The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door James

Advies over ladders

Voordat je een ladder aanschaft, is het verstandig een aantal zaken op een rijtje te zetten. We geven je met onderstaande vragen alvast een duw in de juiste richting. Beantwoord voor jezelf deze vragen en je komt uit bij een voor jou geschikte ladder.

1. Welke hoogte wil je bereiken?

Hoogte van de ladder

Allereerst bepaal je op welke hoogte je wilt werken. Het is wel zo handig dat je genoeg hoogte bereikt als je op je ladder staat. De maximale hoogte waarop je op de ladder staat, noemen we de stahoogte. Als je op die hoogte staat en je volledig uitstrekt, krijg je de werkhoogte. Tot die hoogte reiken je handen en is het mogelijk om te klussen. De werkhoogte is ongeveer je stahoogte plus 2 meter. De werkhoogte die je wilt bereiken bepaalt dus hoe groot de ladder moet zijn.

2. Wil je de ladder gemakkelijk opruimen?

Ladder gemakkelijk opruimen

Een grote ladder is prettig als je op flinke hoogte aan de slag gaat. Bedenk wel dat je hem na gebruik weer op moet ruimen. Dan is het wel zo praktisch dat je hem ook kwijt kunt in je kelderkast, schuur of bestelbus. De minimale lengte van een ladder is de opberglengte. Ladders klap je na gebruik meestal in of vouw je op tot een wat kleiner formaat. Een telescoopladder schuif je volledig in en uit. Je bereikt hierdoor grote werkhoogtes, maar profiteert na hem in te schuiven van een compacte opberglengte.

3. Wil je de ladder vrijstaand gebruiken?

Ladder vrijstaand gebruiken

In sommige gevallen wil je je ladder los van de muur plaatsen. Je gaat dan bijvoorbeeld midden in een kamer aan de slag. Binnenshuis biedt dan een keukentrap, trapladder of huishoudtrap uitkomst. Ook een dubbele trap gebruik je probleemloos midden in je werkruimte. Buitenshuis klap je een vouwladder of reformladder in de stand, waardoor je hem dan vrijstaand gebruikt.

4. Wil je de ladder aan 2 kanten betreden?

Dubbele trap

Je ladder neerzetten en hem vanaf beide kanten betreden, dat doe je met een dubbel oploopbare trap. Zo'n trap zorgt ervoor dat je de trap niet hoeft te verplaatsen als je hem vanaf de andere kant wilt betreden. Daarnaast moet je ook wel eens samen met iemand op een ladder staan om bijvoorbeeld iets op hoogte te tillen en bevestigen. Ook dan maak je gebruik van een dubbel oploopbare trap.

5. Moet de ladder geschikt zijn voor professioneel gebruik?

Ladders voor professioneel gebruik

Aan je professionele ladder stel je wel wat andere eisen dan aan de trap in je kelderkast die je zo af en toe eens gebruikt voor een klus in huis. Zo'n professionele variant gebruik je immers dagelijks, langdurig achter elkaar en belast je waarschijnlijk meer. Daarnaast moet deze aan andere veiligheidseisen voldoen dan de ladder die je nu en dan tevoorschijn tovert. Zoek je als professional of zeer fanatieke doe-het-zelver een betrouwbare keuze, ga dan altijd voor een professionele ladder.© 1999 - 2021 - Coolblue België N.V.
Beoordeling door klanten: 9,1 / 10 - 15.418 beoordelingen