The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Advies over freesmachines

Een freesmachine is een powertool voor zowel de vakman die alles tot in de puntjes af werkt voor zijn klanten, als voor de klusser die de details serieus neemt. Om je wegwijs te maken tussen alle freesmachines waar je uit kunt kiezen, om vervolgens uit te komen bij de beste freesmachine voor jou, zet ik hier de belangrijkste overwegingen op een rijtje.

Wat wil je met de freesmachine gaan doen?

De misschien wel belangrijkste vraag die je jezelf dient te stellen bij de zoektocht naar een freesmachine is natuurlijk "Wat ga ik er mee doen?". Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen een kantenfrees, een lamellenfrees en een muurfrees waardoor ze eigenlijk in geen enkel opzicht onderling uitwisselbaar zijn. Aan de hand van de gewenste eindresultaten die te behalen zijn met een freesmachine zetten we hier de verschillende types uiteen.

Toepassing 1: een sleuf in de muur of vloer maken

Sleuven in de muur maken met freesmachine

Wil je kabels en leidingen netjes wegwerken in je muur of vloer, dan gebruik je een muurfrees die ook wel sleuvenfrees of sleuvenzaag genoemd wordt. Het principe is simpel: twee schijven die de gewenste sleufbreedte uit elkaar staan slijpen in je muur of vloer en vervolgens hak of bik je de strip gesteente weg met een beitel. Je legt de kabels of leidingen in de sleuf en smeert deze met beton of roodband weer dicht waarna je de boel perfect kunt afwerken. Bij het kiezen van een muurfrees zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo is de maximale freesdiepte uiteraard van belang gezien deze zal bepalen hoeveel je in de sleuf kwijt gaat kunnen. Om dezelfde reden kijk je natuurlijk ook naar de freesbreedte. Sommige machines hebben een vaste breedte, anderen zijn traploos of op vastgestelde breedtes in te stellen.

Toepassing 2: het creëren van strakke gleuven of profielranden

Profielranden maken met freesmachine

Puur omwille van het sierlijke eindresultaat kun je ervoor kiezen een tafelblad, keukenkastdeurtje of schilderijlijst te voorzien van gleuven of profielranden. Deze kun je maken met een bovenfrees waarbij je idealiter gebruik maakt van een parallelgeleider die ervoor zorgt dat je zeer precies freest. Naast verschillende opties als stofafzuiging, LED-verlichting en ergonomische grepen kijk je bij een bovenfrees vooral naar het vermogen en de maximale freesdiepte die zal bepalen hoe diep de profielen en gleuven kunnen worden. Wanneer je voor een multifrees gaat, kun je gebruikmakend van het bovenfreesopzetstuk uiteraard ook profielen en randen maken.

Toepassing 3: het afwerken van randen

Randen afwerken met een freesmachine

Een keukenblad, tafelblad of kastdeurtje is natuurlijk niet echt af te noemen wanneer de randen onafgewerkt blijven. Om hier een mooi profiel op te maken gebruik je een kantenfrees. Deze zorgt voor nette rondingen, afschuiningen en kantafwerking zodat je echt eer hebt van je werk. Veelal zijn kantenfrezen voorzien van stofafwerking voor een zo stofvrij mogelijke werkomgeving en zijn ze licht van gewicht zodat je ze met gemak met één hand bedient. Evenals bij de gleuven en profielranden geldt dat een multifrees voorzien van de kantenfreeskop ook geschikt is voor het afwerken van randen.

Toepassing 4: het maken van blinde houtverbindingen

Blinde houtverbindingen maken met een freesmachine

Wanneer je twee delen hout met elkaar wilt verbinden is het wel zo mooi dit op een zo onzichtbaar mogelijke wijze te doen. Zo krijg je een eindresultaat zonder duidelijke schroef- of spijkerverbindingen waardoor het er allemaal net wat strakker uitziet. Dit bereik je met een lamellenfrees. Deze neemt, desgewenst onder een hoekinstelling, een 'hap' weg uit beide houtdelen. Het ontstane gat vul je vervolgens op met een houtlijm en een lamel (ook wel deuvel of koekje genoemd) waarna je de twee delen tegen elkaar brengt. Bij sommige lamellenfrezen kan de freesdiepte vooraf nauwkeurig worden ingesteld zodat iedere verbinding dezelfde diepte krijgt. Ook de mogelijkheid tot stofafzuiging en de aanwezigheid van een verstekgeleider zijn aandachtspunten wanneer je zoekt naar een lamellenfrees.

Toepassing 5: lak of verf verwijderen

Lak verwijderen met een freesmachine

Die oude deur, trap of schutting toch eens helemaal opknappen? Dan kom je in de voorbereiding met een schuurmachine vaak al een heel eind, maar heb je te maken met meerdere (hardnekkige) lagen verf of lak, dan kan een lakfrees of zelfs een schaafmachine uitkomst bieden. Deze zijn doorgaans voorzien van een zeer precieze diepte-instelling zodat je nooit meer van het materiaal afneemt dan nodig is.

Welke accessoires heb je nodig?

Accessoires freesmachine

Ben je tot een keuze gekomen, dan heb je natuurlijk nog wel enkele accessoires nodig. Frezen en diamantschijven worden soms al meegeleverd, maar zelfs als dit het geval is, dan zijn dit natuurlijk wel de zaken die het meest onderhevig zijn aan slijtage. Daarbij wordt er vaak maar een enkele frees meegeleverd en vind je in de sets die Freesmachineshop.be aanbiedt verschillende soorten en maten. Naast frezen en diamantschijven kan ook een verlengsnoer van pas komen en is ook zeker een alleszuiger geen overbodige luxe.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen