The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Hoe kies ik een ip-camera?

Ip-camera's heb je in veel verschillende soorten. Voor binnen of buiten, draadloos of met kabel of geschikt om te koppelen aan slimme apparaten. Het kan daarom moeilijk zijn om te bepalen wat de beste camera voor jou is. Op deze pagina leggen we je de belangrijkste keuze uit. Zo kies jij de ip-camera die het beste bij jouw wensen past.

1. Wil je de camera binnen of buiten plaatsen?

Buitencamera

Buitencamera's

Ip-camera's voor buiten zijn altijd waterdicht en stofdicht. Je bevestigt zo'n camera aan een muur, schutting of zelfs een boom. Zo houd je de omgeving van je huis, winkel of kantoor in de gaten.

Binnencamera

Binnencamera's

Binnencamera's plaats je in een huiskamer of een kantoor. Je zet deze camera's op een kast of tafel, zodat je niet in de muur hoeft te boren om de ip-camera op te hangen. Een binnencamera is niet geschikt om van binnen naar buiten te richten. Door de reflectie van het raam worden beelden namelijk niet helder opgenomen.

2. Welke ruimte gaat de ip-camera bewaken?

PTZ Camera

Het formaat van de ruimte die je in de gaten wilt houden, is ook van belang voor de kenmerken van jouw ideale ip-camera. Let daarbij vooral op de kijkhoek, die aangeeft hoe groot het zichtveld van de camera is. De resolutie bepaalt hoe scherp het beeld is, zodat je meer details ziet van een grote ruimte. Camera's met PTZ (pan-tilt-zoom) kunnen draaien naar de positie die jij wilt zien, maar hiermee houd je wel telkens maar een deel van de kamer in de gaten.

Welke camera kies je voor welke ruimte?

 • Deur, toegangspoort of parkeerplaats: Kijkhoek tot 65 graden, resolutie van minimaal 1280 x 720.
 • Kleine kamer, kleine tuin of een balie: Kijkhoek van meer dan 65 graden, resolutie van minimaal 1280 x 720.
 • Grote kamer, middelgrote tuin of een kantoor: Kijkhoek van meer dan 90 graden, resolutie van minimaal 1280 x 720.
 • Grote en diepe tuin, parkeergarage of een groot kantoor: Kijkhoek van meer dan 100 graden, resolutie van minimaal 1920 x 1080.

3. Wil je ook in het donker beelden opnemen?

Ip-camera met infrarood verlichting

De kans is groot dat je jouw huis of kantoor met een ip-camera wilt bewaken op momenten dat je er zelf niet bent. Is dat overdag, dan is er voldoende natuurlijk licht voor iedere ip-camera. Wil je ook 's nachts beelden opnemen of bekijken, dan kies je voor een camera met nachtzicht. Deze camera's zijn uitgerust met infrarood verlichting, waardoor je ook in het pikdonker een beeld krijgt van ongenode gasten.

4. Wil je de beelden van je camera overal bekijken?

Ip-camera beelden bekijken

Wil je ook tijdens werktijden of als je op vakantie bent live beelden bekijken? Kies dan voor een ip-camera met een app voor je smartphone of tablet. Met deze apps zie je overal ter wereld wat er op dat moment thuis gebeurt. In sommige gevallen is het ook mogelijk om ook achteraf te bekijken wat er is gebeurd.

5. Wil je de beelden van je ip-camera opslaan?

Ip-camera beelden opslaan

Beelden van een ip-camera opslaan is handig wanneer je niet alles live in de gaten wilt houden. Als er iets is gebeurd, bekijk je bovendien achteraf de beelden. Handig bij diefstal of schade. Beelden opslaan kan op verschillende manieren:

 • Cloud: Sla beelden van je camera eenvoudig en veilig op in de cloud. Zo bekijk je overal ter wereld beelden terug en hoef je je geen zorgen te maken over de opslagruimte. Je betaalt hiervoor wel een maandelijks bedrag.
 • NAS of PC: Staat je laptop of pc constant aan, dan kun je die gebruiken voor het opslaan van beelden. Ook bewaar je beelden van veel ip-camera's op een NAS of DVR. Dit is een opslagapparaat dat je aansluit op het netwerk. Zo hoeft je computer niet aan te staan.
 • SD-kaart: Sommige camera's slaan hun beelden ook op met behulp van een geheugenkaart die je in de camera steekt. Je hebt zo geen extra apparaten nodig, maar de opslagcapaciteit is beperkt. Daardoor sla je niet veel beelden op.

6. Hoe ga je de camera aansluiten?

Wifi camera

Wifi

 • Plaats je camera overal zonder kabels te trekken.
 • Je hebt een goede wifi ontvangst nodig op de plek waar je de camera installeert.

Bedraad

 • Internet via een netwerkkabel is altijd stabiel.
 • Je moet een netwerkkabel aanleggen naar je ip-camera.

7. Wil je de camera koppelen met andere slimme apparaten?

IP-camera koppelen

Je kunt steeds meer ip-camera's automatiseren en laten samenwerken met applicaties en slimme apparaten. Koppel je camera bijvoorbeeld aan een weerapp en laat hem automatisch inschakelen als de zon onder is. Of koppel hem met je thermostaat en de temperatuur gaat omlaag als jij het huis verlaat. Camera's van Nest en met ondersteuning van de gratis dienst IFTTT zijn geschikt voor deze functies.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.231 beoordelingen