The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Richard

Specialisten review TP-link Deco M5

Slecht wifi signaal is een bron van ergernis voor wie met meerdere mensen in een groot huis woont. In die ene hoek van je kamer laadt je Facebook tijdlijn traag of op de bovenste verdieping hapert je favoriete Netflix serie precies tijdens de spannendste momenten. Ook ik ervaar deze wifi problemen. TP-Link belooft met de Deco M5 een set van 3 verbonden wifi stations die ervoor zorgen dat je overal in huis één groot wifi netwerk hebt. Sceptisch als ik ben, heb ik deze Multiroom set uitgebreid getest om te kijken of slechte wifi dekking nu écht verleden tijd is.

In het kort

Coolblue's keuze
  • Multiroom wifi met mesh
  • Wifi snelheid: 400 + 867 Mbps
  • MU-MIMO, Ouderlijke controle
199,-
op voorraad
  • Je streamt en downloadt overal in huis zonder haperingen of snelheidsverlies.
  • De Deco heeft een neutrale witte behuizing, waardoor hij past in de meeste huishoudens.
  • Snelle installatie en eenvoudig beheer via de TP-Link Deco app.
  • Je hoeft nooit tussendoor te wisselen van netwerk, dankzij één wifi naam.
  • Afhankelijk van het aantal apparaten per verdieping, zijn de 2 netwerkpoorten per Deco station net iets te weinig om meerdere apparaten aan te sluiten.

Uit de doos

TP-Link levert de Deco M5 in een degelijke en stevige verpakking. Zodra je het deksel van de doos tilt, worden de 3 wifi stations zichtbaar: kleine schijven met een mat witte kunststof afwerking. De grootte verrast me, ze zijn net zo breed als een ontbijtbordje - maar dan een paar centimer dikker - en passen dankzij hun neutrale behuizing goed in de meeste interieurs. Een dunne netwerkkabel van 1 meter en 3 stroomadapters met usb c aansluiting zijn bijgeleverd. Ingebouwd in de schijfjes is volgens TP-Link ook krachtige antivirussoftware. Hoewel ik blij ben met mijn huidige computerbeveiliging, is het fijn om te weten dat de Deco mijn hele internetverbinding extra goed bewaakt.

De huidige situatie

TP-Link Deco

Mijn eigen router staat in een nieuwbouwhuis uit de jaren 90, precies gebouwd voordat het internettijdperk aanbrak. Het gebouw is praktisch een bunker, de plafonds en muren zitten vol met aluminium beplating en ander constructiemateriaal dat wifi signalen moeilijk doorlaat. Mijn router staat dan ook op de middenverdieping, zodat deze zoveel mogelijk alle drie de verdiepingen dekt. Boven en beneden is het bereik matig. Met wat geduld, en af en toe lichte haperingen in het beeld, stream ik HD video via wifi naar mijn smart tv. In de tuin en op het dakterras is het tandenknarsen, want regelmatig lukt het niet eens om snel wat te googelen. Ik ben dan ook razend nieuwsgierig of de TP-Link Deco M5 ervoor zorgt dat ik snel wifi in en om het huis heb.

De installatie

Installatie

Met de Deco app op mijn smartphone in de aanslag steek ik op elke verdieping de stekker van een station in het stopcontact. Direct begint een klein subtiel blauw ledlampje zachtjes te knipperen. In de woonkamer schakel ik de modem van mijn internetprovider uit en verbind ik deze met de Deco via de netwerkkabel. Tot mijn verbazing detecteert de app meteen het apparaat, en controleert hij de internetverbinding. Vervolgens stel ik de netwerknaam in, bedenk ik een wachtwoord en geef ik hem een naam zodat ik deze kan onderscheiden van de andere Deco's. De installatie is in 5 minuten gebeurd dankzij de handige app. Ik word via afbeeldingen eenvoudig door de installatie geleid zonder ingewikkelde informatie in te voeren.

De praktijk

Deco in de praktijk

Ik heb het bekijken van de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van mijn favoriete serie even uitgesteld. Kan ik deze in Full HD kijken zonder gefrustreerd mijn afstandsbediening van de bank te smijten? Het antwoord is volmondig: ja! Zelfs toen ik halverwege een Skype videobelletje opnam, liep ik moeiteloos door het hele huis heen zonder dat de verbinding haperde of het beeld slecht zichtbaar werd. De serie speelt daarna zonder te laden in één moeite verder. Ik nam de proef op de som: op het hele netwerk streamen mijn medebewoners via Spotify muziek naar de wifi speakers, bekijken we YouTube video's op een laptop en delen we vakantiefoto's via de Chromecast. En dat allemaal tegelijkertijd.

De snelheidstest

Om te kijken of deze TP-Link Deco niet een soort placebo-effect teweegbrengt, doe ik een klein onderzoekje met een snelheidsmeter app. Deze app test de maximale snelheid van een router. Ik sta op 2 meter afstand van mijn oude router en check op elke verdieping de snelheid van mijn oude router en die van de TP-Link Deco.

De Deco presteert op elke verdieping met een hoge internetsnelheid. Op de begane grond en de eerste verdieping behaal ik op 2 meter afstand van een Deco de maximale snelheid van mijn internetabonnement. De tweede verdieping is een uitdaging voor routers. Dit komt waarschijnlijk door de bouw van het huis en storing van andere apparaten. Desondanks is de snelheid nog steeds ruim voldoende voor zware taken zoals HD video streamen en gamen.

Voor Deco Met Deco
Begane grond 56 Mbps 100 Mbps
Eerste verdieping 100 Mbps 100 Mbps
Tweede verdieping 24 Mbps 68 Mbps

Conclusie

Mijn trage en slecht dekkende wifi verbinding was ik meer dan zat. Ik wil één groot wifi netwerk dat altijd soepel en snel blijft. Hoewel de TP-Link Deco M5 als totaalpakket duurder is dan één losse router, maakt hij mijn wensen meer dan waar. De app helpt je in een paar minuten door de installatie heen. Bovendien pas je zonder enkele technische kennis je persoonlijke instellingen voor de set aan door bijvoorbeeld snel een gastnetwerk in te stellen, ouderlijke controle aan te zetten of video - en gameverkeer voorrang te geven. Het bereik van de Deco dekt tot net in de tuin, maar wil je echt maximale snelheid, dan zul je een vierde losse Deco moeten aansluiten. Bovendien heeft elk station maar 2 netwerkpoorten, dus in een ruimte met veel bedrade apparaten is de Deco snel bezet. Gelukkig hebben de meeste bekabelde apparaten ook wifi, dus je lost het probleem direct op. Het belangrijkste: de TP-Link Deco M5 werkt zorgt echt voor snellere wifi in élke ruimte van het huis.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.031 beoordelingen