The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisette

Specialisten review van de Bose QuietControl 30

Yes! Het is eindelijk zover: ik mag de Bose QuietControl 30 oordopjes testen. Zelf heb ik de Bose QuietComfort 35 koptelefoon, dus de verwachtingen zijn hoog. Zal de noise cancelling van de oordopjes net zoveel omgevingsgeluid dempen als die van de koptelefoon? Daarnaast ben ik benieuwd naar het geluid, het draagcomfort, de bediening en de Bose Connect smartphone app. Scrol gauw naar beneden om mijn bevindingen te lezen.

Samengevat

  • Omgevingsgeluid wordt flink gedempt door de noise cancelling.
  • Je bepaalt zelf de hoeveelheid demping.
  • De oordopjes hebben een gebalanceerd geluid.
  • De oordopjes zitten zeer comfortabel.
  • De nekband is niet flexibel.
  • De Bose Connect smartphone app voegt weinig toe.

Eerste indruk

Eerste indruk Bose QuietControl 30

Op de achterkant en aan de binnenkant van de verpakking staan de belangrijkste kenmerken van de oordopjes. Zo lees ik dat de noise cancelling verstelbaar is, dat de oortjes Bluetooth en NFC hebben en dat de accu 10 uur meegaat. Voor meer uitleg over hoe de oordopjes werken, raadpleeg je de meegeleverde handleiding. Daarnaast zitten er 3 maten dopjes en oorclips bij en krijg je een micro usb oplaadkabel en harde beschermetui. De oortjes zelf voelen vrij zwaar aan door de nekband. Die is bovendien niet flexibel, maar hard. Hierdoor twijfel ik of de oordopjes lekker zullen zitten.

Specificaties uitgelicht: noise cancelling

Van tevoren was ik een beetje sceptisch over noise cancelling oordopjes, maar het heeft mij echt verbaasd. De noise cancelling van de Bose QuietControl 30 oordopjes doet zeker niet onder voor de noise cancelling van de Bose QuietComfort 35 koptelefoon. Op kantoor werd het geluid van pratende collega's gedempt, waardoor ik mij beter kon concentreren. Op weg naar huis had ik geen last meer van het lawaai van de razende trein. Bovendien ervoer ik geen drukkend gevoel op mijn oren, wat ik bij de Bose koptelefoon soms wel heb na een lange luistersessie.

Specificaties uitgelicht: geluid

Het geluid van QuietControl 30 klinkt gebalanceerd. Hoge en lage tonen krijgen evenveel "aandacht" en de bas is, in tegenstelling tot sommige andere oordopjes, niet aangedikt. Ook hoge tonen klinken niet schel. Dit zorgt voor een ontspannen luisterervaring. Ik kan er moeiteloos 6 uur achter elkaar muziek mee luisteren, terwijl dat bij modellen met een krachtig basgeluid toch vaak minder prettig is.

Specificaties uitgelicht: draagcomfort

Toen ik de oordopjes in deed, zaten ze direct als gegoten. Het voelde bijna alsof ik mijn op maat gemaakte gehoorbescherming oordopjes in had. Ik heb nog niet eerder muziekoordopjes gehad die zo comfortabel zaten. Dankzij de 3 maten dopjes en clips zit er voor iedereen een goede pasvorm bij. De clips zorgen ervoor dat de oortjes niet uitvallen, al denk ik dat het zonder clips ook prima was geweest. Het zijn immers geen sport oordopjes waarmee je gaat rennen en springen. De nekband had wel wat flexibeler mogen zijn. Dat de nekband daarnaast zwaar is, voel je gelukkig niet als je de oordopjes draagt.

Specificaties uitgelicht: bediening

In de kabel zit een afstandsbediening waarmee je de muziek bedient en de hoeveelheid noise cancelling bepaalt. Met de pijltjes op de zijkant van de afstandsbediening zet je de noise cancelling hoger of lager. Om te bepalen wat je prettig vindt, kun je dit het beste testen zonder muziek. Dan merk je direct het verschil. Met de knoppen bovenop de afstandsbediening bepaal je het volume van de muziek, schakel je tussen nummers, pauzeer je de muziek en neem je inkomende telefoongesprekken aan. Dankzij de geïntegreerde microfoon bel je handsfree.

Specificaties uitgelicht: smartphone app

Bose Connect app

Met de gratis Bose Connect app heb je toegang tot extra's. Zo pas je de noise cancelling aan, zie je de batterijstatus van de oortjes, schakel je gemakkelijk tussen je apparaten en krijg je tips over hoe je de oortjes bijvoorbeeld moet dragen of opladen. Ik vind de app weinig toevoegen. De hoeveelheid noise cancelling kun je immers ook instellen op de oordopjes zelf. De overige features zijn leuk, maar niet onmisbaar. Wat mij betreft vormt de app geen verlengstuk van de oortjes, zoals de CapTune app van Sennheiser dit wel doet. In deze app personaliseer je je muziek door te spelen met grafieken, effecten en equalizers.

Conclusie

Mijn verwachtingen waren hoog, maar Bose heeft het waargemaakt. Ik zou de oordopjes zelf wel willen hebben. Het omgevingsgeluid wordt zeer goed gedempt, de zachte dopjes zitten heel comfortabel en het geluid klinkt gebalanceerd. Daarnaast is het handig dat je de sterkte van de noise cancelling zelf kunt bepalen. De Bose Connect smartphone app is volgens Bose zelf "een app die het verschil kan maken", maar ik vind de mogelijkheden beperkt. Gelukkig hebben de oordopjes geen extra features nodig, ze zijn al perfect van zichzelf.

Lisette
Artikel van:
Lisette
Hoofdtelefoonspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.966 beoordelingen