The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Janneke

Welke ondergrond is het meest geschikt voor mijn trampoline?

Een trampoline plaats je op allerlei plekken. Welke ondergrond is eigenlijk het meest geschikt? Je hebt misschien al nagedacht over de plek in je voor- of achtertuin waar de trampoline moet staan of liggen. Weet je zeker dat dit de juiste ondergrond is? Dat bespreken we in dit artikel. We gaan in op de voor- en nadelen van de onverharde en verharde ondergronden en vertellen je waar je rekening mee kunt houden bij plaatsing van de trampoline.

Check altijd de ondergrond

Voordat je de trampoline plaatst, is het goed om de ondergrond te controleren. Met welke ondergrond heb je eigenlijk te maken? Wil je de trampoline op tegels of gras plaatsen? Let erop dat de trampoline stevig en stabiel staat. Je leest niet voor niets dat je springtoestel op een vlakke, rechte ondergrond moet staan. Dat komt omdat de ondergrond de schokken zo min mogelijk moet dempen. Op die manier blijft de energie, die vrijkomt door de sprong, behouden en gaat er geen energie verloren. We maken een onderscheid tussen onverharde- en verharde ondergronden.

Onverhard of verhard?

Onverharde ondergrond trampoline op poten

"Onverharde ondergrond trampoline op poten"

Gras is de meest geschikte onverharde ondergrond voor een trampoline op poten, omdat deze ondergrond stevig en toch zacht is. Bovendien zorgt gras voor een mindere demping waardoor de energie behouden blijft. Check van tevoren of de poten niet wegzakken in de grond. Als het bijvoorbeeld regent, wordt de ondergrond drassig waardoor de trampoline kan verzakken. Ook wanneer je de trampoline vaker gebruikt, zakt de trampoline verder in de grond. Dat is niet gevaarlijk, als je ervoor zorgt dat het springtoestel altijd recht en stabiel blijft staan. Hier helpt een verankeringsset ook bij. Daarmee zet je de poten namelijk stevig in de grond.

Onverharde ondergrond inground trampoline

"Onverharde ondergrond inground trampoline"

Dat een onverharde ondergrond het meest geschikt is voor een inground trampoline, staat buiten kijf. Er zit wel behoorlijk wat verschil tussen de onverharde ondergronden. Veen- en kleigronden houden namelijk veel water vast. Daardoor is het een behoorlijke klus om de trampoline in te graven. Je moet ook overwegen een drainage aan te leggen. Zandgrond, löss (combinatie van zand- en kleigrond) en zavel (grof zand) zijn juist gemakkelijker te bewerken en laten meer grond- en regenwater door. Dit zijn daarom de meest geschikte onverharde ondergronden voor de plaatsing van een inground trampoline. Bekijk van tevoren goed hoe groot en diep de kuil moet zijn voordat je de trampoline ingraaft.

Onverharde ondergrond

Trampoline verankeren

Staat jouw trampoline op poten op onverharde ondergrond? Dan moet je er wel zeker van zijn dat de trampoline stevig op de grond staat. Wanneer kinderen enthousiast heen en weer springen of wanneer het hard stormt, kan het zomaar gebeuren dat de trampoline verschuift of van de grond loskomt. Dat is gevaarlijk. Zo kunnen kinderen zich bezeren als de trampoline omvalt. Ook zal er wanneer hij schuin staat sneller slijtage optreden. Daarom is het raadzaam om trampolines op zachte ondergrond, zoals bijvoorbeeld op gras, extra stevig vast te zetten. Dat doe je met een verankeringssetje. Je monteert de verankeringshaken en riemen gemakkelijk met als resultaat: een trampoline die altijd recht en stabiel staat.

Verharde ondergrond

Verharde ondergrond

Net als gras, zorgen tegels voor een mindere demping. Daardoor plaats je een trampoline op poten ook gemakkelijk op een verharde ondergrond. Een verharde ondergrond moet recht en vlak zijn. Pak er dus een waterpas bij en controleer of de ondergrond overal gelijk is. Een nadeel van tegels is dat kinderen harder vallen en dat de poten sneller slijten. We raden daarom aan om rubberen tegels onder de trampoline te plaatsen. Mochten kinderen vallen, dan landen ze zachter. Dit vergroot daardoor de veiligheid tijdens het springen.

Conclusie

Check van tevoren goed met welke ondergrond je te maken hebt. Een onverharde ondergrond, zoals gras is de meest geschikte en veiligste ondergrond om zowel een trampoline op poten als een inground trampoline op te plaatsen. Deze onverharde ondergrond dempt schokken goed en zorgt ervoor dat kinderen er zacht op landen. Daardoor is deze ondergrond dus veiliger dan een verharde ondergrond. Een verharde ondergrond dempt schokken overigens ook prima. Als je er een rubberen mat onder plaatst, is deze ondergrond voor trampoline op poten ook zeker geschikt.© 1999 - 2021 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen