The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Specialisten review: Google Wifi

Woon je in een eengezinswoning, dan ken je het vast: plekken in je huis waar je draadloze ontvangst of de snelheid van je netwerk tegenvalt. Kijk je op de slaapkamer een spannende film, dan moet Netflix om de haverklap bufferen. Of je moet een website drie keer opnieuw openen voor hij goed wordt geladen. Ook mijn ouders hebben daar last van. Het Google Wifi Triple Pack zou de oplossing moeten zijn voor deze wifi problemen. Door de stations van dit Multiroom wifi systeem te verdelen over het huis, creëer je één groot wifi netwerk met overal snel internet. Ik ben benieuwd of dit echt zo is en heb de Google Wifi getest in de eengezinswoning (128 vierkante meter) van mijn ouders.

In het kort

Multiroom wifi met mesh | Wifi snelheid: 300 + 866 Mbps | Ouderlijke controle, Beamforming
395,-
niet meer leverbaar
  • In het hele huis snel en stabiel draadloos internet.
  • Je installeert Google Wifi snel via de eenvoudige app.
  • Google Wifi is eenvoudig uit te breiden.
  • Je hoeft geen kabels meer te trekken.
  • Voor grote huizen heb je een extra wifi punt nodig.

Uit de doos

Google Wifi in the box

De 3 Google Wifi stations zitten verpakt in een erg brede doos, de zijkant maakt direct duidelijk waarom die doos zo breed is: de stations zitten naast elkaar. Dat wordt bevestigd zodra je de doos opent. De Google Wifi stations hebben een cilindervorm. Ongeveer even groot als een gebaksbord maar net zo hoog als een frisdrankblikje. De apparaten hebben een vrij neutrale behuizing en zullen in de meeste interieurs niet in de weg staan. Onder de stations vinden we de, erg beknopte, handleiding, 3 stroomadapters en een platte netwerkkabel. Met die laatste sluit je het hoofdstation aan op de modem van je provider. Hoewel de Google Wifi punten gezien hun formaat geschikt lijken om aan de muur of het plafond te bevestigen, kan dat niet. Je plaatst ze dus op een kast, bureau of op de grond.

Huidige situatie

Internet offline

Mijn ouders wonen in een typisch rijtjeshuis uit eind jaren '70. Dat betekent: dikke muren en plafonds. De modem van de provider, die nu de wifi verzorgt, staat op de begane grond bij de telefoonaansluiting. Niet zo gek dus, dat het internet op de slaapkamer (een verdieping hoger aan de andere kant van het huis) al erg instabiel is. Hoewel het signaal daar goed lijkt en de maximale snelheid met 62 Mbps ook in orde is, is dat maar schijn. Door allerlei storingen valt het signaal vaak weg of daalt de doorvoersnelheid zó dat internetten onmogelijk is. Laat staan een serie streamen of videobellen. Op zolder is het helemaal triest. Daar is het vooral wachten, of overschakelen op 4G.

Installeren

Google wifi installeren

Om het mesh systeem te installeren sluit je het eerste punt aan en installeer je de app van Google. De app herkent direct aan welk Google account het wifi netwerk gekoppeld moet worden en ziet na enkele seconden ook vanzelf het eerste Google Wifi punt. Ik kan een netwerknaam instellen, een wachtwoord opgegeven en aangeven waar het eerste punt komt te staan. Na het scannen van een qr code op de achterkant van het basisstation is de installatie gereed. Ik kan nu al internetten via Google Wifi, maar besluit eerst de twee andere punten in te stellen, zodat je een wifi mesh netwerk opzet. De app van Google geeft, in tegenstelling tot sommige andere Multiroom wifi systemen, niet aan waar ik die het beste kan plaatsen. Wel krijg ik de tip om dat maximaal 2 kamers verderop te doen. Ik plaats het tweede station daarom een verdieping hoger, op de logeerkamer. De derde komt op zolder. Ook het installeren van deze punten gaat vlot.

In de praktijk

Google wifi in de praktijk

Nu de 3 stations van Google Wifi zijn geïnstalleerd, kan ik echt gaan testen. We beginnen in de huiskamer, waar het internet nu al goed is. De downloadsnelheid is dan ook niet veranderd. Op naar de eerste verdieping: op de slaapkamer vallen videostreams nu regelmatig uit. Ook het streamen van een film in Full HD gaat nu zonder problemen en zonder verdere uitval. De echte uitdaging is de zolder, daar was normaal internetten immers niet mogelijk. Met Google Wifi is dat opgelost. Het internet is snel en stabiel, zodat een film kijken zelfs hier geen probleem is. Zelfs niet als op de andere verdiepingen ook mensen aan het streamen zijn. Ook door het huis wandelen terwijl ik een Spotify stream aan heb staan is geen probleem. Mijn telefoon maakt vanzelf verbinding met het sterkste punt.

Snelheidstest

Google wifi snelheidstest

Ik ben ook benieuwd naar de downloadsnelheid van Google Wifi. Is het internet op de eerste en tweede verdieping nu alleen stabieler of ook echt sneller? Om dat te achterhalen heb ik in 4 kamers de snelheid getest door op mijn iPad een groot bestand te downloaden. De maximale snelheid zegt dus niet alleen iets over de router van Google maar ook over de internetsnelheid.

Wat direct duidelijk wordt is dat de modem van de internetprovider van mijn ouders telkens een beetje snelheid inlevert. Met Google Wifi is dat niet het geval. Zelfs niet in de huiskamer, waar de signaalsterkte van de wifi mesh router opvallend genoeg wat minder is. De slaapkamer, waar geen Google Wifi punt staat, laat zien dat het draadloze netwerk van Google ook prima door dikke muren heen gaat.

Modem van provider Google Wifi
Woonkamer 100 Mbps 100 Mbps
Logeerkamer 75 Mbps 100 Mbps
Slaapkamer 62 Mbps 85 Mbps
Zolder 35 Mbps 93 Mbps

Conclusie

Het wifi netwerk van mijn ouders was op de eerste verdieping en zolder langzaam maar vooral instabiel. Mijn moeder was er klaar mee dat een film of serie op de slaapkamer vaak moest bufferen. Dat probleem is met de Google Wifi voorbij. Bovendien is de Google Wifi eenvoudig te installeren én geef je via de app eenvoudig voorrang aan apparaten of stel je een kinderslot in. Het bereik is voor een heel gemiddeld rijtjeshuis voldoende en raakt zelfs tot in de achtertuin. Wel merk je in kamers die verder van de wifi punten verwijderd zijn, dat de signaalsterkte snel terugloopt. In een groter huis zul je dus waarschijnlijk een vierde of zelfs vijfde punt nodig hebben. Gelukkig is het Multiroom wifi systeem eenvoudig uit te breiden.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 11.692 beoordelingen