The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Marloes

Advies over houtverbindingen

Ga je zelf een boekenkast, eettafel of tuinmeubilair maken, dan zal je een manier moeten verzinnen om de verschillende delen met elkaar te verbinden. Dat kan met heel veel spijkers en een hamer, maar het kan ook mooier (en veiliger) met speciale houtverbindingen. Bijvoorbeeld met deuvel- of zwaluwstaartverbindingen of lamellen. Welke techniek je waarvoor gebruikt en wat het verschil is, leg ik je graag uit.

Deuvels

Deuvels

Je kent ze wel, die ronde houten pennen met groeven erin, die je gebruikt om zo ongeveer alles van die Zweedse meubelgigant in elkaar te zetten. Dat zijn dus deuvels. En je maakt er onzichtbare en sterke houtverbindingen mee. Door gaten in afzonderlijke werkstukken te maken en deze recht tegenover elkaar te plaatsen, kun je de deuvel als verbindingsstuk gebruiken. Om zeker te weten dat de onderdelen stevig vastzitten, maak je het gat iets dieper dan de lengte van de deuvel, zodat overtollige houtlijm kan uitzetten. Deuvels zijn er in verschillende maten, zodat je altijd de meest ideale verbindingen maakt.

Lamellen

Lamellen

Lamellen (of lamello's) gebruik je voor het maken van blinde houtverbindingen. Met een lamellenfrees maak je ellipsvormige sleuven in de rand van het hout, waar je vervolgens de lamellen in schuift. De lijm die je er van tevoren op hebt gedaan, zorgt ervoor dat de lamellen opzwellen en stevig vast blijven zitten. Hierna is het alleen nog maar een kwestie van de sleuven op de 'koekjes' schuiven. Ook lamellen zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de breedte van je werkstuk, kies je de juiste maat lamellen.

Zwaluwstaartverbinding

Zwaluwstaartverbinding

Een zwaluwstaartverbinding is een klassieker onder de houtbewerkingstechnieken. Ga je voor zo'n soort constructie, dan weet je zeker dat je werkstuk zwaar belast kan worden en hoge trekkrachten aankan. Daarom zie je ze vooral bij lades, kasten en banken. Het is een om-en-om-verbinding, waarbij je uitsparingen in de vorm van een zwaluwstaart, in precies passende inkepingen schuift. Je gebruikt hier een bovenfrees en een speciale zwaluwstaartmal voor.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten:
Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen