The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Caitlin

Hoe ontdooi je je koelkast?

Een diepvriezer of koelkast ontdooien is niet het leukste klusje, maar wel belangrijk. De ijsvorming neemt namelijk niet alleen ruimte in, maar elke 2 millimeter aan ophoping zorgt voor een stijging van het energieverbruik met ongeveer 10%. Al met al een goede reden om het ontdooien niet te lang uit te stellen (en je diepvriezer eens leeg te eten). Daarom heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Uitschakelen

Koelkast aan/uitknop

Schakel de koelkast uit. Bij de meeste koelkasten doe je dit door stekker uit het stopcontract te trekken. Een enkele koelkast heeft een uitknop. Deze vind je boven in de apparaat.

2. Leeghalen

Lege koelkast

Haal zowel het koelgedeelte als het vriesgedeelte leeg. Heb je een losse diepvriezer? Plaats hier dan al je etewaren. Ook koelboxen en koeltassen zijn goede opties om je eten te bewaren.

3. Laat ontdooien

Leeg vriesvak

Leg tijdens het ontdooien een handdoek in het vriesvak, zodat het water niet door heel de koelkast gaat. Leg daarnaast ook nog een grote handdoek op de vloer om resterend dooi water op te vangen.

4. Sneller ontdooien

IJs loshalen van vriesvak

Wacht tot al het ijs is losgekomen. Grote stukken maak je los met behulp van een houten spatel of een plastic ijskrabber van de autoramen. Gebruik nooit ijzer: de koelelementen zijn zeer kwetsbaar. Wil je het ontdooiproces versnellen? Plaats een pan of bak met kokend water op een onderzetter onder in het vriesvak en sluit de deur. Gebruik een speciale ontdooispray als je helemaal snel klaar wil zijn.

5. Schoonmaken

Vriesvak schoonmaken met spons

Is al het ijs ontdooid? Dit is het geschikte moment om je vriesvak even goed schoon te maken. Een vochtige doek met wat soda doet wonderen en werkt bovendien desinfecterend. Zorg dat je op het einde het vriesvak goed droogt met een theedoek, zodat er geen vocht achterblijft wat weer bevriest.

6. Aanzetten

Vrieslades van een koelkast

Zet de koelkast weer aan. Nadat deze op de juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren weer terug in het apparaat. Heeft de koelkast helemaal geen ontdooisysteem? Ontdooi de koelkast dan ongeveer 6 keer per jaar. Bij koelkasten met een Low Frost systeem hoeft dit maar 2 keer per jaar.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 12.736 beoordelingen