The website is in Dutch. Would you rather see it in English?Geschreven door Gaby

Tips na aankoop van een LightAir luchtreiniger

Je bent eruit en hebt een LightAir luchtreiniger gekocht, maar wat is eigenlijk de beste plek om ‘m neer te zetten, hoe lang moet ‘ie aan en hoe moet je ‘m onderhouden? In dit artikel leggen we het graag aan je uit.

Plaatsing

Houdt rondom de luchtreiniger vrij

Om de luchtreiniger zijn werk goed te laten doen, is de plaatsing belangrijk. Het beste is om minimaal 1 meter rondom het apparaat vrij te houden. Plaats ‘m dus nooit achter een bank of in de hoek van een ruimte, daar heeft de reiniger te weinig vrije lucht om optimaal te presteren. Voor de LightAir Solution is het advies om ‘m 50 centimeter van het plafond te hangen. Plaats geen metalen voorwerpen binnen 1 meter van de luchtreiniger. Deze krijgen anders een statische lading, waardoor ze dezelfde werking krijgen als de collector en stofdeeltjes en fijnstof aantrekken.

Gebruik

Beschermkap en blauwe verlichting

Om het beste resultaat te behalen is het verstandig om de luchtreiniger continu aan te zetten. Zo reinigt het apparaat ook alle nieuwe lucht die het huis binnenkomt. Gebruik je ‘m 24 uur per dag, dan komt dat neer op ongeveer 12 euro per jaar.

Beschermkap: Bij de luchtreiniger heb je een beschermkap gekregen. Het gebruik van deze kap is niet noodzakelijk, maar biedt uitkomst als je kinderen of dieren in huis hebt. Zo krijgen ze geen schok als ze de luchtreiniger per ongeluk aanraken.

Verlichting: De staande varianten van de LightAir luchtreinigers hebben sfeerverlichting in de voet. Heb je last van het licht, dan zet je de verlichting gemakkelijk uit via de schakelaar. De luchtreiniger werkt namelijk ook zonder de verlichting.

Hoe test ik of de luchtreiniger goed werkt?

Ionisator met vervuiling op collector

Je hebt de luchtreiniger helemaal aangesloten, maar weet eigenlijk niet of deze wel werkt. Er zijn 2 manieren om dit te achterhalen:

  • Check of er een klein blauw lampje brand op de ionisator. Als het lampje op de ionisator naast de corona naalden brandt, staat de luchtreiniger aan.

  • Check of de collector statisch geladen is. Dit doe je door ‘m aan te raken. Krijg je een schokje als je ‘m aanraakt, dan staat de luchtreiniger aan. Dit voelt wat vervelend, maar is niet gevaarlijk. Het is vergelijkbaar met het schokje wat je krijgt als je zelf statisch geladen bent en bijvoorbeeld de deurklink aanraakt. Voel je geen schok, check dan of de collector goed op het ijzeren pinnetje staat en de stekker in het stopcontact zit. Heb je een LightAir Solutions, kijk dan of je de elektriciteitsdraden goed hebt aangesloten op het lichtnet.

Schoonmaak en onderhoud

De LightAir reinigers hebben geen filters die je moet vervangen, hierdoor heb je geen onderhoudskosten. Wel is het belangrijk dat je de onderdelen van de luchtreiniger schoonmaakt.

Schoonmaken LightAir luchtreiniger

Collector

Na 1 a 2 weken ontstaat er zwarte aanslag op de collector. Dit verwijder je gemakkelijk met een warm sopje met mild schoonmaakmiddel en een zachte spons of doek. Handafwasmiddel werkt ook goed. Plaats de onderdelen nooit in de vaatwasser, hierdoor kunnen ze beschadigen en hun werking verliezen. Na het reinigen is het belangrijk dat je de collector goed afdroogt voordat je ‘m terug plaatst.

Als je thuis rookt gaat de aanslag wat moeilijker van de collector af. Om de collector schoon te maken gebruik je wat ontvetter of ossengalzeep en laat dit even intrekken. Hierna verwijder je de aanslag wat makkelijker.

Corona naalden light air

Corona naalden

De corona naalden zitten in de ionisator en genereren de negatieve ionen. Op deze naalden ontstaat na enkele maanden kalkaanslag. Het is daarom aan te raden de corona naalden elk kwartaal voorzichtig te reinigen met het meegeleverde borsteltje of een zachte tandenborstel. Bij de staande varianten zitten de corona naalden boven de ionisator en bij de hangende variant zitten ze onder de ionisator.

Gaby
Artikel van:
Gaby Luchtreinigerspecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 6.947 beoordelingen