The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisette

Specialisten review van de Bowers and Wilkins P9 Signature

Heb je je ogen laten vallen op de Bowers & Wilkins P9 Signature, maar twijfel je nog? Logisch, het is natuurlijk ook een prijzige koptelefoon. Ik heb het vlaggenschip van B&W, zoals ze het zelf noemen, onder de loep genomen om te kijken of hij je geld waard is. Daarbij heb ik gelet op het geluid, de materialen, het draagcomfort, de bediening en de meegeleverde accessoires.

Samengevat

  • Het geluid klinkt dynamisch, levendig en realistisch.
  • Dankzij het brede frequentiebereik van 2 tot 30.000 Hertz zijn zeer lage tonen goed hoorbaar.
  • Je kunt de oorkussens vervangen.
  • Er worden 3 verschillende audiokabels meegeleverd.
  • De bediening in de kabel is geoptimaliseerd voor Apple en werkt niet met Android.
  • De zachte hoes biedt weinig bescherming.

Eerste indruk

In de doos zit een beschermhoes, handleiding, 6,3 millimeter adapter en een drietal audiokabels. 2 kabels daarvan zijn universeel en hebben dus geen afstandsbediening. De ene universele kabel heeft een normale lengte van 1,2 meter en de andere is met een lengte van 5 meter geschikt voor thuisgebruik. De derde audiokabel heeft een afstandsbediening waarmee je tussen muzieknummers schakelt en telefoongesprekken aanneemt. Ik vind het tegenvallen dat de beschermhoes zacht is. Een hard case had betere bescherming geboden, wat wel wenselijk is bij zo'n prijzige koptelefoon.

Het geluid, deel I: hoge en lage tonen

Ik had een gebalanceerd geluid verwacht, maar tijdens het testen merkte ik dat lage tonen duidelijk de overhand hebben bij de P9. Het frequentiebereik loopt van 2 tot 30.000 Hertz. Bij de meeste koptelefoons is de ondergrens 20 in plaats van 2. Hierdoor zijn hele lage tonen niet altijd hoorbaar. Bij de P9 is dit wel zo. Zelfs extreem lage tonen worden weergegeven en nog strak en gedefinieerd ook. Hoge, normaal schelle tonen zoals de stem van Adele en de trompet van Kyteman worden minder hoog en schel weergegeven dan ik ben gewend van andere hoofdtelefoons. Zelf vind ik dit prettig, omdat hele hoge tonen zo minder irritant klinken. Bij klassieke muziek vind ik het hoge geluid van snaarinstrumenten nu minder storend dan normaal. Ondanks dat de hoge tonen minder prominent aanwezig zijn, klinken ze wel vol detail.

Het geluid, deel II: dynamiek en stereobeeld

Wat betreft het dynamische bereik steekt de P9 met kop en schouders uit boven andere koptelefoons die ik heb getest. Overgangen van intieme intro's naar bombastische refreinen komen goed uit de verf. Dit geeft de muziek veel lading. Ook het stereobeeld laat een grote indruk op mij achter. Als ik naar een live album van Amy Winehouse luister, voelt het alsof ik zelf bij het concert aanwezig ben. De muziek dwaalt af van de linkeroorschelp naar de rechter en weer terug naar links. Terwijl de muziek uit de linkeroorschelp klinkt, hoor ik rechts iemand uit het publiek kuchen alsof hij echt naast mij zit. Misschien heeft dit te maken met de drivers die in plaats van plat in een hoek van 15 graden liggen. Het doel: een natuurlijke luisterervaring te creëren. Wat mij betreft een geslaagde missie. Bowers & Wilkins geeft zelf aan dat het geluid nóg mooier gaat klinken als de koptelefoon 50 uur is ingespeeld.

Materialen en draagcomfort

De hoofdband en oorkussens zijn vervaardigd uit de duurzame leersoort Saffiano. Je kunt de oorkussens losmaken en vervangen als ze versleten zijn. De metalen behuizing geeft de Bowers and Wilkins hoofdtelefoon een luxe uitstraling en de nodige stevigheid. Hij voelt degelijk aan, maar tegelijkertijd ook zwaar en stug. De koptelefoon weegt met 415 gram een stuk meer dan de gemiddelde koptelefoon. Ter vergelijking: de Bowers & Wilkins P7 weegt 290 gram. De P9 voelt zowel zwaar aan in je handen als op je hoofd. De kussens knellen af, waardoor ik na 2 uur pijn kreeg aan mijn oren. Bowers & Wilkins geeft zelf aan dat de hoofdtelefoon aangenamer gaat zitten na lang gebruik, doordat het memory foam zich gaat vormen naar de contouren van je hoofd.

Bediening

Van de 3 meegeleverde kabels heeft 1 kabel een afstandsbediening. Hiermee schakel je tussen nummers, bepaal je het volume en neem je inkomende oproepen aan. Dankzij de interne microfoon bel je handsfree. De 3 knops afstandsbediening is geoptimaliseerd voor Apple en werkt helaas niet met Android. Je kunt hem dus alleen volledig gebruiken met je iPhone, iPad of iPod. Om de kabel los te koppelen, moet je eerst het linkeroorkussen losmaken van de schelp. Dit gaat eenvoudig. Ik heb het gevoel dat de kabel door deze constructie minder snel losgetrokken kan worden en zo minder snel beschadigt.

Conclusie

Is de Bowers & Wilkins P9 Signature je geld waard? Qua geluid 100%. Het klinkt dynamisch, levendig en realistisch. De bas is sterk aanwezig, wat ik zelf prettig vind. De P9 is gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals Saffiano leer en metaal. Echter komen deze duurzame materialen niet per se ten goede aan het draagcomfort. Met een gewicht van 415 gram is de hoofdtelefoon zwaar. Ook voelt hij stug aan. Je bent je er constant van bewust dat je een hoofdtelefoon draagt. Wel ben ik te spreken over het aantal audiokabels dat meegeleverd wordt. Zeker een kabel van 5 meter is een aangename toevoeging omdat een verlengkabel hiermee overbodig wordt. Ten slotte kun je lang plezier hebben van de B&W P9 dankzij de vervangbare oorkussens. Al met al is de P9 een hoogwaardige hifi koptelefoon die vooral gemaakt is voor korte luistersessies in huis.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen