The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Jan

Hoe installeer je een 2,5 inch SSD in een laptop?

Je hebt een 2,5 inch SSD gekocht om je pc en programma's supersnel te laten opstarten. Maar hoe installeer je zo'n opslagmodule eigenlijk? In dit artikel leggen wij je uit hoe je een 2,5 inch SSD in een laptop installeert.

Samenvatting

Man knutselt aan laptop.

In dit artikel komen de volgende stappen aan bod:

 1. laptop uitschakelen.
 2. statische schokken voorkomen.
 3. laptop openmaken.
 4. aansluiting SSD lokaliseren.
 5. huidige SSD verwijderen.
 6. nieuwe SSD installeren.
 7. opnieuw installeren of opstarten.

Wat heb je nodig?

Een schroevendraaier naast de onderkant van een laptop.
 • Gereedschap om de laptop behuizing open te schroeven
 • Een antistatische armband
 • Je laptop
 • Een 2,5 inch SSD

Tip: laat je nieuwe SSD zo lang mogelijk in het antistatische zakje zitten. Zo is de kans op beschadiging door statische lading of stof minimaal.

Stap 1: laptop uitschakelen

Laptop uitschakelen. Naast de laptop ligt een schroevendraaier.

Schakel je laptop volledig uit, zet hem dus niet op standby. Zijn er kabels ingeplugd? Verwijder alle kabels en begin daarbij met de stroomkabel. Zet je laptop hierna nog één keer aan, zodat alle stroom die overgebleven is in de voeding ook verdwijnt.

Stap 2: voorkom statische schokken

Antistatische armband.

Als je aan een laptop gaat sleutelen, is het belangrijk om niet statisch geladen te zijn. Een statische schok, hoe klein ook, kan namelijk funest zijn voor de componenten in je laptop. Ik raad je daarom aan, altijd een antistatische armband te dragen.

Stap 3: open je laptop

Laptop openen. Naast laptop ligt een schroevendraaier.

Leg je laptop op tafel met de onderkant naar boven. Gebruik eventueel een handdoek om je laptop te beschermen tegen krasjes. Schroef de 8 à 10 schroefjes aan de onderkant van je laptop los en verwijder de bodemplaat.

Stap 4: lokaliseer de aansluiting voor je SSD

Hand houdt 2,5 inch SSD voor laptop.

Waar het aansluitpunt voor een 2,5 inch SSD precies gepositioneerd is, hangt af van je type moederbord in de laptop. Hanteer de handleiding wanneer je het aansluitpunt van de 2,5 inch SSD niet kunt vinden.

Stap 5: verwijder de huidige SSD

Hand beweegt schroevendraaier naar laptop.

Maak de schroef waarmee je 2,5 inch SSD is bevestigd los en schuif de module voorzichtig in de richting van de schroef die je net hebt verwijderd. Verlies de schroef niet, want deze heb je later nog nodig om de nieuwe SSD te installeren.

Stap 6: installeer de nieuwe 2,5 inch SSD

2,5 inch SSD installeren in laptop.

Schuif de 2,5 inch SSD op het aansluitpunt. Let op dat de inkeping aan de juiste kant zit. Meestal betekent dit dat de geheugenchips bovenop zitten. Als je twijfelt, check dan de handleiding van je laptop. Maak de 2,5 inch SSD vast met de schroef die bij je bij stap 5 hebt verwijderd.

Stap 7: laptop gebruiken

Man gebruikt HP Windows laptop.

Plaats de bodemplaat van je laptop terug en schroef hem vast. Startte je laptop in het verleden op vanaf een andere schijf, dan start hij nu op gebruikelijke wijze op. Later kopieer je dan al je gegevens naar de nieuwe 2,5 inch SSD. Heb je een lege SSD geïnstalleerd, installeer dan je besturingssysteem opnieuw.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 14.267 beoordelingen