The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Tim

Hoe behandel je een houten snijplank?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je snijplank. Daarom behandel je hem voor het eerste gebruik met olie. Hoe je dit doet, vind je hier.

Waarom behandelen?

Voordat je jouw snijplank voor de eerste keer gaat gebruiken, is het aan te raden om hem te behandelen met olie. Hiermee vorm je een beschermlaag en voorkom je dat de snijplank uitdroogt. Droogt de plank uit, dan heb je kans dat hij krom trekt of zelfs breekt. Hieronder leg ik je uit hoe je dit doet.

Wat voor olie

Voor het behandelen van de plank, gebruik je speciale snijplankolie. Heb je dit niet in huis, dan gebruik je andere olie zoals arachideolie, walnootolie en druivenpitolie. Gebruik geen olijfolie om de snijplank in te oliën. Olijfolie heeft eigenschap om te gaan plakken en trekt uiteindelijk vliegen aan.

Hoe behandelen met olie

Stap 1

Pak een citroen en knijp deze over de snijplank uit. Strooi hier bovenop een eetlepel zout en wrijf dit met keukenpapier of een schone vaatdoek in. Laat het geheel 10 minuten intrekken.

Stap 2

Spoel de snijplank af met warm water en laat deze helemaal drogen. Hoe droger de snijplank is, hoe beter de olie opgenomen wordt.

Stap 3

Verspreid 2 eetlepels olie over de snijplank en wrijf dit goed in met keukenpapier of een schone doek.

Stap 4

Laat de olie 20 minuten intrekken.

Stap 5 Herhaal stap 3 en stap 4 in totaal 4 keer. Hierna is jouw plank klaar voor gebruik.

Hoe vaak behandel je de snijplank met olie?

Gebruik je de snijplank dagelijks, dan behandel je hem 1 keer per 2 maanden. Je herhaalt dan de stappen die hierboven beschreven staan.

Hoe onderhoud je de snijplank?

  • Laat de snijplank niet drogen op een warme plek zoals de verwarming of in de zon. Doe je dit wel, dan heb je de kans dat hij verbuigt en/of breekt. Dit risico loop je ook als hij behandeld is met olie.
  • Wanneer je klaar bent met het gebruiken van je snijplank, was je hem direct af. Op die manier voorkom je dat etensresten het hout aantasten.
  • Was je houten snijplank niet af in de vaatwasser. Hier wordt de plank met teveel en te heet water afgewassen. Ook de bijtende stoffen in het vaatwasblokje zijn slecht voor de snijplank. Afwassen kun je het beste doen met warm water en een spons.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen