The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Rick

Hoe bouw ik mijn kookplaat in?

Het inbouwen van een kookplaat is geen moeilijke klus, maar vergt wel wat aandacht. Hieronder lees je hoe je jouw kookplaat netjes installeert.

In het kort

  • Wat gaan we doen? Een kookplaat inbouwen.
  • Voor welke apparaten is deze uitleg geschikt? Alle inbouw kookplaten.
  • Hoe lang duurt het? Ongeveer een half uur.
  • Wat voor gereedschap hebben we nodig? In ieder geval een schroevendraaier. Bij gaskookplaten heb je daarnaast een steeksleutel nodig. Bij sommige kookplaten heb je ook nog een mesje nodig om de afdichttape af te snijden.
  • Wat hebben we voor aansluitmateriaal nodig? Voor een gaskookplaat hebben we een gasslang, gastape en een comfooraansluiting nodig. Bij een elektrische kookplaat een 5-aderige aansluitkabel en een Perilex-stekker.

Voorbereiding

De uitleg die ik hieronder geef is gegeneraliseerd. De installatie van jouw kookplaat kan dus iets afwijken van wat hieronder staat. Volg daarom ook altijd de meegeleverde handleiding.

Oude kookplaat verwijderen

Voordat je nieuwe kookplaat erin kan, zal je eerst de oude kookplaat moeten verwijderen.

Stap 1: ontkoppel het gas en de elektriciteit Bij een gaskookplaat draai je als eerste de gaskraan dicht. Haal nu de gasslang los en trekt de aansluitkabel uit het stopcontact. In het geval van een elektrische kookplaat is het slechts een kwestie van de stekker uit het stopcontact te trekken.

Stap 2: licht de kookplaat uit de uitsparing Controleer voordat je de kookplaat uit de uitsparing licht eerst of hij niet aan de onderkant met klemmen vast zit aan je keukenblad. Indien dit het geval is, maak dan eerst de klemmen los. Vervolgens licht je de kookplaat uit de uitsparing door hem vanaf onder eruit te duwen.

Gaskookplaat installeren

Stap 1: sluit de gasslang aan op de kookplaat Voordat je de kookplaat in de uitsparing plaatst, bevestig je eerst de gasslang. Wanneer de kookplaat in het keukenblad zit, is het namelijk lastig om hier weer bij te komen.

Stap 2: plaats de afdichtband Plaats de afdichtband die tussen de kookplaat en het keukenblad moet komen. Deze band zorgt dat er geen water onder de kookplaat door kan stromen.

Stap 3: plaats de kookplaat in de uitsparing Laat nu de kookplaat in de uitsparing zakken. Het is van belang dat de kookplaat goed vlak ligt zodat de randen, met behulp van de afdichtband, goed strak aansluiten op het keukenblad. Kitten is niet nodig en zelfs af te raden. Wanneer je de kookplaat wil verwijderen zou de kit de kookplaat en het keukenblad kunnen beschadigen.

Stap 4: zet de kookplaat vast Bij de kookplaat worden een aantal, meestal 4, beugels meegeleverd om hem mee vast te zetten. Gebruik de voorgeboorde gaten op de kookplaat om de kookplaat met behulp van de beugels vast te klemmen aan het keukenblad.

Stap 5: sluit de gasslang aan op de gaskraan Sluit nu de gasslang aan op de gaskraan. Zorg ervoor dat hij goed vast zit.

Stap 6: steek de stekker in het stopcontact Als je kookplaat is voorzien van een elektronische vonkontsteking zit er ook een stekker aan. Steek deze in het stopcontact en je bent klaar met het inbouwen van je gaskookplaat.

Elektrische kookplaat installeren

Stap 1: sluit de aansluitkabel aan op de kookplaat Voordat je de kookplaat in de uitsparing plaatst, bevestig je eerst de aansluitkabel en stekker. Wanneer de kookplaat in het keukenblad zit, is het namelijk lastig om hier weer bij te komen.

Stap 2: plaats de afdichtband Plaats de afdichtband op de kookplaat als deze er niet op zit. Deze band zorgt dat er geen water onder de kookplaat door kan stromen.

Stap 3: plaats de kookplaat in de uitsparing Laat nu de kookplaat in de uitsparing zakken. Het is van belang dat de kookplaat goed vlak ligt zodat de randen, met behulp van de afdichtband, goed strak aansluiten op het keukenblad. Kitten is niet nodig en zelfs af te raden. Wanneer je de kookplaat wil verwijderen zou de kit de kookplaat en het keukenblad kunnen beschadigen.

Stap 4: zet de kookplaat vast Deze stap is alleen nodig wanneer jouw kookplaat voorzien is van klemmen om de kookplaat op zijn plek te houden. Bij veel inductiekookplaten is dit niet nodig omdat het gewicht en de weerstand de kookplaat zonder problemen op zijn plaats houden.

Stap 5: stekker de stekker in het stopcontact Steek nu de stekker in het stopcontact.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.231 beoordelingen