The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Thierry

Hoe bespaar ik energie met buitenverlichting?

Geld en energie besparen met buitenverlichting; het kan en het is niet eens heel erg moeilijk. Met logisch nadenken kom je een heel eind en met de tips die ik daarbij aandraag, kun je er zelfs al helemaal zijn. Het bespaarde geld blijft in jouw portemonnee en gaat naar leukere zaken dan buitenlampen. Daarnaast ontlast je het milieu door simpelweg minder energie te gebruiken en minder lichtbronnen weg te gooien.

Tip 1 - Vervang oude lampen voor led

Vervang oude lampen voor led

Heb je nog oude peertjes in de tuin? Nee, geen restanten van een iets te enthousiaste fruitoogst... Lichtbronnen, die peertjes! Je weet wel, met zo'n gloeidraad erin. Loeiheet wanneer ze aan staan. Totaal nutteloos die warmte, want daar heb je het peertje ten slotte niet voor. Licht, dat moet hij geven. Gelukkig bestaan er led lampen. Dit type lamp heeft een aantal branduren dat grofweg tussen de 30.000 en 50.000 uur ligt. Staat je led buitenlamp gemiddeld 3 uur per dag aan dan duurt het maar liefst 27 jaar voordat hij aan vervanging toe is.

Tip 2 - Ga voor zonne-energie

Ga voor zonne-energie

Kies je voor een buitenlamp op zonne-energie, dan betaal je maar één keer. Namelijk wanneer je de lamp afrekent. Buitenlampen op zonne-energie of solar buitenverlichting verzamelen gedurende de dag de energie die 's avonds de lamp laat branden. Simpeler wordt het niet. En vriendelijker voor je stroomrekening al helemaal niet. Tuinverlichting op zonne-energie is verkrijgbaar in vele varianten: wand- en plafondlampen, sokkels en zelf floodlights behoren tot de opties.

Tip 3 - Maak gebruik van bewegingsmelders

Maak gebruik van bewegingsmelders

Een buitenlamp die voorzien is van een bewegingsmelder brandt enkel wanneer zijn sensor beweging detecteert. Ideaal voor bij de voor- of achterdeur zodat hier niet continu licht brandt, maar je wel voldoende verlichting hebt om het sleutelgat te vinden of je bezoek te ontvangen. Daarnaast staat een buitenlamp met bewegingsmelder natuurlijk maar kort aan en kost het stroomverbruik je relatief gezien zeer weinig. Een effectieve manier dus om energie te besparen!

Tip 4 - Effe dimmen

Dimmen

Binnen hebt je vast al wel wat lampen die je bedient met een dimmer. Uiteraard kun je ook buiten uit de voeten met deze wijze van energie besparen. Buitenverlichting op een dimmer werkt dan ook niets anders dan binnen. Kwestie van een armatuur kiezen waarbij dimmen een optie is, de hele boel installeren met een dimmer als schakelaar en je kiest zelf de lichtintensiteit die je wilt. Hoe lager je de intensiteit van de lichtbron zet, hoe minder stroom hij verbruikt en hoe meer jij bespaart op de energierekening.

Tip 5 - Ga niet helemaal los rond de feestdagen

Ga niet helemaal los rond de feestdagen

Ik zal echt de laatste zijn die zegt dat je je moet inhouden met kerstversiering. Maar, in het kader van energie besparen, wil ik je wel even ergens op wijzen. Wist je dat een maand losgaan met lichtsnoeren langs de dakranden in combinatie met een felverlicht roodgeneusd rendier op je carport bij continu branden zorgt voor het gros van het jaarlijks energieverbuik? Je kunt je afvragen of al die vrolijkheid dat wel waard is. Kun je echt niet zonder die twinkeling en schittering? Zet de boel dan op zijn minst 's nachts uit. Dat scheelt over de hele feestperiode genomen namelijk nog best een hoop.

Conclusie

Hoeveel je aan energie bespaart met bovenstaande tips is natuurlijk afhankelijk van het aantal lampen in je tuin en de branduren. Op jaarbasis loopt het bespaarde bedrag echter al snel op tot boven de 100 euro en dat maakt het uitvoeren van een aantal kleine wijzigingen zeer de moeite waard!


© 1999 - 2018 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.540 beoordelingen