The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Advies over houtverbindingen

Wanneer je een boekenkast, eettafel of tuinmeubel maakt, verbind je losse planken met elkaar. De beste manier is met houtverbindingen. Dit is niet alleen veilig, maar zorgt ook voor een nette afwerking. Welke houtverbinding je voor jouw klus nodig hebt, leggen we uit in dit artikel.

Lamellen

Lamellen

Lamellen (of lamello's) gebruik je voor het maken van blinde houtverbindingen. Hiermee krijg je een mooie afwerking waarbij je aan de buitenkant niets ziet. Met een lamellenfrees maak je ellipsvormige sleuven in de rand van het hout, waar je vervolgens de lamellen in schuift. De lijm zorgt ervoor dat de lamellen opzwellen en stevig vast blijven zitten. Hierna hoef je alleen nog de sleuven op de 'koekjes' te schuiven. Welke maat je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je werkstuk.

Zwaluwstaartverbinding

Zwaluwstaartverbinding

Met een zwaluwstaartverbinding weet je zeker dat je werkstuk veel gewicht en hoge trekkrachten aankan. Daarom zie je ze veel terug in meubels zoals lades, kasten en banken. Het is een om-en-omverbinding, waarbij je uitsparingen in precies passende inkepingen schuift. Je hebt hiervoor een bovenfrees en speciale zwaluwstaartmal nodig. Let bij het kopen van zwaluwstaartverbindingen op de schachtdiameter. Deze moet gelijk zijn aan de ingang van je freesmachine.

Welke freesmachine heb je nodig?

Voor het gebruiken van houtverbindingen heb je een freesmachine nodig. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van het type houtverbinding. Zo gebruik je voor zwaluwstaartverbindingen een bovenfrees. Ga je aan de slag met lamellen? Dan is een lamellenfrees de beste keuze.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen