldscherm en desktop zit. Een bluetooth verbinding of een verbinding door middel van een usb ontvanger kost meer energie dan een verbinding met een draad. Het nadeel van een draadloos toetsenbord is dat je de batterijen/accu eens in de zoveel tijd moet vervangen.

Voordelen van draadloze toetsenborden

 • Niet beperkt in ruimte.
 • Weinig draden op je bureau.

Nadeel van draadloze toetsenborden

 • Vervangen van accu/batterijen.

Ergonomische toetsenborden

Ergonomisch toetsenbord verantwoord klachten vorm

Wanneer je heel de dag aan het typen bent op het werk, wil je natuurlijk geen last krijgen van je polsen en vingers. Hiervoor bestaan er speciaal ontworpen toetsenborden waarbij rekening is gehouden met ergonomie. Denk hierbij aan een polssteun of een toetsenbordindeling waarin geen rechte lijnen zijn gebruikt of waarbij de toetsen gesplitst zijn.

Voordelen van ergonomische toetsenborden

 • Geschikt voor langdurig typen.
 • Voorkomt mogelijke klachten aan de pols.

Nadelen van ergonomische toetsenborden

 • Even wennen aan de nieuwe vorm.

Zakelijke toetsenborden

Zakelijk toetsenbord num pad number blok nummer numberpad cijfers cijferblok Excel

Voor het zakelijk gebruik van een toetsenbord is het natuurlijk belangrijk dat een toetsenbord een lichte toetsaanslag heeft en ergonomisch is. Maar daarnaast is het beveiligen van jouw uitgetypte persoonlijke gegevens en ideeën ook gewenst. Op de zaak gebruik je dan een toetsenbord met AES-versleuteling. Daarnaast is een numeriek vlak ook een uitkomst wanneer je veel met data in sheets werkt.

Voordelen van zakelijke toetsenborden

 • Geschikt voor langdurig typen.
 • Beveilig uitgetypte ideeën (AES).

Nadeel van zakelijke toetsenborden

 • Alleen draadloos beveiligd.

Multimedia toetsenborden

Multimedia toetsen Fn key functietoetsen media draadloos bedraad

Om eenvoudig muziek en video's te bedienen, kies je voor een toetsenbord met multimedia sneltoetsen. Met deze toetsen bedien je met een enkele toetsaanslag het volume of skip je naar het volgende nummer. Daarnaast is een draadloos toetsenbord met touchpad ook handig voor het bedienen van een smart tv. Met een touchpad navigeer je eenvoudig door alle series en films op Netflix. En dat zonder afstandsbediening of muis.

Voordelen van een multimedia toetsenbord

 • Eenvoudige bediening van media.
 • Heeft een touchpad.

Nadeel van een multimedia toetsenbord

 • Geen numeriek vlak.

Coolblue's keuze

Kom je er toch niet uit? Bekijk dan de door onze experts geselecteerde toetsenborden van Coolblue's Keuze. Deze toetsenborden blinken uit in hun klasse en bieden ook de beste prijs-kwaliteitsverhouding van dit moment.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen