The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Waar let ik op bij het aanleggen van buitenverlichting?

Je bent eruit: grondspotjes, hippe wandlamp, wat sokkels en nog een floodlight voor in de boom. Die tuin van jou baadt binnenkort in een zee van sfeervol én functioneel licht! Maar... de boel moet nog wel even aangelegd worden. Heb je geen zin om een elektricien langs te laten komen en is je handige neefje even niet beschikbaar, dan is het aan jou om zelf de tuinverlichting aan te leggen. En dat gaat jou gewoon lukken! Zeker als ik je een virtueel handje help.

1. Het lichtplan

Lichtplan

Je had al een beetje uitgedacht waar alles moest komen voor je de lampen aanschafte, maar nu alles in huis is, kun je een gedetailleerd lichtplan gaan uittekenen. Op basis hiervan ga je namelijk gaten boren, draden trekken en geultjes graven. Natuurlijk kun je een enkele buitenlamp aansluiten zonder uitgebreid strijdplan, maar ook dan kan het geen kwaad even goed te meten voor je er lustig op los boort. Hou er bij meerdere lampen goed rekening mee wat je precies wilt uitlichten. Hangt een lamp namelijk te ver van je achterdeur of schuurtje af, dan bereik je misschien net niet het gewenste effect.

2. Stroomvoorziening

De moeilijkheidsgraad van tuinverlichting aanleggen, is niet heel schokkend. Al wordt deze wel beïnvloed door het type stroomvoorziening van de lamp waar je voor kiest: 12 volt (laagspanning), 230 volt (netspanning) en zonne-energie zijn de opties die je hebt. Kies je enkel voor lampen op zonne-energie, dan kan ik je in dit artikel weinig meer meegeven. Ophangen/neerzetten/in de grond prikken en je lamp is, mits het zonnetje zich heeft laten zien, klaar voor gebruik. Net- en laagspanning vereisen iets meer inspanning.

Netspanning of laagspanning?

Netspanning (230 volt)

Netspanning (230 volt)

Ga je voor buitenverlichting op 230 volt, oftewel netspanning, dan zijn hier zeker voordelen aan verbonden. Zo sluit je deze buitenlampen direct aan op het stroomnet, zijn ze vrijwel altijd dimbaar en geven ze een hoge lichtintensiteit. Ze zijn dus goed geschikt als primaire lichtbron om grotere oppervlakken te verlichten. Denk hierbij aan het verlichten van een parkeerterrein, joekels van bomen en hele gevels. Sluit je dit type buitenverlichting aan, let er dan op dat je de kabels op minimaal een halve meter diepte legt, zodat deze ver buiten het bereik van tuinschepjes en spades zijn.

Laagspanning (12 volt)

Laagspanning (12 volt)

Veel tuinverlichting is tegenwoordig voorzien van een 12 volt-stekker en maakt zodoende gebruik van laagspanning. De kans dat je een opdonder krijgt, is dus verdwenen. Zo kun je ook zelf goed aan de slag met het aansluiten van dit type buitenverlichting. De draden van deze lampen hoef je niet heel diep te verstoppen (wel even uitkijken dat je ze niet klieft wanneer je de viooltjes plant) en het aantal lampen is gemakkelijk later uit te breiden middels een kabelverdeler. Let wel: deze lampen zijn voornamelijk geschikt voor sfeerverlichting door de doorgaans wat lagere lichtintensiteit.

3. Materialen

Tuingereedschap

Tuinverlichting plaatsen doe je niet zonder wat extra materialen en gereedschap. Wat je precies nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van je lichtplan en het type lampen. Bij netspanning is het geen kwestie van plug-and-play (dit is bij 12 volt-buitenverlichting wel vaak het geval). Kies bij dit type lamp voor materiaal met een minimale IP-certificering van IP44. Dat garandeert je dat de kabels, lasdozen, moffen en lasklemmen tegen een regenbuitje en het nodige stof kunnen. Een (klop)boormachine komt altijd van pas en een goede spade om geulen voor je kabels te graven kan handig zijn. Een kabelstriptang is onontbeerlijk.

4. De installatie

Netspanning buitenverlichting aanleggen

De daadwerkelijke installatie voer je uit nadat je je lichtplan netjes in de tuin hebt uitgelegd. Al je kabels heb je op maat geknipt, de gaten voor de hanglampen heb je voorgeboord en het gat naar de schakelaar (die je bij voorkeur binnen plaatst) is ook gemaakt. Kleine protip tussendoor: boor voor dit laatste gat van binnen naar buiten schuin naar beneden, zodat regenwater nooit naar binnen kan lopen. Vervolgens kies je een lasdoos met aardedraad waarvan je de leiding naar buiten doortrekt en monteer je een lasdoos op de buitenmuur. Vanuit deze lasdoos werk je van lamp naar lamp die je naar wens serie of enkel schakelt.

Laagspanning buitenverlichting aanleggen

Tuinverlichting plaatsen met 12 volt lampen is vrij simpel. Het hele systeem van verlichting op laagspanning is er op ingericht dat dit zeer gemakkelijk zelf aan te sluiten is. Wanneer alles op maat is gemaakt, is het een kwestie van de lampen in het snoer en de snoeren in de transformator prikken en je bent er eigenlijk al. Ga je een buitenlamp ophangen, dan heb je nog wat gereedschap nodig, maar in principe werk je met dit type verlichting geheel gereedschapsloos. De snoeren kun je ondiep begraven zodat je er gemakkelijk bij kunt. Of de je transformator vervolgens binnen hangt zodat je de verlichting vanuit je (tuin)huis aanzet, is aan jou.

Conclusie

Ik zei het al eerder: tuinverlichting plaatsen is niet het moeilijkste wat er is. Máár ook niet het makkelijkste. Er hoeft maar een draadje verkeerd te zitten en je tast al snel in het duister. Daarnaast is werken met stroom altijd een beetje spannend. Gooi de hele groep eraf voor je aan de slag gaat en check nog even of je de juiste groep te pakken had met een spanningszoeker. En vind je het nou toch echt allemaal iets teveel gevraagd? Bel dan gewoon dat neefje. Die vind het vast helemaal niet erg om voor een computerspelletje en een gevulde koek jou uit de brand te helpen.


© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.540 beoordelingen