The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Jonna

Advies over fietsnavigatie

Fietsnavigatie is een handig hulpmiddel om je prestaties bij te houden of om nieuwe fietsroutes te ontdekken. Of je nu een recreatieve of sportieve fietser bent: de keuze is enorm. De kans bestaat dat je het lastig vindt om het juiste product te vinden. Geen zorgen, met dit artikel vertellen we je waar je op moet letten zodat je straks ontspannen op de fiets zit.

Het verschil tussen fietscomputers en fietsnavigatie

Er bestaan fietscomputers en fietsnavigatie. Wat is nu precies het verschil? Beide toestellen geven je snelheid, afgelegde kilometers en tijd weer. Spring je regelmatig op je fiets om nieuwe routes te ontdekken? En stap je liever niet van je fiets af om bij elke ANWB paddenstoel of knooppunt de juiste weg te zoeken? Dan is een fietsnavigatie iets voor jou. Een fietsnavigatie beschikt, in tegenstelling tot een fietscomputer, over gps met kaartmateriaal. Hierdoor ben je altijd op de hoogte van je locatie en route.

Wat voor type fietser ben je?

Het type fietsnavigatie dat je kiest, hangt af van het type fietser dat je bent. Ben je een wielrenner en fiets je vaak op fietspaden? Let er dan op dat het navigatiesysteem beschikt over kaarten met vooral verharde wegen. Als recreatieve fietser wil je vaker nieuwe routes plannen. In dat geval is een fietsnavigatie waarbij je de mogelijkheid hebt om nieuwe kaarten te uploaden handig. Fiets je vaak offroad op je mountainbike? En wil je van de normale (fiets)paden kunnen afwijken? Dan is het handig om tracklog routes in te kunnen stellen. Dit zijn losse punten die je overal in een landschap instelt met bijvoorbeeld coördinaten.

Wil je fietsen met Strava Live Segments?

Fietsen met Strava Live Segments maakt je rondje nog leuker. Met een premium-abonnement op de Strava app bekijk je achteraf en tijdens het fietsen op welk stukje van je route er Strava segmenten zijn. Een Strava segment is een stukje weg waar Strava automatisch bijhoudt welke tijd je hebt gereden. Zo kun je je tijd vergelijken met anderen. Het leuke is dus dat je door anderen geïnspireerd wordt om zo snel mogelijk te fietsen. Achteraf bekijk je of je Queen of King Of The Mountain (KOM) bent geworden. Let bij het kiezen van fietsnavigatie op de compatibiliteit met je smartphone en apps zoals Strava. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een fietsnavigatie waarbij Strava geïntegreerd is op het toestel, bijvoorbeeld de Garmin Edge 1000.

Wil je externe sensoren koppelen?

Vind je het leuk om naast standaard trainingsgegevens zoals je afstand, snelheid en tijd, ook je hartslag of cadans in de gaten te houden? Kies dan voor een fietsnavigatie waarbij je externe sensoren kunt koppelen. Om sensoren te koppelen is het belangrijk dat je toestel over bluetooth of ANT+ beschikt. Op basis van je hartslag weet je in welke hartslagzone je zit en schat je in hoelang je een bepaald tempo volhoudt. Met een cadanssensor meet je je pedaalomwentelingen per minuut, waardoor je ziet of je in de juiste versnelling (verzet) zit.

Gebruiksgemak

Let bij de aanschaf ook op het gebruiksgemak van het fietsnavigatiesysteem. Hoe geavanceerder het toestel, hoe meer mogelijkheden je hebt, maar ook des te meer je je moet verdiepen in het gebruik van het systeem. De toestellen beschikken over knopsbediening of touchscreen. Daarnaast is de grootte van het scherm ook belangrijk. Hoe groter, hoe gemakkelijker je de gegevens en routes afleest. Aan de andere kant neem je een fietsnavigatie met een groot scherm minder gemakkelijk mee in je broekzak. Verder is de menustructuur en taal ook bepalend voor het gebruikersgemak.

Conclusie

Of je nu gaat wielrennen of mountainbiken, een fietsnavigatie helpt je je vooraf ingestelde route te volgen. Bij de aanschaf van fietsnavigatie is belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo moet je van te voren nadenken over welke wegen je op de vooraf geïnstalleerde kaarten wilt zien, en of het kaartmateriaal uitbreidbaar moet zijn. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de schermgrootte en bediening. Vind je je prestaties belangrijk? Let dan op de mogelijkheid om sensoren te koppelen en met welke apps het apparaat compatibel is.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 16.563 beoordelingen