The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Alexandra

Wanneer je jouw koffiemachine moet ontkalken

Om je koffiezetapparaat goed te onderhouden zul je het regelmatig moeten ontkalken. Je werkt immers met water en dit laat een kalklaagje achter in het koffiesysteem. Wij leggen je uit hoe vaak je dat moet doen.

Koffiezetapparaat met kalk indicatielampje

Sommige koffiemachines geven zelf aan wanneer je ze moet ontkalken en in sommige gevallen kun je niet eens verder met koffie zetten totdat je het apparaat ontkalkt hebt. Je moet dan meestal wel van te voren de hardheid van het water instellen. Hoe 'harder' het water, hoe meer kalk het bevat en hoe vaker je dus de melding krijgt dat het tijd is voor de ontkalking. Negeer deze melding niet, want de garantie van de machine vervalt als hij kapot is gegaan omdat jij hem niet hebt ontkalkt. En denk maar niet dat je smoesjes kunt verzinnen, want een monteur ziet het meteen als een machine is gesneuveld omdat er een dikke kalklaag in zit.

Zelf bijhouden wanneer je moet ontkalken

Er zijn ook machines die een beroep doen op jouw eigen discipline. Omdat het ervan af hangt hoe hard het water in jouw gemeente is en hoeveel koppen koffie je per dag drinkt, kunnen we je slechts richtlijnen geven voor hoe vaak je de machine moet ontkalken. Als je een paar kopjes koffie per dag drinkt en water met een gemiddelde hardheid gebruikt, is het voldoende om eens per 2 maanden te ontkalken. Als je een fervent koffiedrinker bent en 10 koppen of meer per dag drinkt en ook nog eens hard water gebruikt, ontkalk de machine dan eens per maand.

Gefilterd water

Als je minder vaak wilt ontkalken kun je gefilterd water te gebruiken. Dit doe je bijvoorbeeld met een waterfilterkan of met een filter dat tussen de waterleiding en de kraan wordt geplaatst. Doordat dit water veel minder kalk bevat hoef je jouw machine minder te ontkalken. Inderdaad, minder, want gefilterd water is nooit helemaal kalkvrij. Reinig je machine dus toch jaarlijks met ontkalkingsmiddel om hem in goede conditie te houden, ook als je gefilterd water gebruikt. Vergeet trouwens niet dat de filters voor je waterfilterkan ook maandelijks vervangen moeten worden, om de kosten van ontkalkingsmiddel uit te sparen hoef je het dus niet te doen.

Regelmatig ontkalken dus

Om je koffiemachine goed te onderhouden, moet je hem dus regelmatig ontkalken. Sommige machines geven een seintje als je ze moet onrkalken. Heeft jouw machine niet zo'n handige optie? Houd het dan zelf bij. Als je een gemiddelde koffiedrinker bent, ga je uit van ongeveer 2 maanden tussen de ontkalkingssessies. Ben je echt een intensieve koffiedrinker? Ontkalk je machine dan maandelijks.

Alexandra
Artikel van:
Alexandra
Specialist koken

© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 12.675 beoordelingen