The website is in Dutch. Would you rather see it in English?Geschreven door Alexandra

Speciale espressobonen, bestaan die eigenlijk wel?

Speciale espressobonen, moet je die per se hebben voor de beste espresso? Laten we je meteen het verlossende antwoord geven: speciale espressobonen bestaan niet. Welk soort koffie je ook maakt, je gebruikt altijd koffiebonen. Espresso is een manier van koffie bereiden, en slaat niet op de bonen zelf. Wel is het zo dat sommige koffiebonen geschikter zijn voor het bereiden van espresso. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Welke koffiebonen zijn dan wel geschikt voor espresso?

welke koffiebonen voor espresso

Voor een goede espresso heb je kwaliteitsbonen nodig. Het liefst 100% Arabica, of Arabica gemixt met een kleine hoeveelheid Robusta. Laat je dus goed adviseren bij een speciaalzaak en probeer als het even kan grootverpakkingen uit de supermarkt te mijden. Wat jij zoekt is een zak aromatische, vers gebrande bonen. Dat is ook meteen een belangrijke factor, de branding van de bonen. Als jij aan een goede espresso denkt komt er meteen een Italiaanse koffiebar op in je gedachten, waar of niet? Maar de Italianen zijn het ook nog niet eens over de ultieme espresso. Zo zijn de bonen in Noord-Italië licht gebrand en mild van smaak met een klein "zuurtje in de afdronk. In Zuid-Italië houden ze meer van een pittige espresso en daarom worden de bonen daar vaak donkerder gebrand. Welke bonen jij het liefst kiest voor een goede espresso is dus ook een kwestie van smaak.

Arabica of Robusta?

Arabica en robusta bonen

Er zijn ontelbaar veel samenstellingen van Arabica bonen en natuurlijk kunnen Arabica en Robusta ook worden gemixt. Arabica wordt vaak gezien als de ultieme koffieboon en meestal bestaat een melange voor espressokoffie uit verschillende soorten Arabica. Robusta bonen zijn pittig van smaak en bevatten meer cafeïne dan Arabica bonen. Bovendien hebben ze een vettig laagje, wat de cremalaag ten goede komt. Als je voor een melange kiest van Arabica en Robusta, ga dan altijd voor een 80-20 % verdeling. Door het vettige laagje van de Robusta bonen kan je volautomatische espressomachine op den duur namelijk verstopt raken.

Dus welke kies je?

Speciale espressobonen bestaan dus niet, je gebruikt altijd koffiebonen voor de Italiaanse zetmethode espresso. Wel is de ene boon meer geschikt dan de andere. Zo wordt de Arabica boon over het algemeen gezien als het summum, door zijn milde en aromatische afdronk. Deze is er in vele soorten en wordt gemixt tot uiteenlopende melanges in verschillende brandingsgraden. Het hogere vetgehalte van de Robusta boon zorgt voor een mooie cremalaag, maar vergroot ook de kans op verstopping van je volautomaat. Verder hangt de beste espresso koffie voor jou dus vooral af van je eigen smaak.

Alexandra
Artikel van:
Alexandra Koffiespecialist.

© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.108 beoordelingen