The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Laurence

Specialisten review van de Sony KD-65A1

'Laurence, wat heb je nu weer in huis gehaald?' Mijn vriendin moest even tot 10 tellen toen de Sony KD-65A1 onze krappe woonkamer binnengebracht werd. Deze 65 inch tv was zo groot dat hij 2 weken lang de volledige ruimte domineerde. Uiteindelijk vond ze het toch jammer toen hij weer opgehaald werd. Het grote OLED scherm bracht ons namelijk filmavonden die we alleen van de bioscoop gewend waren. Wil je weten waar dat allemaal door kwam? Lees dan mijn review op deze pagina.

Samengevat

Review score -1322709.5 van de 5 sterren
-1322709.5 / 5 sterren
0 reviews
3.249,- 1.999,-
niet meer leverbaar
  • Het OLED scherm zorgt ervoor dat zwarte beelden écht zwart zijn.
  • Dankzij het minimalistische ontwerp zie je alleen het scherm als je voor de tv zit.
  • Door het geluidssysteem vond ik het niet nodig om een soundbar aan te sluiten.
  • Met de ingebouwde Chromecast stuur je beelden van je smartphone naar het scherm.
  • Bij fel dag- of kunstlicht zie je reflectie op het scherm.
  • Je kunt de tv niet strak tegen de muur hangen.

Eerste indruk

Sony KD-65A1

Nadat ik mijn vriendin gekalmeerd had, monteerden we samen de tv op zijn standaard. Dit gaat net iets anders dan bij de gemiddelde televisie. De standaard zit namelijk aan de achterkant, wat ik een pluspunt vind. Op deze manier zie je namelijk alleen het scherm als je voor de tv zit. Sony mikte duidelijk op een kijkbeleving waarbij het design geen afleiding mocht vormen. Dit wordt bevestigd door hun logo, dat haast onopvallend linksonder in de hoek staat.

Beeldkwaliteit

Tijdens het bekijken van 4K en HDR beelden vielen mij naast de scherpe en kleurrijke beelden vooral de diepe zwartwaarden op. Toen het witte Sony logo op een zwarte achtergrond verscheen, leek het alsof het scherm rondom het icoon uit stond. Eigenlijk is dit ook zo, want de pixels van een OLED tv lichten individueel op. Deze techniek zorgt voor een hoog contrast tussen kleuren en zwarttinten. Hierdoor was mijn kijkervaring realistischer dan bij mijn huidige LED tv.

Kijkhoek

Aangezien ik regelmatig filmkijkers over de vloer krijg, vind ik het handig dat de KD-65A1 een grote kijkhoek heeft. Tijdens een filmavond ging ik links en rechts van de tv zitten, maar de kleurweergave of het contrast veranderde niet. In een felverlichte kamer ervaarde ik wel meer reflectie vanaf een schuine kijkhoek. Ook in de zwarte delen van het scherm werden de lampen achter mij duidelijk weerspiegeld.

Ontwerp

Het bijzondere ontwerp is een echte blikvanger. De tv leunt een beetje achterover tegen een standaard. Dit zorgt ervoor dat hij op een grote fotolijst lijkt. Doordat de rand nog geen centimeter dik is, zie je bijna alleen het scherm als je recht voor de tv zit. Het nadeel is dat je de tv niet strak tegen de muur kunt hangen. Met de standaard ingeklapt wordt de afstand tussen de tv en de muur ongeveer 6,5 centimeter.

Geluid

De standaard heeft een ingebouwde woofer, terwijl het scherm geluid produceert door te trillen. Dit werkt opvallend goed. De bas klinkt stevig en het lijkt alsof stemmen en effecten rechtstreeks van het scherm komen. Als er links op het scherm iets gebeurt, dan komt het geluid echt van die kant. Hierdoor ontstaat er een realistisch stereo beeld. Ik voelde geen behoefte om een soundbar aan te sluiten, wat ik bij de meeste tv's wel heb.

Afstandsbediening

De meegeleverde afstandsbediening ligt goed in de hand. Het is handig dat hij 1 geheel vormt met de toetsen. Hierdoor kan er geen vuil tussen de knoppen komen. Door het grote aantal toetsen oogt de afstandsbediening wel vrij druk. Als Netflix abonnee vind ik de Netflix knop een nuttige toevoeging. Met 1 druk op de knop open je de app op je scherm. Voor niet-abonnees was het handiger als deze knop programmeerbaar was voor andere functies.

Smart tv functies

Het hoofdmenu van het Android smart platform ziet er simpel en overzichtelijk uit. Alle populaire functies staan duidelijk in beeld. Denk aan apps als YouTube of Google Play, maar ook games en aangesloten apparaten. Een handige functie is de ingebouwde Chromecast. Vanaf mijn smartphone kon ik door Netflix of YouTube bladeren, waarna ik een gekozen video naar het scherm stuurde. Dit werkt een stuk eenvoudiger dan wanneer je met de afstandsbediening door het smart menu moet navigeren.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 8.610 beoordelingen