The website is in Dutch. Would you rather see it in English?


Geschreven door Lisanne

Vergelijk Apple MacBook Pro Retina (2015) met Apple MacBook Pro Touch Bar (2017)

Groter Touch Pad, Touch Bar én Touch ID: de bediening van Apple MacBook Pro Touch Bar 15” (2017) vind ik het grootste, meest in het oog springende verschil in vergelijking met Apple MacBook Pro Retina (2015). In dit artikel zoek ik uit hoe MacBook Pro Retina 15” (2015) en MacBook Pro Touch Bar 15” (2017) nog meer met elkaar verschillen.

Bediening

MacBook Pro Retina 15”

De bediening van MacBook Pro Retina 15”

Smaken verschillen, maar het trackpad van MacBook Pro Retina is volgens mijn bescheiden mening de gulden standaard voor alle andere laptops. Het Force Touch trackpad werkt gewoon fantastisch. Zo is hij drukgevoelig, waardoor ik er aardig mee teken of video’s sneller vooruit spoel door het trackpad harder in te drukken. Ook stel ik met Multi Touch zelf gebaren in, bijvoorbeeld voor het openen of sluiten van meerdere schermen tegelijk.

MacBook Pro Touch Bar 15”

De bediening van MacBook Pro Touch Bar 15”

Het Force Touch trackpad van MacBook Pro Touch Bar beschikt over dezelfde functies als die van MacBook Pro Retina, maar is maar liefst 50 procent groter. Hierdoor is het navigeren nog wat gemakkelijker. Daarnaast vind ik op MacBook Pro uit 2017 de Touch Bar (op de plek waar bij MacBook Pro Retina de functietoetsen zitten). Met dit touchscreen beschik ik over allerlei nieuwe functies, afhankelijk van het programma dat ik gebruik. Tijdens het bewerken van foto’s zie ik bijvoorbeeld filter- en kleuropties. Rechts van de Touch Bar vind ik Apple Touch ID. Ik leg mijn vinger op deze vingerafdruklezer en ik ben ingelogd! Ook het overschakelen naar een ander gebruikersprofiel gaat snel en gemakkelijk.

Wil je meer weten over Touch Bar? In onderstaand artikel lees je hoe je ‘m gebruikt.

Grafische kaart

Grafische kaart MacBook Pro Retina 15”

De grafische kaart van MacBook Pro Retina 15”

MacBook Pro Retina beschikt over een Intel Iris Pro grafische kaart. Deze geïntegreerde (‘shared’) grafische kaart heeft geen eigen geheugen maar eist - afhankelijk van wat ik aan het doen bent - tot 1,5GB van het werkgeheugen (RAM geheugen) van MacBook op. Toch komt MacBook Pro Retina 15” erg goed uit de verschillende tests die ik op het internet vind (onder andere omdat hij over 4 proceskernen beschikt, waarover hieronder meer). Lang verhaal kort: hij is dus iets trager dan de Pro 15" Touch Bar variant - dit merk je vooral bij zware videobewerkingen - maar weer net iets krachtiger dan de MacBook Pro 13" met Touch Bar.

Grafische kaart MacBook Pro Touch Bar 15”

De grafische kaart van MacBook Pro Touch Bar 15”

Naast een geïntegreerde Intel HD Graphics 630 videokaart beschikt MacBook Pro Touch Bar 15” ook nog over een discrete (ook wel ‘dedicated’) AMD Radeon Pro grafische kaart. Deze heeft 2GB (Radeon Pro 555) of 4GB (Radeon Pro 560) eigen werkgeheugen, wat de prestaties van MacBook Pro Touch Bar erg ten goede komt. Ik merk dit vooral tijdens het bewerken van grote videobestanden, maar ook het renderen van bijvoorbeeld 3D modellen zal een stukje soepeler gaan. Ben je dit van plan? Dan is MacBook Pro Touch Bar 15” de extra centen echt meer dan waard.

Scherm

Scherm MacBook Pro Retina 15”

Het scherm van MacBook Pro Retina 15”

Of ik nou foto's bewerk of aan het Netflixen ben, op het Retina beeldscherm ziet alles wat voorbij komt er scherp en helder uit. Het display telt 2880 x 1800 pixels, heeft helderheid van 300 nits (dat staat gelijk aan 300 kaarsen, echt waar) en ondersteunt een standaard kleurweergave (sRGB). Met andere woorden: heel, heel goed.

