The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Janneke

Kies ik een inground trampoline of een trampoline op poten?

Voor de aanschaf van een trampoline sta je voor een aantal keuzes. Een belangrijke keuze bespreken we in dit artikel: de plaatsing van de trampoline. Kies je voor een ingegraven trampoline, ook wel inground of groundlevel trampoline genoemd, of ga je voor een trampoline op poten? Er zit behoorlijk wat verschil tussen deze 2 soorten trampolines. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen uiteen.

In het kort

Voor welke plaatsing kies je? Inground/groundlevel trampoline Trampoline op poten
Je wilt de trampoline het hele jaar door gebruiken. Ja Nee
Je wilt niet te veel tijd kwijt zijn aan de opbouw van de trampoline. Nee Ja
Je kinderen hebben veel ervaring met trampoline springen. Nee Ja
Je wilt niet dat de trampoline te veel opvalt in je tuin. Ja Nee

Hoe vaak wil je de trampoline gebruiken?

Gebruik het hele jaar door

Gebruik het hele jaar door

Weer of geen weer: je kind is dol op trampoline springen en wil het liefst 's nachts nog kunstjes uitproberen op zijn favoriete toestel. Wanneer je de trampoline het hele jaar door gebruikt, raden we een inground of groundlevel trampoline aan. Zo maak je de trampoline een vast onderdeel van je tuin. Houd er wel rekening mee dat de trampoline voor een aantal jaar in de tuin ligt en dat je deze niet kunt verplaatsen. Je houdt zo wel meer ruimte over in je schuur voor bijvoorbeeld je fietsen of de tuinmeubelen.

Af en toe springen

Af en toe springen is genoeg

Het is zonnig en je kinderen willen lekker in de tuin spelen. Voor deze dagen is een trampoline op poten uitermate geschikt. Dit exemplaar leent zich goed voor onregelmatig gebruik. Vooral de inklapbare varianten zijn handig omdat je deze gemakkelijk opzet en weer afbreekt. Je bergt deze trampolines na gebruik op in de schuur of je garage. Een trampoline op poten verplaats je zo naar een handige plek. Dan staat hij ook niet in de weg wanneer jij bijvoorbeeld het gras wilt maaien.

Wil je de trampoline na aanschaf direct gebruiken?

Ingraven kost tijd

Ingraven kost tijd

Toegegeven: het ingraven van een inground trampoline is een secuur en tijdrovend werkje. Houd rekening met minimaal 2 uur werk. We raden aan om dit met z'n tweeën te doen. Meet vooraf de beschikbare ruimte op en bekijk goed hoe groot het gat moet zijn dat je moet graven. Check voordat je aan de klus begint met wat voor ondergrond je te maken hebt. Sommige grondsoorten (kleigrond) houden namelijk veel water vast. Hierdoor kan de klus zwaar worden en moet je overwegen een drainage aan te leggen. Zandgrond, löss (combinatie van zand- en kleigrond) en zavel (grof zand) zijn juist gemakkelijker te bewerken en laten meer grond- en regenwater door.

Meteen springplezier

Meteen springplezier na aanschaf

Na aanschaf van een trampoline kan je kind vast niet wachten om direct te springen. Als je niet te veel tijd kwijt wilt zijn aan de installatie van een trampoline, raden we aan om een trampoline op poten aan te schaffen. Maar ook de meeste trampolines op poten zet je helaas niet binnen 1 minuut in elkaar. Lees vooraf goed de handleiding en bekijk instructiefilms om de trampoline op de juiste manier te monteren. Om zeker te zijn dat de trampoline stevig staat, raden we een verankeringsset aan. Daarmee zet je de poten van de trampoline met haringen vast. Je hebt hiervoor wel een zachte ondergrond nodig omdat je de haringen in de grond draait.

Zijn je kinderen ervaren springers?

Lage opstap

Een trampoline met een lage opstap

Trampoline springen moet uiteraard veilig gebeuren. Springt je kind voor het eerst? Dan is een inground trampoline een goede optie. Door de lage opstap van 20 centimeter klimmen kinderen zo op de trampoline. Wil je helemaal geen opstap? Ga dan voor een groundlevel trampoline. Deze graaf je gelijk aan de grond in. Om het gebruik nóg veiliger te maken, is het verstandig om een veiligheidsnet te gebruiken.

Trampoline met hoge opstap

Een trampoline met een hoge opstap

Voor de ervaren springers is een trampoline op poten een geschikte optie. Deze trampolines hebben een hoge opstap, maar zijn in combinatie met een trapje prima te gebruiken. Omdat de trampoline hoger boven de grond ligt, is het gebruik van een veiligheidsnet een vereiste. Bovendien hebben trampolines op poten over het algemeen een hoge draagkracht waardoor ze dus hogere sprongen aankunnen

Mag de trampoline opvallen in je tuin?

Vast onderdeel van je tuin

Een vast onderdeel van je tuin

Het oog wil ook wat. Ben je gehecht aan je uitzicht en wil je niet dat het springtoestel veel zicht wegneemt? Ga dan voor een ingegraven exemplaar. Doordat de trampoline zelf vaak maar 20 centimeter hoog is, valt deze niet op. Bij een inground variant valt de trampoline nog minder op, omdat je deze gelijk aan de grond ingraaft. Beide trampolines zijn minder hoog dan een trampoline op poten, waardoor je buren geen last hebben van jouw springende kind die boven de schutting uitkomt.

Springplezier

In het zicht

Een trampoline op poten is beter zichtbaar. Vooral een trampoline op poten met veiligheidsnet springt direct in het oog. Het voordeel hiervan is dat je als ouder je kind goed in de gaten houdt. Bovendien laat het je kind ook telkens weer beseffen wat voor mooi springtoestel hij of zij tot zijn beschikking heeft. En dat is niet geheel onbelangrijk natuurlijk. De trampoline is echter wel wat hoog waardoor je springende kind wellicht boven de schutting uitkomt. Misschien staan je buren hier niet om te springen.

Conclusie

Een inground trampoline of groundlevel trampoline wordt een vast onderdeel van je tuin en staat het hele jaar door buiten. Door de lage opstap of het gebrek daaraan is een inground of groundlevel trampoline geschikt voor minder ervaren springers. Een trampoline op poten gebruikt je kind wanneer hij maar wil, omdat je hem gemakkelijk opbergt. De opbouwtijd varieert, maar is over het algemeen korter dan die van een inground of groundlevel trampoline. Als je er eenmaal uit bent, is het goed om rekening te houden met een aantal dingen. Let bijvoorbeeld op hoofdjes die boven de schutting uitkomen en geluiden die de trampolines veroorzaken. Vergeet daarom niet je buren in te lichten. Beter een goede buur...© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen