Afficher Coolblue en Français? | Non
Geschreven door Jimmy

Expert Review van de HTC Vive

De HTC Vive is een virtual reality bril voor gebruik met je game pc of laptop. Het is moeilijk in te schatten wat je van een VR bril kunt verwachten zonder het geprobeerd te hebben. Daarom heb ik de HTC Vive uitvoerig getest om te zien wat het te bieden heeft en voor wie het een geschikt product is.

HTC Vive

  • 2160 x 1200 AMOLED beeldscherm
  • Geschikt voor pc of laptop
  • Geschikt voor brildragers
599,-
op voorraad
  • Comfortabel gamen dankzij de gezichtskussens en de verstelbare hoofdband.
  • Mijn brildragende vrienden gebruiken de HTC Vive zonder problemen.
  • Je hebt geen last van storende dode hoeken, dankzij een gezichtsveld van 110 graden.
  • Het opbouwen van de juiste setting en installeren van de Vive kost tijd.
  • Ik heb een krachtige pc of laptop nodig met minimaal Nvidia GeForce GTX 1060.

De eerste indruk

Wat een hoop hardware! Dat was mijn eerste reactie na het openen van de doos. Tijdens het uitpakken valt het op dat de bewegingscontrollers erg licht aanvoelen en comfortabel in de hand liggen. De headset voelt niet direct zwaar aan, maar een duidelijker beeld daarvan komt later wanneer ik hem op mijn hoofd zet. Je zou verwachten dat er een flinke handleiding bij deze hoeveelheid hardware zit. Echter vind je alleen een kleine folder waarin verwezen wordt naar de website van HTC voor verdere instructies.

Voordat je aan de slag gaat

Voordat je aan de slag gaat

Laat ik maar beginnen met een minpunt van de HTC Vive. Voordat je kunt beginnen, ben je minstens een half uur bezig met het opbouwen en installeren van de HTC Vive. En dat is alleen als je de juiste voorbereidingen getroffen hebt. Je bent namelijk heel wat tijd kwijt met het VR ready maken van een kamer. Zo moest ik meubels verschuiven om aan de minimale eisen van de HTC Vive te voldoen. Ook de statieven die ik voor de basis stations gebruikte moesten genoeg ruimte op de grond hebben. Daardoor stonden kasten al snel in de weg. HTC adviseert in de handleiding om de basis stations in de muur te schroeven met de meegeleverde bevestigingskit. Maar dat vond ik wel erg zonde van mijn witte muren. Het ligt er dus maar net aan of je de sensoren permanent aanwezig wil hebben of dat je alles liever opruimt wanneer je klaar bent met je VR sessie.

Het draagcomfort

Draagcomfort

Toen alles eindelijk klaar was, kon ik de HTC Vive voor het eerst op mijn hoofd zetten. Met een gewicht van 555 gram voelt hij niet zwaar aan. Toch voel je wel een duidelijk verschil met een VR bril als de Samsung Gear VR, die exclusief telefoon 379 gram is . Ook ervaarde ik geen lichtinval van buiten de bril zodat ik niet gestoord werd door de buitenwereld. Dit komt door de flexible pasvorm rondom het neusgebied. De HTC Vive zit comfortabel en de drukt dankzij het gezichts- en neuskussen niet tegen je gezicht. Tijdens een intensieve VR sessie, zoals boogschieten in The Lab, begin je al snel te zweten. Het stof dat tegen je gezicht gedrukt zit neemt hierbij veel van het zweet op. Gelukkig is dit een makkelijk te vervangen onderdeel van de VR bril, wat wel zo hygiënisch is wanneer je vrienden jouw Vive proberen.

De bewegingscontrollers

De bewegingscontrollers

De bewegingscontrollers onderscheiden de HTC Vive van alle andere VR brillen. Je handen kunnen gebruiken in een virtuele wereld draagt erg veel bij aan de beleving. Omdat je met de 2 controllers objecten aan kunt raken die je in VR tegenkomt, ben je al snel overtuigd dat je je écht in die wereld bevindt. De bewegingen van de controllers worden tot op de millimeter nauwkeurig geregistreerd, wat de ervaring erg overtuigend en betrouwbaar doet aanvoelen. Buiten dat, is het geweldig dat de controllers in 1 oogwenk veranderen in bijvoorbeeld 2 futuristische pistolen in Space Pirate Trainer. De controllers beschikken over onder andere een trigger en klikbaar touchpad. Deze zijn ook zichtbaar in VR zodat ze eenvoudig te vinden zijn.

Rondlopen in virtual reality

Virtual reality

Het kost wat vrije ruimte in je huis, maar het kunnen rondlopen waarbij je actief reageert op je hele omgeving voegt veel toe. Het laat de hele VR ervaring natuurlijk en overtuigend aanvoelen en geeft het idee dat je er écht aanwezig bent. De sensors in de VR bril geven duidelijk aan wanneer je de rand van de aangegeven speelruimte bereikt. Zo wist ik precies waar ik moest stoppen met het maken van mijn 3D tekening in Tilt Brush.

Conclusie

Met de HTC beschik je over de top van virtual reality op dit moment. Het kost wat tijd om op te zetten, maar virtual reality met bewegingscontrollers is van een heel ander niveau. Het is echter wel een relatief dure aanschaf, zeker als je ook nog een game pc of laptop moet kopen. Ondertussen wordt de VR game collectie in Steam en Viveport steeds uitgebreider. Waar er in 2016 vooral belevingen en kleine games beschikbaar zijn, is de verwachting dat er in 2017 titels van grotere uitgevers gaan verschijnen. Al met al is de HTC Vive een hele leuk investering in de toekomst.

Jimmy
Artikel van:
Jimmy
VRspecialist.