The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Nicole

De fietstas voor elektrische fietsen

Je hebt een e-bike en je fietst graag met een fietstas achterop je bagagedrager. Het is belangrijk dat je een fietstas neemt, die op je tas past. De batterij van de meeste elektrische fietsen zit onder de bagagedrager, waardoor sommige fietstassen minder goed op de fiets passen. Drie 3 dingen waar je moet bij de aanschaf van een fietstas voor een e-bike op letten?

1. De ruimte tussen de accu en je bagagedrager

ruimte tussen accu en bagagedrager

Kies een fietstas die speciaal voor e-bikes ontwikkeld is. De meeste fietstasmerken hebben een eigen kliksysteem ontwikkeld. Daarmee plaats je een fietstas met een enkele beweging op je bagagedrager en haal je hem net zo gemakkelijk weer af. De accu van je e-bike zit waarschijnlijk tussen de bagagedrager en het spatbord. Dit zorgt ervoor dat de ruimte tussen de buis en de accu te klein is voor sommige bevestigingssystemen. Het kan namelijk voorkomen dat de haken van het kliksysteem niet tussen de buis en de accu passen. Heeft je e-bike een accu achterop en wil je een dergelijk bevestigingssysteem? Kies dan een van de onderstaande fietstassen.

2. De breedte van je bagagedrager

breedte bagage drager

In sommige gevallen is de bagagedrager, door de grote van accu, breder dan bij een standaard stadsfiets. Naast dat het kliksysteem niet past, ontstaat er bij de aanschaf van een dubbele fietstas een nieuw probleem. Veel dubbele fietstassen zijn met elkaar verbonden via een verbindingsbrug. Dit verbindingsstuk past vaak precies over de bagagedragers en is soms niet verstelbaar. Een aantal fietstassen hebben wel een verstelbare verbindingsbrug, wat de dubbele fietstas geschikt maakt voor alle e-bikes met een bagagedrager. Mocht je een dubbele fietstas zoeken voor je e-bike, dan is het verstandig hier op te letten. Er bestaan ook fietstassen zonder een verbindingsbrug, waarbij het probleem niet voorkomt.

3. Een fietstas met klittenband- of riemenbevestging

fietstas met klittenband of riemen bevestiging

Mocht je geen kliksysteem willen gebruiken, omdat je misschien je fietstas toch op je fiets laat zitten. Kies dan een fietstas die je bevestigt met klittenband of met een riem. Die manier van bevestiging heeft vaak minder ruimte tussen de accu en de buis van de bagagedrager nodig. Kies je voor een dubbele fietstas, houdt dan nog wel rekening met de breedte van je bagagedrager en de verbindingsbrug. Houd er rekening mee een fietstas met klittenband minder gemakkelijk te bevestigen is dan een fietstas met een kliksysteem. Bovendien hangt fietstas minder stabiel en stevig aan je bagagedrager.

Conclusie

Als je een fietstas voor je e-bike zoekt, houdt er dan rekening mee dat niet elke fietstas past. Door de plaatsing van een accu passen sommige kliksystemen niet. Een andere mogelijkheid is een fietstas die je met klittenband bevestigt. Houdt er dan wel rekening mee dat bevestiging met een kliksysteem gebruiksvriendelijker en stabieler is. Zoek je een dubbele fietstas, dan kan het voorkomen dat je bagagedrager te breed is voor sommige fietstassen. Kortom: kies een fietstas die bij je behoeften en de bagagedrager van je fiets past. Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om een stuur- of voortas te nemen.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.919 beoordelingen