The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Manon

Specialisten review van de Panasonic Lumix DMC-GH5

Met de Panasonic Lumix DMC-GH5 systeemcamera fotografeer en film je in hoge kwaliteit. Fotograferen kun je in 6K, filmen doe je in 4K met 60 fps. In het hart van deze camera vind je de nieuwe Dual I.S. 2 beeldstabilisatie. Door de magnesium body lever je echter wel in op draagbaarheid. Het toestel is relatief zwaar voor een systeemcamera en een ingebouwde flitser ontbreekt.

In het kort

20,3 megapixels, Live MOS sensor | 4K Ultra HD, 60 fps, wifi | Inclusief 12-60mm lens | Type fotografie: natuur, landschap, portret, reis, documentaire, architectuur | Optische zoom: 5x
1.949,-
op voorraad

Pluspunten

  • Met de 6K burst modus maak je 30 frames per seconde, waarvan je 1 beeld als 18 megapixel afbeelding opslaat.
  • Je neemt gedetailleerde video's op in 4K resolutie met 60 fps.
  • Dual I.S. 2 beeldstabilisatie voorkomt bewegingsonscherpte.
  • Dankzij de 2 geheugenkaartsloten heb je extra veel opslagruimte voor je foto's en video's.

Minpunten

  • De camera is relatief zwaar voor een systeemcamera.
  • Een ingebouwde flitser ontbreekt.

Eerste indruk

Eerste indruk van de Panasonic Lumix DMC-GH5

Zodra ik het toestel in mijn handen heb, voel ik meteen dat de body van magnesium is gemaakt. Dat merk je aan het gewicht. Het toestel is zwaarder dan andere systeemcamera's. Maar door de goede grip ligt de camera stevig in de hand. Verder tref ik in de doos een 12-60mm lens aan. Deze is gemaakt van metaal. De doos bevat daarnaast een zonnekap, een usb c kabel, een AC adapter, een acculader en de handleiding. Opvallend is de losse snelstartgids waarin uitgelegd wordt hoe het fotograferen in de 6K burst modus werkt.

6K Photo

6K photo functie

De meest in het oog springende functie van de GH5 is de 6K photo functie. Ik besloot deze functie te testen tijdens het vliegtuigspotten. Met deze Burst modus maak je 30 fps. Uit deze 30 beelden kies je 1 frame dat je wilt bewaren als afbeelding. Het toestel maakt hiervan een 18 megapixel afbeelding van 6000 x 3000 pixels. Hoewel de term 6K indrukwekkend klinkt, is het meer een marketingterm. De foto wordt vooral heel breed. Het voordeel hiervan is dat je een groot deel van de omgeving vast kunt leggen en je het beeld uiteindelijk eenvoudig bijsnijdt.

4K video met 60 fps

4K video

Filmen met de GH5 doe je in 4K met 60 fps. Deze hoge filmkwaliteit zie je terug in je opnames. Je video's bewerken tot slow motion opnames is door het hoge fps geen probleem. Vanaf nu kijk ik vloeiende beelden terug van vliegtuigen die langzaam opstijgen en landen. Het toestel heeft geen maximale opnametijd. Hoe gaaf is het dat je kunt filmen zolang je zelf wilt?! De 2 geheugenkaartsloten in het toestel maken het af. De gehele breedte van de sensor wordt benut tijdens het filmen door het ontbreken van een cropfactor.

Dual I.S. 2 beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie

De GH5 heeft een 5 assige Dual I.S. 2 beeldstabilisatie. Dit kwam heel goed van pas tijdens het vliegtuigspotten. Ik had namelijk geen statief bij mij en er stond een flinke wind. Alle opnames maakte ik uit de hand. Doordat de beeldstabilisatie de sluitertijd compenseert met 5 stops, zijn al mijn opnames gelukkig vrij van bewegingsonscherpte. Dual I.S. 2 staat voor dubbele beeldstabilisatie. Wanneer je een Panasonic lens met O.I.S. bevestigt combineer je de beeldstabilisatie van de camera en de lens. Dit zorgt voor nog minder trillingen en een mooier eindresultaat.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 8.793 beoordelingen