The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Julie

Mag ik E10 benzine gebruiken in mijn tuingereedschap?

Euro 95 is niet meer verkrijgbaar in België. In plaats daarvan is er Euro 95 E10. Maar mag je E10 gebruiken in je benzine tuingereedschap? Zijn er voor- en nadelen? In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen.

Kan ik Euro 95 E10 in mijn tuingereedschap gebruiken?

Tweetakt motor

Voor gereedschap met een tweetakt motor raden wij aan om geen Euro 95 E10 te gebruiken. Tweetakt motoren kunnen niet goed tegen agressieve bestanddelen. Daarnaast werken tweetakt motoren soepeler en gaan ze langer mee wanneer je een mengsmering gebruikt. In de handleiding van je gereedschap staat exact welke verhouding mengsmering je nodig hebt. Een mengsmering koop je kant en klaar, of je mengt het zelf. Wanneer je bijvoorbeeld een mengsmering nodig hebt van 1:50, gebruik je 1 deel olie en 50 delen benzine. Meng de olie en benzine eerst in een jerrycan, voor je het in de tank van je gereedschap giet.

Viertakt motor

Heb je gereedschap met een viertaktmotor van voor 2012? Dan raden we het af om Euro 95 E10 te gebruiken. Voor gereedschap aangeschaft na 2012, kijk je altijd eerst in de handleiding van het product of bij de productinformatie van het product op de Coolblue website. Heb je de handleiding niet meer en verkopen wij het product niet (meer)? Zoek dan de handleiding op internet of bel naar de fabrikant.

Onderhoud bij gebruik van Euro 95 E10

Omdat E10 minder lang houdbaar is, is het niet mogelijk om de brandstof voor een langere tijd in de tank van je gereedschap te laten zitten. Wanneer je het gereedschap langer dan 3 weken niet gebruikt, moet je de benzine verwijderen. Na 3 weken verandert de benzine in een stroperige substantie die schadelijk is voor de motor. Bij Euro 95 of Euro 98 is de houdbaarheid ongeveer 3 maanden.

Per ongeluk toch E10 gebruikt?

Heb je E10 gebruikt, terwijl aangegeven staat in de handleiding dat dit niet mag of kan in jouw tuingereedschap? Wees gerust, je hoeft niet meteen een nieuwe grasmaaier of heggenschaar te kopen. Je gereedschap gaat niet defect na een paar keer gebruik. Verwijder de resterende E10 uit de tank en laat het gereedschap droog draaien. Daarna gebruik je gewoon de juiste benzine.

Wat zijn de voor- en nadelen van E10?

E10 is een mengsel dat bestaat uit 90% fossiele brandstof en 10% bio-ethanol. Bio-ethanol wordt gemaakt van gefermenteerde suiker, maïs of tarwe. Hierdoor is E10 een stuk milieuvriendelijker dan de standaard Euro 95. Het nadeel van bio-ethanol is dat het agressiever is dan benzine en ook minder lang houdbaar is. Wanneer je E10 voor 3 weken stil laat staan in een tank, wordt het een stroperige substantie.

Wat zijn alternatieven?

Wil of kan je geen Euro 95 E10 gebruiken? Geen probleem. In dat geval heb je keuze uit Euro 98 of alkylaatbenzine. Alkylaatbenzine is een schone brandstof, die niet schadelijk is voor je gereedschap. Het is verkrijgbaar bij de grotere tankstations.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.716 beoordelingen