The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisanne

3 MacBook lifehacks voor pro's

Gebruik je MacBook al een tijdje en ben je benieuwd of je nog handiger of slimmer kan werken? In dit artikel vind je tips en trucs om alles uit je MacBook te halen. Hoe je een extra DNS-server instelt, bijvoorbeeld.

​Sneller Photoshoppen

Prestaties

Ik verbeter de prestaties van Photoshop door de hoeveelheid geheugen/RAM die mijn MacBook aan Photoshop is toewijst te verhogen. Ik open Photoshop en kies in de sectie Geheugenverbruik van het voorkeurenvenster Prestaties (via Voorkeuren > Prestaties). Hier zie ik hoeveel RAM beschikbaar is voor Photoshop. Met de schuifregelaar wijzig ik zelf het geheugenverbruik. Na het opnieuw opstarten merk ik direct verschil! Het is raadzaam om het toegewezen geheugen steeds in stapjes van 5% te verhogen en niet meer dan 85% aan Photoshop toe te wijzen; anders blijft er geen geheugen meer over voor andere toepassingen (en ik wil natuurlijk nog wel een muziekje kunnen luisteren).

Altijd internet

DNS

Wi-Fi langzaam? Thuis heb ik een extra ('secundaire') DNS-server ingesteld als back-up wanneer de server van mijn provider kuren heeft. Mijn MacBook schakelt dan automatisch over naar de andere server, zodat ik niet hoef te wachten. DNS staat voor Domain Name System en is eigenlijk een soort telefoonboek voor internet; elke website heeft namelijk een eigen IP-nummer en een DNS-server houdt bij welk nummer bij welke website hoort. Er zijn meerdere populaire DNS-aanbieders, zoals OpenNIC (31.220.43.191), Google (8.8.8.8) of Open DNS (208.67.222.222). Om mijn DNS server te wijzigen ga ik naar Systeemvoorkeuren > Netwerk. Ik klik op de knop Geavanceerd en ga naar het tabblad DNS. Ik klik op het plusje om een nieuwe server toe te voegen. Hier tik ik het IP-adres in en sleep deze naar de bovenkant van de lijst. Klaar!

Altijd je scherm aanhouden

Caffeine

Ik stream af en toe een film van mijn MacBook naar mijn tv en om dat te laten werken, mag hij niet in de slaapstand gaan. Hiervoor gebruik ik een supersimpel programmaatje dat Caffeine heet. Schakel ik Caffeine in, dan verschijnt in de menubar bovenin het scherm een icoon van een kopje koffie. Is het kopje vol, dan blijft het scherm aan. Is het kopje leeg, dan valt mijn MacBook na een tijdje 'in slaap'.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.231 beoordelingen