The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Maarten

De dubbele camera van de Samsung Galaxy Note 8

De Samsung Galaxy Note 8 is de eerste Samsung smartphone met een dubbele camera. En die gaan we eens goed onder de loep nemen. Wat biedt een dubbele camera voor extra functionaliteit op de Samsung Galaxy Note 8? Waarom zou je het willen hebben? Allemaal vragen die we in dit artikel gaan beantwoorden.

In het kort: de camera's van de Note 8

Camera 1 Camera 2 Camera voor Uitleg
Aantal megapixels 12 12 8
Type lens Groothoeklens Telelens Standaard lens
Diafragma f/1.7 f/2.4 f/1.7

Dubbele camera: wat is het voordeel?

Strand foto groothoeklens

Er zijn verschillende soorten dubbele camera's, waarvan 3 versies het vaakst voorkomen. De eerste is een gewone camera gecombineerd met een monochrome camera. De tweede is een gewone camera gecombineerd met een groothoeklens camera. De derde is een standaard lens gecombineerd met een camera met een telelens. Kort samengevat kun je zeggen dat de eerste variant zorgt voor meer detail in foto's. Met de tweede variant leg je een groter gebied vast op de foto. In beide gevallen vangt de camera meer licht op waardoor foto's beter belicht zijn en dubbele camera's in het algemeen beter zijn uitgerust voor fotografie onder donkere omstandigheden.

De dubbele camera van de Note 8

Dubbele camera Note 8

De Samsung Galaxy Note 8 heeft een nieuwe combinatie van cameralenzen: één telelens camera en één groothoeklens camera. Dit betekent onder andere dat je 2 keer optisch kunt inzoomen. Optisch inzoomen is inzoomen zonder kwaliteitsverlies, dit in tegenstelling tot digitale zoom. Ook maak je dankzij de groothoeklens camera met de Note 8 foto's van een groter gebied, bijvoorbeeld wanneer je een mooi uitzicht op de foto wil zetten. Daarnaast heb je dankzij de dubbele camera de mogelijkheid om al tijdens het nemen van foto's effecten toe te passen. Bijvoorbeeld door scherp te stellen op een onderwerp waardoor de achtergrond vervaagt. Dit wordt ook wel het Bokeh effect genoemd.

Optische beeldstabilisatie

Vergelijking foto's optische beeldstabilisatie

Beide camera's van de Samsung Galaxy Note 8 beschikken over optische beeldstabilisatie. Dit heeft 2 grote voordelen. Het eerste voordeel is dat dit compenseert voor bewegingen die je maakt tijdens het maken van een foto. Hierdoor maak je aanzienlijk minder snel bewogen en daardoor onscherpe foto's en video's. Het tweede voordeel is dat de sluiter van de camera dankzij de optische beeldstabilisatie langer open kan blijven. Hierdoor vangt de sensor meer licht en maak je beter belichte foto's. In daglicht betekent dit meer detail in je foto, in een donkere omgeving betekent dit dat er meer zichtbaar is dan op een foto zonder optische beeldstabilisatie. Kortom, wat betreft fotografie bij weinig licht, is de Samsung Galaxy Note 8 een van de beste smartphones.

Wat kan ik nog meer met de camera?

S8 live focus banjo

Behalve de verhoogde kwaliteit van foto's dankzij de dubbele camera, heeft Samsung de camera app een aantal leuke extraatjes gegeven. Zo voeg je grappige stickers toe aan foto's die je maakt, zoals je dit ook bij apps als Snapchat doet. Daarnaast is het organiseren van je foto's en screenshots een stuk eenvoudiger en slimmer geworden. Foto's deel je in logische categorieën in zodat je ze snel terugvindt en gemakkelijk met vrienden deelt. Ook scant de galerij je foto's en laat je gerelateerde afbeeldingen zien. Maak je weleens screenshots van webpagina's? De Note 8 geeft je de mogelijkheid om de website via de afbeelding te bezoeken.

Conclusie

Qua fotografie is de Samsung Galaxy Note 8 de beste smartphone die Samsung tot nu toe gemaakt heeft. Het feit dat beide camera's van de Note 8 beschikken over optische beeldstabilisatie is uniek. Dit komt de kwaliteit van de foto's enorm ten goede. Maar goed, deze conclusie trek ik op basis van de specificaties op papier. Of dit in de praktijk ook zo is, zal moeten blijken uit onze expert review van de Samsung Galaxy Note 8.

Maarten
Artikel van:
Maarten Telefoonspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen