The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue
Geschreven door Kasper

Windows 10 opnieuw instellen

Wanneer je pc niet meer goed werkt, is het een idee om deze opnieuw in te stellen. Op die manier werkt je computer mogelijk weer goed zoals eerst. Bovendien heb je bij het opnieuw instellen ook de mogelijkheid je bestanden te behouden. In dit artikel vertel ik hoe je dit doet.

Aan de slag

Om Windows opnieuw in te stellen, ga je naar instellingen. Dit is het tandwieltje wat verschijnt als je op het Windows logo klikt linksonder. Vervolgens navigeer je op de volgende manier:

  • Ga naar bijwerken en beveiliging, daarna naar herstel
  • Kies deze pc opnieuw instellen en ten slotte aan de slag
  • Je hebt nu de mogelijkheid om Windows te herstellen. Er zijn hiervoor 3 mogelijkheden.

Bestanden behouden

Bij het opnieuw instellen is er de mogelijkheid om je bestanden op de pc te behouden, te verwijderen of terug te keren naar de originele fabrieksinstellingen. Kies je voor het behouden van je bestanden, dan blijven de bestanden op je pc uiteraard staan. Wel worden geïnstalleerde apps, stuurprogramma’s en wijzigingen die je zelf hebt doorgevoerd verwijderd.

Alles verwijderen

De optie alles verwijderen verwijdert zoals de naam al aangeeft alle bestanden, stuurprogramma’s en apps. Dit is enkel aan te raden wanneer je een back-up hebt van je data of je de pc gaat verkopen. Windows 10 wordt opnieuw geïnstalleerd en is weer als van de tijd voor je zelf bestanden op de pc installeerde.

Fabrieksinstellingen terugzetten

Bij het terugzetten van de fabrieksinstellingen zet je de pc terug naar het besturingssysteem wat ooit op de pc stond. Stel dat je jouw huidige computer kocht met Windows 7, dan heb je de mogelijkheid Windows terug te zetten naar 7 in plaats van 10. Omdat de pc in eerste instantie met een ouder besturingssysteem moet zijn uitgerust, is deze optie niet beschikbaar voor alle computers. Heb je een pc waar al Windows 10 opstond, dan is deze optie zeer waarschijnlijk niet beschikbaar voor jou.

Tijd om te kiezen

Heb je een optie gekozen, dan gaat de pc aan de slag. Afhankelijk van welke optie je kiest, duurt het langer of korter om de pc weer terug te zetten. Na het proces zou de pc weer als vanouds moeten werken en ga je weer zonder hinder aan de slag met jouw trouwe beessie.

Kasper
Artikel van:
Kasper Computerspecialist.


© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 12.753 beoordelingen