The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Coolblue home
Geschreven door Marloes

Advies over kettingzagen

Weinig gereedschappen hebben een stoerder imago dan een kettingzaag. Ga je daar mee aan de slag, dan voel je je echt een grote jongen (of meid natuurlijk). Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een kettingzaag gebruikt. Zo is er nogal een verschil of je van plan bent een volgroeide eik te vellen, of slechts wat kleine takken wilt bijsnoeien. Afhankelijk van wat je gaat zagen, lees je hier wat voor soort kettingzaag de beste keuze voor jou is.

Welke kettingzaag voor welke klus?

Er is een belangrijk onderscheid te maken tussen nat hout en droog hout en dan bedoelen we niet of het geregend heeft of niet. Nat hout is moeilijker door te zagen en vraagt dus om een kettingzaag met meer vermogen en een lange zwaard (het zaaggedeelte van een kettingzaag). Met nat hout heb je te maken als je levende bomen gaat snoeien of kappen. Bij droog hout moet je denken aan hout dat je verwerkt voor in de open haard of dikke takken. In dat geval hoef je minder rekening te houden met de kracht van de kettingzaag of de lengte van het zwaard.

Grote levende bomen kappen

Grote leven bomen kappen met kettingzaag

Onder grote bomen verstaan wij bomen waarvan de stam een diameter heeft van minstens 35 centimeter. Om deze te kappen of snoeien, adviseren we een benzine of elektrische kettingzaag met een vermogen van meer dan 2000 watt. Dit heb je wel nodig bij flinke bomen, vooral omdat de stam steeds taaier wordt naarmate je dieper zaagt. Je hebt dan een machine met voldoende power nodig om de ketting rond te kunnen trekken. Wil je grote bomen snoeien, dan is daarnaast een zwaardlengte van minimaal 35 centimeter aan te raden. Je kunt dan namelijk in 1 keer een goede inkeping maken en de valrichting van de boom bepalen. Niet geheel onbelangrijk...

'Normale' levende bomen kappen

Normale levende bomen kappen met kettingzaag

Bomen van een 'normale' grootte hebben stammen met een diameter tot 35 centimeter. Ook het zagen van droog haardhout hebben we in deze categorie ondergebracht. Gebruik hier een kettingzaag voor met een zwaardlengte groter dan 30 centimeter. Zowel benzine kettingzagen als elektrische kettingzagen zijn geschikt voor het vellen van bomen met deze dikte. Natuurlijk is ook hier het vermogen van de motor belangrijk, maar je krijgt de klus al met een vermogen vanaf 1500 watt geklaard. Vaak werken kettingzagen van dit vermogen op netstroom, dus een verlengsnoer is dan noodzakelijk.

Dikke takken en droog haardhout

Dikke takken zagen met kettingzaag

Een kettingzaag gebruik je niet alleen om complete bomen mee te vellen. Ook dikke takken snoeien en het zagen van klein droog haardhout kan prima met een kettingzaag. Het vermogen en de zwaardlengte is in dat geval minder belangrijk. Wel kan het het overwegen waard zijn om voor werkzaamheden in een grote tuin, voor een accu kettingzaag te gaan. Je wordt dan niet belemmerd door een (verleng)snoer en hebt alle bewegingsvrijheid. Moeten er moeilijk bereikbare takken gesnoeid worden? Dan kan een telescopische kettingzaag handig zijn. Hiermee heb je toch al snel een paar meter extra reikwijdte, om ook bij die hoge takken te komen.

Veiligheid boven alles

Het mag duidelijk zijn dat een kettingzaag geen speelgoed is dat je zomaar in de eerste de beste boom zet. Onoplettendheid kan nare ongelukken veroorzaken. Daarnaast zijn werkhandschoenen en een veiligheidsbril nuttige accessoires als je aan de slag gaat met een kettingzaag. Sommige modellen maken behoorlijk veel lawaai, het is dan wel zo prettig (en verstandig) met gehoorbescherming op te werken.

Heeft dit je geholpen?

Optioneel
We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.
Bedankt voor je feedback


© 1999 - 2022 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: Kiyoh 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen