The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Andrea Gandolfi

Hoe maak je je fitnessapparaat gebruiksklaar?

Je hebt een hometrainer, loopband, roeitrainer of crosstrainer gekocht en je wilt zo snel mogelijk aan je conditie werken. Alleen kan het monteren en gebruiksklaar maken van een fitnessapparaat nog best lastig zijn. We vertellen je in dit artikel in 7 overzichtelijke stappen hoe je het fitnessapparaat gebruiksklaar maakt.

Fitnessapparaat installeren in 7 stappen

Fitnessapparaat installeren

Volg de volgende stappen om je hometrainer, loopband, roeitrainer of crosstrainer te monteren.

Stap 1: bepaal de locatie

Stap 2: gebruik een stevige ondergrond

Stap 3: lees de handleiding

Stap 4: gebruik het juiste gereedschap

Stap 5: monteer in de goede volgorde

Stap 6: bind de snoeren aan elkaar

Stap 7: zet het apparaat waterpas

Stap 1: bepaal de locatie

Locatie van het fitnessapparaat

Fitnessapparaten zijn vrij groot, waardoor ze soms niet door een krap trapgat of een smalle deur passen. Kijk daarom eerst of je het apparaat op de gewenste plek kunt krijgen.

Ook moet het apparaat van alle kanten minimaal 1 meter vrije ruimte hebben. Dit is belangrijk voor de veiligheid en zorgt voor minder geluid.

Fitnessapparaten maken nu eenmaal wat geluid. Daarom kun je ze het beste op de begane grond neerzetten, als dit mogelijk is.

Stap 2: gebruik een stevige ondergrond

Stevige ondergrond fitnessapparaat

Zet het apparaat op een stevige, vlakke ondergrond. Leg ook altijd een trainermat onder je cardio apparaat. Dit voorkomt krassen op de vloer, slippen en het dempt het geluid.

Stap 3: lees de handleiding

Handleiding fitnessapparaat

Lees voordat je gaat beginnen altijd zorgvuldig de handleiding door. Bekijk hoeveel mensen minimaal nodig zijn voor de montage. Wij raden aan om met minimaal 2 personen de montage uit te voeren.

Bewaar de handleiding altijd op een handige plaats. Deze heb je misschien nog nodig voor onderhoud of garantie. Gooi het verpakkingsmateriaal niet weg tot je zeker weet dat alles goed werkt. Dit heb je nodig om het apparaat eventueel terug te sturen.

Stap 4: gebruik het juiste gereedschap

Gereedschap voor fitnessapparaat

Haal alle onderdelen uit de doos en leg ze van tevoren per stap bij elkaar. Zo voorkom je verwarring tijdens het monteren en raak je kleine schroefjes niet kwijt. Check of de doos echt leeg is. Soms zit er iets in hetzelfde karton als de doos verpakt.

Vaak zijn de benodigde materialen meegeleverd in de doos, maar je mag ook eigen gereedschap gebruiken. Gebruik alleen geen elektrisch gereedschap bij het monteren. Dat kan schade veroorzaken.

Stap 5: monteer in de goede volgorde

Fitnessapparaten monteren in goede volgorde

Monteer het apparaat in de aangegeven volgorde. Mis je onderdelen? Check of ze al gemonteerd zijn door de leverancier.

Check of je speciale onderdelen hebt voor de rechter- of de linkerkant. Let ook goed op de richting waarmee de onderdelen vastgedraaid moeten worden. Dit kan per kant verschillen.

Let op: trap na het monteren van je hometrainer niet achteruit. Hierdoor kunnen de pedalen weer loskomen.

Let op: installeer je een Front Driven crosstrainer? Zet de Upright Tube dan als laatste vast. Test daarvoor eerst of alles goed is. Dit zorgt voor meer stabiliteit en minder geluid.

Stap 6: bind de snoeren aan elkaar

Snoeren verbinden fitnessapparaat

Zorg dat het snoer niet in het stopcontact zit tijdens de montage.

Maak het verbinden van de snoeren gemakkelijker door een touwtje om de snoeren te wikkelen die door een buis moeten. Het touwtje gebruik je dan om de kabels door de buis te trekken of om de draden tijdelijk vast te zetten.

Stap 7: zet het apparaat waterpas

Fitnessapparaat waterpas zetten

Check of je apparaat waterpas staat. Vaak zitten er verstelbare voetjes onder elke hoek, die je hoger of lager afstelt om het apparaat recht te zetten.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback