Afficher Coolblue en Français? | Non
Geschreven door Julie

Hoe groot moet een school rugzak zijn?

Met een nieuwe agenda en net gekafte boeken begint je kind fris aan het nieuwe schooljaar. Een goede school rugzak is daarbij onmisbaar. Zeker voor een brugpieper in spe. Je kind wilt natuurlijk een hip exemplaar, maar daarnaast is het ook belangrijk dat de rugtas het juiste formaat heeft. En daar let jij dan weer op. Maar hoe groot moet een rugzak voor op school nu eigenlijk zijn?

Volume

Het is belangrijk dat de rugzak groot genoeg is voor alle boeken en schriften, en er ook nog voldoende plek is voor een lunchpakket. Maar tegelijkertijd hoort niemand graag: 'Daar loopt die rugtas met een brugpieper'. Kijk voor het bepalen van het juiste formaat van een schooltas naar het volume. Het volume van een rugzak wordt aangegeven in liters. Je hebt de keuze uit rugzakken van 15 tot en met 35 liter. De meest voorkomende rugzakken voor op school hebben een volume tussen de 21 en 30 liter. Maar hoe bepaal je nu het juiste formaat voor jouw kind?

Type scholier

Voordat je gaat bepalen hoe groot de school rugzak moet zijn, is het belangrijk eerst te bedenken wat je kind allemaal meeneemt op een schooldag. Gebruikt hij of zij voor elk vak een andere map of wordt er maar 1 schrift gebruikt? En sleept je kind al zijn boeken de hele dag mee of zijn er kluisjes waar hij in de tussenuren wat zware boeken in kan dumpen? Oftewel: Wat voor type scholier is jouw kind?

De bewuste scholier

rugtas bewuste scholier

Gooit je kind de boeken die hij niet nodig heeft in zijn kluisje tijdens tussenuren? Of heeft hij of zij gewoon rustige dagen met maar een paar uurtjes les? Hoe het rooster er ook uitziet, de bewuste scholier neemt niet meer mee dan nodig is. Een school rugzak met een volume van 11 t/m 20 liter is hiervoor voldoende. Deze rugtassen zijn compact, maar hebben vaak wel extra vakjes waar je je rekenmachine, pennen en sleutels in kwijt kunt. Scholen dragen tegenwoordig soms ook (onbewust) hun steentje bij. In de zogenaamde tabletklasjes werken scholieren op een tablet in plaats van met boeken en schriften. Dat scheelt weer. Als je kind zelf een tablet meeneemt, ga dan voor een rugzak met een tablet of laptopvak.

De gemiddelde scholier

rugtas gemiddelde scholier

Maakt je kind lange schooldagen met verschillende vakken? Op dit soort dagen sjouw je al gauw meer mee dan je denkt. Voor dit soort dagen is een school rugzak van 21 t/m 30 liter geschikt. Voor rugtassen is dit het meest voorkomende formaat. De tassen hebben genoeg ruimte, maar zijn niet groter dan noodzakelijk. Sommige school rugzakken hebben, naast extra vakjes, een laptopvak. Zo'n vak scheidt de laptop van de rest van de spullen, waardoor je krassen op je laptop voorkomt.

De sterke scholier

rugtas sterke scholier

Neemt je kind verschillende mappen, een laptop en een extra dik woordenboek mee en staat er ook nog eens 2 uur gym op het rooster? Dan zijn rugzakken groter dan 31 liter geschikt. Deze rugzakken hebben vaak meerdere vakken, zodat je je boeken scheidt van je mappen. Handig, maar ben je wel bewust van de grootte van de tas. Let bij het meenemen van zoveel spullen goed op je rug.

Conclusie

Je kunt de vraag, 'Hoe groot moet een school rugzak zijn?', dus niet met 1 cijfer beantwoorden. Het juiste formaat is afhankelijk van wat je kind meeneemt op een normale schooldag. Ga dus na hoeveel boeken je kind nodig heeft, of hij of zij gebruik maakt van een laptop en of er kluisjes op school zijn. Wanneer je dit duidelijk voor ogen hebt, weet je ook welk formaat de schoolrugzak moet zijn. Nu alleen nog de juiste kleur en een hip model en je kind is klaar om naar school te gaan.

Julie
Artikel van:
Julie
Rugzakken