The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Bas

Specialisten review: Samsung C49HG90 Super Ultrawide Gaming Monitor

Tegenwoordig hebben gamers behoefte aan meer schermruimte. Ultrawide gaming is dan ook erg vet, maar voegt Super Ultrawide gaming ook iets toe? Of is dit alleen nuttig bij multitasken? Om hier achter te komen heb ik de gigantische Samsung C49HG90 curved Super Ultrawide gaming monitor getest.

Samengevat

49 inch | 3840 x 1080 resolutie | Displayport, mini-DisplayPort, HDMI, usb 3.0 | VA paneel | 1 ms reactietijd
849,-
op voorraad
  • Dankzij de 32:9 ultrawide aspect ratio zie je meer bij ondersteunde games.
  • Met dubbel Full HD aan schermruimte én HDR heb je maar 1 scherm nodig voor gaming en multitasken.
  • De curve geeft een panoramische indruk en is een must bij zo'n grote monitor.
  • Je hebt geen last van lelijke schermbezels zoals bij multi-monitor setups.
  • Films, series en cutscenes in games tonen zwarte balken bij het afspelen.
  • Sommige competitieve games missen ondersteuning voor Super Ultrawide resoluties.
  • Met een formaat van 1.2 meter breed en ongeveer 40 centimeter diepte heb je een flink bureau nodig.

De monitor

Samsung C49H90

Voor Samsung was Ultrawide nog niet genoeg, dus maakten ze de Samsung C49HG90. Dit monster van een monitor paste tijdens het schrijven van deze review eigenlijk maar net op mijn bureau. Als volwaardige gaming monitor heeft het een aantal handige functies en snufjes, dus ik zet de belangrijkste specificaties voor je op een rijtje:

  • Resolutie: 3840 x 1080 | Aspect Ratio: 32:9
  • Responstijd: 1 ms | Refreshrate: 144Hz | HDR
  • Curve: 1800R | FreeSync ondersteuning

In de praktijk

Op papier ziet de C49HG90 eruit als mijn droommonitor, maar is dat in de praktijk ook zo? Om dit op de proef te stellen heb ik dit beest van een monitor een week op mijn bureau gehad om er op te gamen, te multitasken (lees 'werken') en films en series te kijken.

Multitasken

Voordat ik mijn monoloog over gaming begin, bespreek ik graag eerst even het bijkomende voordeel van deze monitor. De monitor is groot. Maar dan écht. Mijn twee standaard monitoren vallen erbij in het niet. Resolutie technisch is het alsof 2 monitoren in 1 monitor verwerkt zijn, maar als je er eenmaal voor zit voelt het alsof het er 3 zijn. Of ik nou Photoshop of met grote Excelsheets in de weer ben, ik werk makkelijk met 4 verschillende vensters tegelijk. Al moet ik de vensters zelf even juist positioneren, want zonder de meegeleverde software weet Windows 10 met dit aspect ratio ook even niet wat hem overkomt. Met software is het scherm wel netjes onder te verdelen. Hoe dan ook, een tweede monitor heb ik niet nodig. De curve zorgt dat beide uiteinden van de monitor zonder constant nee-schudden te zien zijn, wat mijn productiviteit goed doet, al moest ik wel wat verder van de monitor af zitten dan ik gewend ben.

Gaming in Super Ultrawide

Is de wetenschap te ver gegaan? Is er zoiets als té breed? Is dit een 'omdat het kan' geval? Dat waren de eerste gedachten toen ik hoorde dat ik deze Samsung monitor mocht gaan reviewen. Maar zodra ik mijn nieuwste save uit The Witcher 3 inlaadde, was ik onmiddellijk overtuigd. Ik kon dan ook niet wachten om dit bij andere genres te proberen.

RPG en MOBA's

RPG en MOBA's

Op de rug van Roach door het landschap galopperen gaf altijd al een gevoel van vrijheid, maar op deze monitor komt het middeleeuwse landschap uit The Witcher 3 helemaal tot leven. Eenmaal klaar met de virtuele toerist uithangen zie ik ook meer van het slagveld, zodat bijvoorbeeld een Ghoul niet meer ongezien achter me weet te komen. Ook MOBA games als League of Legends en DOTA 2 geven je een beter overzicht van je omgeving, al ben je nog steeds afhankelijk van Wards, want anders zie je simpelweg meer van de Fog of War. Wel jammer is dat Blizzard's Heroes of the Storm op moment van schrijven geen ondersteuning biedt voorbij een aspect ratio van 21:9.

Shooters

Shooter

Ultrawide monitoren geven je een voordeel bij shooters en Super Ultrawide doet daar nog een schepje bovenop. In principe ondersteunen alle nieuwe shooters de 32:9 aspect ratio en de 3840 x 1080 resolutie, zolang ze ook maar HFoV+ (Horizontal Field of View) ondersteunen. Battlefield 1, Quake Champions en Doom vertoonden dan ook geen problemen. In Battlefield 1 voelt het slagveld echt ineens een stuk groter en laat je je minder snel verrassen. Ik was echt even druk met het herontdekken van de maps met het panoramische uitzicht, want met deze monitor haal je het maximale uit de FoV slider. Animaties zijn vloeiend, tearing is nonexistent, zelfs zonder FreeSync te gebruiken. Licht en donker worden beter weergegeven dankzij HDR, waarbij het breder spectrum aan licht en donker in donkere levels als Fort Vaux de sfeer nog beter benadrukken. En je die camper in de schaduwen erder ziet. De enige echte drempel is dat competitieve games als OverWatch en Counter Strike het speelveld gelijk willen houden en (Super) Ultrawide dus maar van beperkte toegevoegde waarde is. Ondanks deze beperkingen is het spelen van shooters op deze monitor een ervaring op zich, vooral als je van een 16:9 Full HD monitor komt.

Racing

Racing

Met mijn racestuur zit ik altijd klaar bij mijn tv of monitor, om mezelf even in de cockpit van een te snelle auto te wanen. Nou, met deze Samsung monitor lukt het aardig. In de cockpit view van de wagen zie ik niet alleen de voorruit, zoals ik gewend ben. De volgende bocht doemt op door mijn linker zijraam en ik zie in DiRt 4 en Driveclub een stuk beter wat het landschap voor mij in petto heeft. Het gigantische scherm en de panoramische curve geven je echt een cockpit gevoel, zonder dat je daarvoor 3 verschillende monitoren nodig hebt. Het enige wat voor mij de ervaring nog realistischer zou kunnen maken is het dragen van een VR bril.

Conclusie

De Samsung C49HG90 Curved Super Ultrawide Gaming Monitor is een indrukwekkende monitor voor gamers die op zoek zijn naar een panoramische spelervaring, en daar ook de ruimte voor hebben. Gamen verloopt vlekkeloos en multitasken in de breedte (met name videobewerking en grote sheets) is een zegen voor je productiviteit. HDR geeft een breder spectrum aan kleuren weer, waardoor je bij films en games ziet hoe belangrijk licht en donker zijn voor de sfeer. De hoge introductieprijs is wellicht intimiderend, maar om hetzelfde effect met meerdere monitoren te evenaren ben je waarschijnlijk meer kwijt. Al met al is het een indrukwekkende monitor die voor echt serieuze gamers is weggelegd. Ik moet dan ook zeggen dat ik behoorlijk baalde om weer terug te gaan naar mijn simpele dual monitor setup. Samsung, jullie weten waar ik woon!© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen