The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Bas

Specialisten review van de Wacom Cintiq Pro 32 inch

Als de grootste leverancier van hardware voor de creatieve industrie liggen mijn verwachtingen voor de nieuwe tekentablets van Wacom dan altijd hoog. Met de Wacom Cintiq Pro 32 inch tekentablet pakt Wacom, letterlijk, groot uit. Ik mocht met deze gigant aan de slag om uit te vinden waarom nagenoeg elke grote film en game uit het werk met Cintiq tablets voortvloeit.

De Wacom Cintiq Pro 32 inch

promotie
32" Ultra HD | Express Key afstandsbediening met 17 instelbare knoppen | 8192 drukniveaus
3.499,- 3.399,-
op voorraad
 • Met 32 inch beschik je over bijzonder veel werkruimte binnen complexe softwarepakketten.
 • Het lukt Wacom om het authentieke gevoel van pen op papier te behouden, wat de drempel erg laag houdt.
 • Van de magnetische accessoires tot de simpele penclip, versimpeling van je workflow staat centraal.
 • Het 4K scherm geeft kleuren juist weer en is niet gevoelig voor krassen.
 • Werk je zonder SmudeGuard handschoen, dan heb je wel snel last van vetvlekken.
 • Bij het 32 inch model kan ik, zelfs met mijn lange armen, niet gemakkelijk bij de uithoeken.
 • Het naar wens instellen van alle macroknoppen is eenvoudig maar tijdrovend.

Uit de doos

Is het een large format display? Nee, maar het had makkelijk gekund. Ik draag de doos van de Cintiq Pro 32 inch met moeite in mijn eentje. Eenmaal uitgepakt neemt hij het overgrote deel van mijn bureau in beslag. De doos bevat naast allerlei kabels ook alles wat ik nodig heb om, na het installeren van de drivers, met dit grafische bakbeest aan de slag te gaan. Ik zet het voor je op een rijtje:

Inhoud

Inhoud doos Cintiq Pro 32 standaard meegeleverd
 • Wacom Cintiq Pro 32
 • Wacom Pro Pen 2
 • Draadloze Express Key afstandsbediening
 • Express Key usb dongel
 • Usb c naar usb c laadkabel (Express Key)
 • Magnetische penstandaard met 10 vervangbare nibs (standaard 6x, felt 4x)
 • Penhouder
 • 180 Watt AC adapter
 • Stroomkabel (1.8 m)
 • DisplayPort naar DisplayPort kabel (3m)
 • HDMI 2.0 naar HDMI 2.0 kabel (3m)
 • Usb A naar usb A kabel (3m)
 • DisplayPort naar Mini DisplayPort adapter
 • Snelstartgids
 • Reinigingsdoekje

Specificaties uitgelicht

Dat hij groot is lijkt me ondertussen duidelijk, maar wat zit er eigenlijk allemaal onder de motorkap?

Het scherm

Scherm screen display beeldscherm inch maat resolutie

Het scherm omvat ongeveer 80 procent van het apparaat, met een formaat van 32 inch. Met een resolutie van 4K levert de Cintiq Pro het kraakheldere beeld dat we van de Cintiq gewend zijn. Ook de kleurweergave is natuurgetrouw, zoals ik van een professioneel product mag verwachten. Ook de standaard touch functionaliteit werkt precies en zonder vertraging. Het grote formaat laat me menu's naar wens inrichten zonder dat ik hiervoor werkruimte inlever die ik bij kleinere Cintiqs kwijt ben.

Magnetische schermranden

Magnetische schermranden zijkanten bezels touch Cintiq Pro

De rest van de Pro bestaat uit de magnetische bezels aan de zijkanten en het touch-menu aan de bovenkant van het scherm. Brede bezels zijn bij moderne schermen in de meeste gevallen een doodzonde, maar bij de Cintiq Pro komt het me juist ten goede. De bezels zijn namelijk magnetisch, zodat je de accessoires plaatst waar jij ze tijdens het werken comfortabel gebruikt. Als rechtshandige plaats ik de draadloze afstandsbediening bijvoorbeeld linksonder, zodat ik er moeiteloos bij kan.

In de praktijk

Tekenen foto Adobe Photoshop Zbrush gebruiken pen tools

Nu alles is aangesloten op mijn krachtige computer en alles naar behoren werkt, ga ik eens kijken of dit gigantisch grafisch tablet de verwachtingen waarmaakt. Ik ga aan de slag met Photoshop, Zbrush en verschillende andere grafische pakketten, om te zien hoe de extra schermruimte tot zijn recht komt. Verslavend is het eerste woord wat in me opkomt. Waar ik vroeger ruimte kwijt was aan menu's heb ik nu voldoende ruimte voor al mijn veelgebruikte tools én mijn werk tegelijk.

De Pen

Pen Cintiq Wacom Pro Photoshop software

De eigenlijke ster van de show is de meegeleverde Wacom pen. Allereerst hoeft de pen niet opgeladen te worden, wat heel wat scheelt voor iemand als ik, die nog wel eens vergeet draadloze producten op te laden. Precisiewerk is geen probleem, want de nieuwe pen heeft 4 keer meer drukniveaus dan voorheen. Ook is deze geoptimaliseerd voor software als Photoshop, waardoor bijvoorbeeld een kalligrafie brush de hoek berekent van hoe je de pen vasthoudt, net als op papier.

De Express Key afstandsbediening

Express Key afstandbediening knoppen gemak gebruiksgemak

Het tweede meegeleverde accessoire is de draadloze afstandsbediening. Deze is voorzien van handige knoppen, welke je via de software van Wacom bijvoorbeeld een functie, snelkoppeling of toetsaanslag kan toewijzen. Handig als je bijvoorbeeld veel tussen brushes wisselt, of met het touchwheel wilt draaien of zoomen. Het instellen en wennen kost tijd, maar eenmaal onder de knie is het een zege voor je workflow. Je bevestigt hem waar jij hem wilt hebben, want hij plakt zich stevig aan de magnetische bezel.

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak in gebruik uitvergroten touch screen scherm functie Wacom Cintiq Pro

De Cintiq Pro maakt je niet meteen een betere artiest, maar zorgt er vooral voor dat je jouw werk en opdrachten veel sneller uitvoert. De Cintiq Pro bouwt een brug tussen de traditionele gereedschappen en het digitale werkvlak, zonder dat ik daar als artiest veel van merk. De pen nibs simuleren een stift of kalligrafiepen, en dankzij het scherm heb je gelijk een digitale schets, of zelfs een eindproduct. Ik werk efficiënter, slimmer en precies zoals ik het fijn vind.

Conclusie

De Wacom Cintiq Pro is een product voor professionals. Dit merk je aan de prijs, maar ook aan de details: van het gevoel en het geluid van de pentips op het scherm tot aan het gemak waarmee je de software geheel naar jouw wens instelt. Ga je als grafisch professional met de Cintiq Pro aan de slag, dan wil je al gauw nooit meer terug naar een reguliere tekentablet.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.298 beoordelingen