The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lieze

Hoe kies je de juiste smartwatch als verlengstuk van je smartphone?

Je zoekt een smartwatch die als het ware een kleine versie van je smartphone is, maar komt er niet uit. Wij helpen je op weg. Iedere smartwatch in dit segment ontvangt notificaties van bijvoorbeeld je agenda en berichten van je smartphone. Ook kun je er altijd apps op installeren. De verschillen zitten hem in het formaat, de compatibiliteit en andere functies.

Compatibiliteit

Smartphones

Het belangrijkste bij het kiezen van een smartwatch als verlengstuk van je smartphone is dat die goed samenwerkt met je telefoon. Anders werken niet alle functies en dat is zonde. Kies een smartwatch waarvan het besturingssysteem goed samenwerkt met het besturingssysteem van je smartphone.

  • iPhone: werkt het best samen met Apple Watch vanwege het watchOS besturingssysteem.
  • Samsung: werkt het best samen met horloges met het Samsung Tizen of Wear OS besturingssysteem.
  • Ander merk: werkt het best samen met horloges met een merkspecifiek besturingssysteem en Wear OS.

Formaat

Smartwatch op pols

Het uiterlijk van je smartwatch is belangrijk, maar het moet ook mooi staan om je pols. Meet daarom je polsomtrek. Afhankelijk van je polsomtrek adviseren wij een formaat horlogekast. Als je polsomtrek in meerdere categorieën valt, heb je geluk. Bedenk zelf of je een kleiner of groter horloge wil. Het onderstaande advies geldt voor alle smartwatches behalve Apple Watches. Zoek jij een Apple Watch of ben je benieuwd hoe je je polsomtrek meet? Lees dan het volgende artikel.

Polsomtrek:

  • ≤15 centimeter: klein formaat
  • 15-17 centimeter: gemiddeld formaat
  • 17-19 centimeter: groot formaat
  • ≥18 centimeter: extra groot formaat

Apps

Apps op smartwatch

Je kunt op iedere smartwatch apps installeren. Het verschilt per besturingssysteem hoeveel keuze je hebt en uit welke apps je kunt kiezen. Je hebt de meeste keuze als je een smartwatch kiest met het WearOS, watchOS of Samsung Tizen besturingssysteem. Bij deze 3 download je de apps direct vanaf je horloge. Merken als Garmin, Fitbit en Huawei hebben een merkspecifiek besturingssysteem dat minder apps aanbiedt. Ook kun je de apps niet via het horloge downloaden, maar moet het via de app op je telefoon.

Contactloos betalen

Contactloos betalen Fitbit

Contactloos betalen met je smartwatch: je ziet het steeds meer. Niet gek, want het is zo gepiept. Dankzij de komst van mobiele betaaldiensten zoals Fitbit Pay, Garmin Pay en Apple Pay ondersteunen steeds meer horloges contactloos betalen. Maar let op, want per mobiele betaaldienst zijn andere banken aangesloten. Bekijk per horloge of jouw bank de betaaldienst ondersteunt.

Reageren op berichten

Bericht versturen smartwatch

Met sommige smartwatches kun je niet alleen je smartphone berichten lezen, maar ook beantwoorden. Zo reageer je even snel als je in een vergadering zit en je je telefoon niet kunt pakken. In de meeste gevallen kun je alleen reageren met zelf in te stellen of standaard reacties, zoals 'prima!', 'ik zit in een vergadering' en 'ik bel je straks'. Zelf een bericht typen kan slechts op een aantal modellen en is niet altijd even handig door het kleine scherm.

Bellen

Bellen met smartwatch

Moet of wil je altijd bereikbaar zijn? Dan wil je waarschijnlijk ook kunnen bellen met je smartwatch. Steeds meer horloges kunnen dit, maar het is niet standaard. Bellen via je horloge gaat altijd op de speaker. Dat betekent dat je gesprekken niet zo privé zijn, maar als je thuis bent is dat niet zo erg. Met sommige horloges die kunnen bellen, kun je alleen oproepen beantwoorden en niet zelf contacten opbellen. Let hier dus op als je de belfunctie belangrijk vindt.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen