The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Uhro

Hoe installeer ik een M.2 SSD in een laptop?

Het installeren van een M.2 SSD in je laptop hoeft je nog geen 5 minuten te kosten. Hoewel dit type SSD er vrij technisch uitziet, is het één van de meest simpele componenten om te installeren. Na het volgen van de onderstaande stappen kun je direct weer aan de slag met je computer.

Wat heb je nodig?

  • Een desktop of laptop met een m.2 aansluiting
  • Een M.2 SSD
  • Een schroevendraaier
  • (Optioneel) Een antistatische armband
  • (Optioneel) Een SATA/usb adapter en kloonsoftware

Tip: laat je nieuwe SSD zo lang mogelijk in het antistatische zakje zitten. Zo is de kans op beschadiging door statische lading of stof minimaal.

Stap 1: Kloon je bestanden

Vervang je je M.2 SSD voor een nieuwe? Kloon dan de bestanden van je oude schijf naar de nieuwe schijf. Lees hier hoe je dit doet:

Stap 2: De basis

Zet je laptop niet op stand-by, maar zet hem helemaal uit. Verwijder eerst de stroomkabel en vervolgens andere eventuele kabels.

Stap 3: Voorkom statische schokken

Een statische schok kan funest zijn voor je componenten. Zorg er daarom voor dat je niet statisch geladen bent wanneer je aan je laptop gaat sleutelen. Dit doe je met een antistatische armband. Die zorgt ervoor dat je veilig geaard bent, zodat je waardevolle onderdelen intact blijven. Klem het uiteinde van de armband op een geaard metalen punt, zoals een verwarmingsbuis.

Stap 4: Open de laptop

Leg de laptop ondersteboven voor je neer. Leg eventueel een handdoek eronder om de bovenkant van je laptop te beschermen tegen krasjes. Schroef de achterkant van je laptop los met een passende schroevendraaier. Verwijder de achterkant wanneer je alle schroefjes los hebt en leg de klep en de schroefjes opzij.

Stap 5: Maak je M.2 slot vrij

Ga op zoek naar de M.2 slot. Deze herken je makkelijk aan het label met de naam van de aansluiting erop. Soms moet zit de M.2 slot achter andere onderdelen van je laptop. Als dit het geval is, verwijder deze onderdelen dan voorzichtig. Ook is het aangeraden de accu te verwijderen, als dit mogelijk is. Zit je accu ingebouwd? Wees dan extra voorzichtig voor onverwachte spanning.

Stap 6: Installeer de M.2 SSD

Als je de huidige schijf wilt vervangen, haal dan eerst je oude M.2 SSD eruit, door hem voorzichtig los te schroeven. Wil je de nieuwe M.2 SSD toevoegen als extra schijf? Dan kun je de schijf direct plaatsen in het vrije M.2 slot. Steek de M.2 SSD schuin in de aanluiting. Druk de achterkant van de SSD zachtjes naar beneden en schroef hem vervolgens vast met het eerder losgedraaide schroefje.

Stap 7: Zet je laptop weer aan

Zorg dat alle onderdelen die je eruit gehaald hebt weer teruggeplaatst worden. Schroef nu de kap weer vast aan de onderkant van de laptop. Zet de laptop aan en je kunt hem weer gebruiken. Als je de oude schijf niet gekloond hebt, dan heeft je nieuwe SSD nog geen besturingssysteem geïnstalleerd. Installeer deze opnieuw na het opstarten. Had je hiervoor een HDD? Dan zal je merken dat je laptop een stuk sneller opstart.

Overige vragen

Ik heb geen M.2, maar een 2,5 inch SSD

Kom je er achter dat je geen M.2 SSD maar een 2,5 inch SSD hebt? Lees hier dan hoe je deze installeert:

Mijn laptop herkent mijn M.2 SSD niet

Het is mogelijk dat de M.2 SSD niet gelijk herkend wordt door je computer. Geen paniek, dit is binnen enkele stappen opgelost. Lees hier hoe je deze zichtbaar maakt:

Het installeren lukt niet

Wij helpen je graag met de installatie van je nieuwe M.2 SSD. Lukt de installatie niet met behulp van dit stappenplan? Neem dan contact op met onze klantenservice of breng de laptop naar de reparatieservice van een van onze winkels.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,2 / 10 - 7.028 beoordelingen