The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Janneke

Hoe bepaal je de kwaliteit van een trampoline?

Ja! Je bent eruit. Je wilt een trampoline kopen voor jezelf, je kind, neefje of je kleinkind. Je weet alleen nog niet zo goed waar je op moet letten als het gaat om de kwaliteit van een trampoline. Wanneer zijn de onderdelen van een trampoline kwalitatief goed? In dit artikel helpen we je graag een handje door uit te leggen op welke punten je kunt letten.

Belangrijke onderdelen

Een trampoline bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Deze zijn na enkele jaren aan vervanging toe. Wanneer je deze moet vervangen, hangt af van het onderdeel zelf en de mate waarin je de trampoline gebruikt. Maar deze vervanging hangt ook vooral af van de kwaliteit van deze onderdelen. Om erachter te komen of je een kwalitatief, goede trampoline koopt, is het belangrijk om te letten op de volgende onderdelen:

  • Het frame
  • De veren
  • De trampoline rand
  • De springmat
  • Het veiligheidsnet

Het frame

Trampoline frame

Het frame van een trampoline is als een steen voor een huis. Het zorgt voor de stevige, stabiele basis waar een trampoline op leunt. De meeste frames worden gemaakt van roestvrij staal. Een kwalitatief, goed frame heeft een buisdikte van minimaal 1,6 tot maximaal 3 millimeter. Een ander kwaliteitskenmerk is dat het frame gegalvaniseerd is. Deze extra zinklaag maakt het frame roestbestendig waardoor het alle weersinvloeden kan doorstaan. De lasnaden vertellen je bovendien veel over de kwaliteit van het frame. Een dikker framebuis heeft een rechte lasnaad zonder extra metalen plaatjes zodat deze niet snel indeukt. Met een garantietermijn van 6 tot en met 10 jaar weet je zeker dat het frame aan de kwaliteitseisen voldoet. Want hoe duurzamer de trampoline is, hoe langer de garantietermijn.

De veren

Trampoline veren

Trampoline veren bepalen hoe goed een trampoline veert tijdens het maken van een sprong. Hoe langer de veer, hoe beter de kracht van sprongen wordt verdeeld. Om de kwaliteit van de veren te bepalen, let je op de lengte, dikte en vorm van de veer. Een minder duurzame trampoline heeft veren met een gemiddelde lengte van 16 tot 18 centimeter. Kwalitatief, goede trampolines bevatten veren die behandeld zijn tegen roestvorming en een gemiddelde lengte hebben van 21 tot 23 centimeter. Hoe dikker de veer, hoe verder deze kan uitrekken. Daardoor wordt de kracht van de sprong beter verdeeld. Conische veren zijn kegelvormig en verdelen de kracht beter en gelijkmatiger dan rechte veren.

De trampoline rand

Trampoline rand

Een trampoline rand ziet er meestal kleurrijk uit. De belangrijkste functie van de rand is dat deze het ijzeren frame en de veren bedekt. Zodat je kind hier niet met zijn voeten tussenkomt. Een kwalitatief, goede trampoline rand is gemaakt van closed cell foam dat stevig is en water absorbeert. Houd rekening met een minimale dikte van 20 millimeter en een gemiddelde breedte tussen 26 en 40 centimeter. Over het algemeen geldt: hoe dikker de vulling, hoe veiliger en steviger en duurzamer de rand is. Om de kwaliteit te behouden, is het verstandig om de rand te bedekken met een afdekhoes. Daardoor gaat deze langer mee.

De springmat

Springmat

Zorg ervoor dat je goed checkt van welk materiaal de springmat is gemaakt. Dit zegt namelijk veel over de veiligheid en kwaliteit van de trampoline. De meeste springmatten zijn gemaakt van USA permatron. Dit is een combinatie van polypropyleen en kunststofvezel. USA permatron is uv-bestendig en houdt schimmelvorming tegen. Permatron veert bovendien goed mee waardoor springers hoge sprongen maken. Minder duurzame trampolines bevatten een springmat die niet gemaakt is van permatron. Het materiaal van de springmat ziet er misschien wel hetzelfde uit, maar is minder stevig en duurzaam. Een springmat gaat vaak jarenlang mee, maar dan moet je er wel goed mee omgaan. Springen met je huisdier of met schoenen aan op de trampoline is toch niet zo'n goed idee.

Het veiligheidsnet

Veiligheidsnet

Een veiligheidsnet voorkomt een val van de trampoline en is essentieel voor de veiligheid. Vooral voor trampolines op poten is een veiligheidsnet een vereiste. Maar ook veiligheidsnetten verschillen veel in kwaliteit. Zo is een kwalitatief, goed veiligheidsnet gemaakt van polypropyleen en bevat deze palen die gevuld zijn met stevig foam en omringd worden door een pvc hoes. Bovendien bevatten deze netten extra bevestigingsmogelijkheden met schroeven om aan het frame vast te zetten. Op die manier blijft het net strak en stevig om de trampoline zitten. Tot slot is de sluiting van het veiligheidsnet belangrijk. Een overlappende sluiting is veiliger en duurzamer dan een ritssluiting. Je kind kan hier namelijk moeilijker uitstappen.

Trampolines van hoge kwaliteit

Zo, hopelijk bieden bovenstaande punten je houvast om de kwaliteit van een trampoline te bepalen. Als je van plan bent om de trampoline voor langere tijd in je tuin te laten staan, is het aan te raden om met verankeringspinnen de trampoline stevig vast te zetten. Met een afdekhoes bescherm je de trampoline rand tegen vuiligheid van buitenaf en vergroot je op die manier de duurzaamheid van de trampoline. Dankzij goed onderhoud blijft de kwaliteit van je trampoline langer gewaarborgd. Aan de hand van onze kwaliteitsanalyse komen de volgende trampolines het beste uit de bus. Kijk vooral naar je eigen wensen en behoeften en maak op basis daarvan je definitieve keuze.© 1999 - 2020 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 6.834 beoordelingen