The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Hans

Hoe kloon ik mijn huidige harde schijf?

Heb je een nieuwe harde schijf gekocht, bijvoorbeeld omdat je meer ruimte nodig hebt, en wil je de data van je huidige harde schijf overzetten? Dit proces noemen we klonen (of migreren). Lees hier hoe je jouw data naar je nieuwe schijf kopieert.

Voor je begint

Wat ga je doen? Je harde schijf klonen naar je nieuwe HDD

Voor welke nieuwe schijven is deze procedure geschikt? Alle 2,5 inch HDD's en alle SATA harde schijven

Wat heb je nodig?

 • Een laptop of pc
 • (Optioneel) De meegeleverde kloonsoftware
 • Een SATA/usb adapter
 • Een 2,5 inch HDD

Hoe lang duurt het?

 • Het kloonproces opstarten: Ongeveer 10 minuten
 • Het kloonproces: Afhankelijk van de hoeveelheid data die je wilt overzetten tussen de 6 en 8 uur.

Stap 1: kloon je schijf

Voor je begint met het kloonproces is het belangrijk dat je de HDD eerst met je computer of laptop verbindt. Dit doe je via de SATA/usb adapter. Deze adapter is voorzien van 2 usb kabels. Eén hiervan is voor de voeding van de schijf. De ander is voor de overdracht van data. Beide kabels steek je in de usb-poorten van je computer. Het andere uiteinde klik je op de schijf.

Klonen met Macrium Reflect

Macrium Reflect is een gratis alternatieve tool die voor alle HDD's te gebruiken is.

 1. Download Macrium Reflect Free en installeer de software.
 2. Start de software zodra je deze hebt geïnstalleerd.
 3. In het hoofdscherm van de software zie je in het rechterscherm de schijven die aangesloten zijn op je computer. Selecteer je schijf door het vakje onder het icoontje van de schijf aan te vinken. Kies vervolgens onderaan de optie 'Clone this disk'.
 4. Er verschijnt een nieuw scherm. Selecteer hier de optie 'Select a disk to clone to' en kies je nieuwe HDD.
 5. Je ziet dat de schijven zijn onderverdeeld in kleinere stukjes. Dit zijn partities. Verwijder eventuele huidige partities op de nieuwe HDD door deze te selecteren en op 'Delete existing partition'. Selecteer hierna de partities op de bronschijf en druk op de optie 'Copy selected partitions'. Is je nieuwe schijf groter dan de oude? Dan kun je een partitie groter maken door deze te selecteren en op 'Cloned Paritition Properties' te drukken en deze hier aan te passen. Druk hierna op 'Ok' en vervolgens op 'Next'.
 6. Druk weer op 'Next'. Je krijgt nu een overzicht van de instellingen. Neem deze door en druk op 'Finish'. Kies een naam voor de backup en druk op 'Ok', gevolgd door 'Continue'. Het kloonproces start. Als dit proces klaar is kun je de schijf gebruiken.

Klonen met Carbon Copy Cloner

Voor macOS is Carbon Copy Cloner een goed alternatief. Carbon Copy Cloner is 30 dagen gratis te gebruiken, wat meer dan genoeg moet zijn voor het overzetten van je huidige harde schijf.

 1. Download Carbon Copy Cloner en installeer de software.
 2. Start Carbon Copy Cloner op.
 3. In het linkerscherm kies je de de harde schijf die je wilt migreren (de bronschijf). Over het algemeen is dit de schijf waar je macOS installatie op staat. Als je met de muis op de schijf blijft hangen zie informatie over de schijf, waaronder de macOS installatie. Als je niet zeker weet welke schijf je installatie bevat kun je op deze manier achterhalen welke schijf de juiste is.
 4. Rechts kies je de schijf waar je naartoe wilt migreren (de doelschijf).
 5. Klik op 'Clone'. Er verschijnt een popup met de melding dat de data op de doelschijf (de nieuwe HDD) verwijderd wordt na het starten van het kloonproces. Kies 'Continue'. Het kloonproces begint.

Klonen met Samsung Data Migration

Heb je een Samsung HDD? Dan is de Samsung Data Migration software meegeleverd op een cd.

 1. Stop de disk in je computer en start de installatie van Samsung Data Migration. Heb je geen optische drive? Download dan de nieuwste versie van de software op de website van Samsung.
 2. Start de Samsung Data Migration tool.
 3. Druk op 'Next'. Selecteer in het volgende scherm bovenaan onder 'Source Disk' de schijf die je wilt migreren, de bronschijf. Onder 'Target Disk' selecteer je de schijf waar je naar toe wilt migreren, de doelschijf (de nieuwe HDD dus). Let op: is de beschikbare ruimte op de doelschijf kleiner dan de gebruikte ruimte op de oude harde schijf? Je kunt dan bepaalde mappen selecteren die je naar een ander opslagmedium over wilt zetten. Denk hierbij aan een usb stick waar je al je foto's op kwijt kan.
 4. Druk op 'Start'. Het migratieproces begint.
 5. Zodra de data van de schijf gekloond is verschijnt er een nieuw scherm waar onderaan een groen vinkje staat, gevolgd door een melding dat de procedure geslaagd is. De nieuwe HDD is nu klaar voor gebruik.

Klonen met Acronis True Image

Bij bepaalde modellen WD of Crucial HDD's is er een licentie van Acronis True Image meegeleverd.

 1. Installeer Acronis vanaf de meegeleverde disk, of download de software op de website van Acronis en installeer deze.
 2. Start Acronis True Image op.
 3. Kies links in het menu voor 'Tools'. Druk vervolgens op 'Clone Disk'. Er opent een nieuw scherm.
 4. Kies 'Automatic' als 'Clone Mode' en druk op 'Next'.
 5. Selecteer de schijf die je wilt migreren en druk op 'Next'.
 6. Kies nu de schijf waar je naar toe wilt klonen. Dit is je nieuwe HDD. Druk weer op 'Next'.
 7. Je ziet nu een overzicht van de gekozen instellingen. Als alles klopt druk je op 'Proceed'. Het kloonproces begint nu.
 8. Na het kloonproces is de schijf klaar voor gebruik.

Stap 2: neem de schijf in gebruik

Nu je de data van je oude harde schijf hebt overgezet kun je de nieuwe HDD in gebruik nemen. Hoe je dit doet lees je vanaf stap 2 in het volgende artikel.

Hans
Artikel van:
Hans Opslagspecialist.

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.561 beoordelingen