The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Advies over buitenverlichting

Met de juiste buitenverlichting geniet je ook na zonsondergang van jouw tuin of terras. Maar welke buitenlamp is de beste keuze voor jou? Heb je geen idee welke buitenverlichting het beste bij jou past en welke tuinlampen er allemaal zijn? Lees dan eerst de adviespagina.

1. Voor welke plek in je tuin zoek je buitenverlichting?

Oprit of tuinpad en gevel of schutting

Tuinpadverlichting

Oprit of tuinpad verlichten

Door het verlichten van je tuinpad of oprit, vergroot je het gevoel van veiligheid en creëer je sfeer in jouw buitenruimte. Grondspots, sokkellampen, floodlights en wandlampen zijn de meest gebruikte voorbeelden van tuinverlichting voor je oprit of tuinpad.

Gevel of schutting verlichten

Gevel of schutting verlichten

Met een wandlamp verlicht je jouw gevel of schutting. Zo belicht je de entree en weet je de weg naar de voordeur goed te vinden. Met gevelverlichting of een schuttinglamp zet je ongewenste gasten bovendien in de spotlights.

Carport of veranda en terras

Carportverlichting

Carport of veranda verlichten

Verlichting voor je veranda of carport is nuttig omdat je hierdoor je auto gemakkelijk parkeert. Bovendien vergroot veranda verlichting de sfeer in je tuin. Je kunt kiezen voor lichtpunten in de vorm van spots of een los armatuur dat past bij de stijl van jouw buitenruimte.

Terrasverlichting

Terras verlichten

Met terrasverlichting verleng je een mooie zomeravond in de buitenlucht. Buitenverlichting voor je terras kan zowel sfeervol als nuttig zijn. Vandaar dat veel buitenlampen geschikt zijn om je terras te verlichten. Denk aan spiezen, spotlampen, sokkellampen en wandlampen.

Beveiliging en sfeer

Beveiligingsverlichting

Verlichting als beveiliging van je huis

Om je huis te beveiligen, zijn buitenlampen heel geschikt. Door ongewenste gasten in de spotlights te zetten, geef je ze hopelijk een onbehagelijk gevoel. Dit vergroot jouw gevoel van veiligheid. Denk bij de verlichting als beveiliging van je huis aan felle verlichting in de vorm van floodlights of bouwlampen. Deze stralen veel fel, wit licht uit waarmee je een groot oppervlak verlicht. Je kunt ook denken aan tuinlampen met bewegingssensor of schemersensor.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting in de tuin

Om sfeer te creëren in je tuin, kies je voor warm, wit licht. Dimbare lampen zijn hiervoor geschikt. Deze sfeerverlichting is zacht van kleur en verblindt niet. Met de dimfunctie bepaal je zelf hoe fel het licht schijnt. Voor een natuurlijk effect wissel je verschillende typen buitenlampen af. Combineer bijvoorbeeld spots met wandlampen.

2. Wanneer kies je voor ledverlichting?

Ledverlichting

Een ledlamp verbruikt aanzienlijk minder stroom dan een gloeilamp of halogeenspot. 5 tot 10 watt ledverlichting is al genoeg om jouw terras of tuinpad te verlichten. Een gloeilamp of halogeenspot verbruikt ter vergelijking maar liefst 50 watt. De technologie rondom ledverlichting is de laatste jaren flink verbeterd. Daardoor stralen ledlampen niet meer altijd fel, wit licht uit, maar zijn er ook veel ledlampen ontwikkeld die warm, sfeervol licht uitstralen. Ledbuitenverlichting gaat bovendien heel wat branduren (gemiddeld 35.000 uur) mee. Je hoeft een ledlamp voor in je tuin dus minder snel te vervangen.

3. Automatische inschakeling bij beweging of schemer?

Buitenlamp met sensor

Buitenlampen met een sensor detecteren beweging en/of schakelen aan wanneer het donker of licht wordt. Tuinlampen met een schemersensor springen aan zodra het daglicht tot een vooraf ingestelde sterkte is afgenomen. Het voordeel van een schemersensor is dat je nooit meer handmatig je verlichting aan of uit hoeft te zetten.

Als je wilt dat je buitenlamp aanspringt zodra hij beweging detecteert, kies je voor een tuinlamp met bewegingssensor. Deze buitenlamp plaats je bij de voordeur. Zo vind je het sleutelgat gemakkelijk en zet je ongewenst bezoek in de spotlights. De hoek waarin en de afstand waarop de sensor beweging detecteert verschilt per lamp. Hoelang de armatuur brandt wanneer hij is aangesprongen, stel je meestal zelf in. Dit kan variëren van een paar seconden tot enkele minuten. Er zijn ook losse bewegingssensoren verkrijgbaar, waarmee je je huidige armaturen zonder sensor toch van deze handige functie voorziet.

4. Wil je geen elektriciteitskabels aanleggen?

Solar buitenlamp

Heb je geen stroomvoorziening voor handen of wil je bewust geen gebruikmaken van het stroomnetwerk? Kies dan voor buitenlampen op zonne-energie, ook wel solarverlichting genoemd. Deze solar buitenlamp plaats je gemakkelijk op de gewenste plek in de tuin. Het zonnepaneel is vaak geïntegreerd in de lamp, maar er zijn ook lampen waarbij je het zonnepaneel apart monteert. Overdag vangt het paneel zonlicht op, waarmee de batterij wordt opgeladen. 's Avonds brandt de lamp op deze opgewekte energie.

De voor- en nadelen van solarverlichting op een rijtje:

  • Je hebt geen elektriciteitskabels nodig en je plaatst de lamp daardoor op elke gewenste plek in je tuin.
  • Buitenverlichting op zonne-energie is milieuvriendelijker dan reguliere buitenverlichting.
  • Je hebt geen energiekosten, omdat de lamp niet op stroom werkt.
  • Het zonnepaneel moet op een plek staan waar de lamp veel zonlicht ontvangt.
  • Na een bewolkte dag en in de winter is de lichtopbrengst minder.

5 Vergeet je de accessoires niet?

Buitenstopcontacten

Met een buitenstopcontact zorg je voor stroomvoorziening in jouw buitenruimte. De stopcontacten zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Bedenk bij het kiezen van een buitenstopcontact hoeveel stopcontacten je nodig hebt en let op de lengte van het snoer.

Lichtbron

Als er bij het armatuur dat jij aanschaft geen lichtbron (ook wel een peertje genoemd) wordt meegeleverd, moet je deze apart aanschaffen. Let bij je keuze op de fitting van de buitenlamp, deze moet overeen komen met de fitting van de lichtbron. Daarnaast kijk je naar het juiste wattage van de lichtbron. Let hierbij op dat je het maximale wattage dat in de lamp kan niet overschrijdt


© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.540 beoordelingen