Afficher Coolblue en Français? | Non
Geschreven door Caitlin

Advies over fietstrainers

Bah. Buiten regen en kou, maar jij wilt toch lekker fietsen. Een fietstrainer is de oplossing. Je klikt je eigen racefiets of mountainbike gemakkelijk in de trainer en je kunt beginnen. Maar welke heb je nodig? Op deze pagina worden de belangrijkste keuzes uitgelegd. Elke trainer past bij een bepaald soort fietser. Bekijk goed wat het beste bij jou past en maak je keuze!

Warming-up of conditietraining

Goed opwarmen voor een lange tocht is belangrijk. Professionele wielrenners doen dit altijd voorafgaand aan een wedstrijd. Dit opwarmen kan heel goed met 'gewone' fietstrainers. Deze hebben niet veel functionaliteiten, maar stellen je in staat om lekker warm te draaien en op conditie te trainen. Ze werken vaak ook zonder stroom, dus als je wilt, train je toch buiten!

 • De normale fietstrainer is vaak zonder netstroom te gebruiken.
 • Ze zijn geschikt voor een warming-up of voor conditietrainingen.
 • Er zijn geen mogelijkheden om je trainingswaarden te meten.
 • Het remmechanisme zorgt voor een minder realistische fietservaring

Wedstrijden, lange afstanden en vooral: entertainment

Serieus trainen, of gewoon behoefte aan plezier tijdens het fietsen? Neem dan een Virtual Reality-trainer geschikt. Deze trainers hebben als groot voordeel dat je kunt fietsen in virtuele werelden en beschikken ook over alle andere functies. De krachtige motorrem zorgt voor een zeer realistische fietservaring. Deze kan hoge stijgingspercentages simuleren en in de afdaling van een heuvel of berg hoef jij je voeten amper te bewegen. Na het zuur ook het zoet dus!

 • De krachtige motorrem zorgt voor een zeer realistische fietservaring.
 • Train in virtuele werelden met extra software.
 • Voor het gebruik is altijd netstroom nodig.

Trainen op techniek

Wil jij trainen op je stuurvaardigheid en balans? Kies dan voor een rollerbank. In tegenstelling tot een fietstrainer zit het achterwiel van je fiets bij een rollerbank niet vast. Dit vereist een hoge mate van stuurconcentratie. Goed opletten dus, want je moet je fiets zelf op de rollerbank houden! Sommige rollerbanken beschikken over een extra weerstandsunit. Hierdoor word je nog meer uitgedaagd.

 • Mogelijkheid tot het trainen op techniek.
 • Zonder netstroom te gebruiken.
 • Geen zicht op je trainingsgegevens.
 • Geen mogelijkheid tot het trainen in virtuele werelden.

Hoe haal je nog meer uit je fietstrainer?

Welke fietstrainer je ook kiest, met het uitbreiden van je uitrusting til je je trainingen naar een hoger niveau. Daarnaast verleng je met sommige accessoires ook de levensduur van je fietstrainer en je racefiets of mountainbike. Als je kiest voor een ergotrainer of een Virtual Reality-trainer, kun je je uitrusting uitbreiden met verschillende sensoren. Hierdoor kun je vrijwel alles meten en je resultaten bijhouden en achteraf analyseren. Omdat niet alle fietstrainers met een voorwielsteun worden geleverd, kun je deze los aanschaffen. Een voorwielsteun biedt meer stabiliteit en bevordert een natuurlijke fietshouding.

Omdat je fietsband slijtagegevoelig is, kun je er voor kiezen om speciale trainerbanden te gebruiken. Het voordeel daarvan is dat de unieke rubberen samenstelling ervoor zorgt dat je band minder snel slijt. Een trainingsmat voorkomt het glijden van je fietstrainer tijdens je workout. Daarnaast hebben de meeste trainingsmatten geluiddempende eigenschappen en beschermt het je vloer tegen transpiratievocht en krassen.

Caitlin
Artikel van:
Caitlin
Fietstrainerspecialist.