Scherm MacBook Pro Touch Bar 15”

Het scherm van MacBook Pro Touch Bar 15”

De nieuwe MacBook Pro beschikt over de verbeterde versie van het al steengoede Retina beeldscherm. De resolutie van de Pro 15” variant is nog hetzelfde, maar het scherm laat dankzij de P3 kleurweergave meer kleuren zien en heeft een helderheid van 500 nits. Vooral bij het bewerken van foto’s merk ik verschil: de kleuren spatten van het scherm.

Processor

Processor MacBook Pro Retina 15”

De processor van MacBook Pro Retina 15”

Bij MacBook Pro Retina kan ik kiezen tussen een Intel i5 en een i7 processor. Het zijn 4 processorkernen (quad core in plaats van de voor MacBook gebruikelijke dual core), maar het zijn wel processors van de 4e (Hasswell/Crystalwell) generatie. Als ik kijk naar de benchmarks hangt MacBook Pro Retina wat rekenkracht een beetje tussen de MacBook Pro 13" Touch Bar (2017) en MacBook Pro 15" Touch Bar (2017). Lang niet slecht voor een oudje!

Processor MacBook Pro Touch Bar 15”

De processor van MacBook Pro Touch Bar 15”

Bij MacBook Pro 15" Touch Bar kan ik kiezen tussen Intel Core i5 of i7 processor. Ook deze heeft 4 processorkernen, maar dan van de nieuwere 7e (Kaby Lake) generatie. Dit geeft MacBook Pro 15" Touch Bar voldoende power om foto's en video's te bewerken of om meerdere zware programma's tegelijkertijd te laten draaien. Dit maakt MacBook Pro 15" Touch Bar met stip de krachtigste MacBook van dit moment.

Aansluitingen

Aansluitingen MacBook Pro Retina 15”

De aansluitingen van MacBook Pro Retina 15”

MacBook Pro Retina heeft aansluitingen voor usb (a), HDMI, Thunderbolt en een SD kaart lezer. Voor het bewerken van foto's vind ik vooral die SD kaartlezer erg handig. Ik haal het geheugenkaartje uit mijn fototoestel en stop hem zo in de kaartsleuf! Verder heeft de Pro Retina een hoofdtelefoonpoort en MagSafe aansluiting. Laad ik de laptop op en struikelt mijn collega over de kabel, dan schiet hij door de magnetische sluiting los en wordt voorkomen dat hij van mijn bureautje valt. Handig!

Aansluitingen MacBook Pro Touch Bar 15”

De aansluitingen van MacBook Pro Touch Bar 15”

Usb c is over een paar jaar, misschien zelfs al eerder, de nieuwe standaard in aansluitingenland. MacBook Pro heeft (naast een hoofdtelefoonaansluiting) 4 van deze usb c poorten en verder niets. Dit betekent dat ik een adapter nodig heb voor het aansluiten van mijn oude vertrouwde muis of usb stick (met standaard usb aansluiting). Het betekent ook dat mijn data (foto's, bijvoorbeeld) razendsnel worden overgezet: usb c heeft een snelheid van 40gbps (of 5GB) per seconde.

Conclusie

Het meest in het oog springende verschil tussen MacBook Pro 15" Retina (2015) en MacBook Pro 15" Touch Bar is (what's in a name) de Touch Bar. Ik moest ‘m even leren gebruiken, maar nu ik het kunstje eenmaal doorheb gaat het bewerken van foto’s en video’s een stuk sneller. Toch zit het werkelijke verschil 'm in de dingen die je niet ziet: namelijk de snellere en verbeterde processor en grafische kaart. Dit merk ik vooral bij het uitvoeren van zware taken, zoals het bewerken van grote videobestanden. Doe jij dit ook regelmatig, dan is MacBook Pro Touch Bar die extra pegels meer dan waard.


© 1999 - 2019 - Coolblue N.V.
Beoordeling door klanten: 9,3 / 10 - 7.103 beoordelingen