The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jan

Alles over externe videokaarten voor laptops

Wil je gamen op je laptop, maar is de ingebouwde videokaart niet krachtig genoeg? Met videokaarten voor laptops zorg je ervoor dat je bijna alle games vloeiend en op hoge resolutie speelt. Op deze pagina leggen wij je uit waarom een externe videokaart voor je laptop de oplossing is.

Videokaart van je laptop vervangen?

Interne videokaart in laptop.

Anders dan bij je desktop computer is het niet mogelijk om de grafische kaart in je laptop te vervangen. De videokaart van je laptop is geïntegreerd met de processor óf een losse chip die op het moederbord gesoldeerd is. Wil je de videokaart van je laptop verbeteren om te gamen op je laptop? Dan gebruik je een externe videokaart, ook wel gpu genoemd.

Externe videokaart voor laptop via usb C

Usb C kabel

Een externe grafische kaart voor je laptop is een kastje ter grootte van een flinke externe harde schijf. In dit kastje zit een videokaart. Dezelfde als topklasse videokaarten voor een desktop computer. Je sluit deze externe videokaart aan via een usb C connector met ondersteuning voor Thunderbolt 3. De meeste moderne ultrabooks en bijna alle recente MacBooks ondersteunen dit.

Gaming videokaart voor je laptop

Externe gaming videokaart.

Heb je de externe videokaart eenmaal gekoppeld aan je laptop? Dan sluit je jouw beeldscherm(en) aan op de externe grafische kaart. Dat kan via DisplayPort, hdmi of DVI aansluiting. Alle grafische beelden lopen vervolgens via de externe videokaart voor je laptop. Dus ook videogames. Gebruik je jouw laptop ook voor werk en heb je daar geen krachtige videokaart voor nodig? Ontkoppel dan de externe videokaart en gebruik gewoon weer de ingebouwde videochip van je laptop.

Verschil met een gaming laptop

Meisje speelt Witcher op gaming laptop.

Veel fabrikanten bieden ook gaming laptops aan. In deze laptops zijn krachtigere videochips geïnstalleerd dan in een reguliere laptop. Je speelt op deze laptops games in hoge resolutie. Een voordeel boven een externe videokaart is dat je met een gaming laptop geen extra videokaart mee hoeft te nemen. Een nadeel is dat de videokaart van een gaming laptop niet te vervangen is voor een nieuwere of krachtigere. Dit kan bij een externe videokaart wel.

Let op: Wil je gamen zonder extra beeldscherm en op het laptopscherm zelf? Dat is niet mogelijk met een externe videokaart. Je gebruikt namelijk altijd de geïntegreerde videochip van je laptop om op het laptopscherm te gamen.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen